Firazyr

Active ingredient: icatibant

The text below is about the active substance icatibant


Introductie

Icatibant remt de werking van bradykinine. Dit is een stofje dat voor zwellingen in de huid en slijmvliezen kan zorgen.

Artsen schrijven icatibant voor bij hereditair angio-oedeem.


Highlight

 • Icatibant vermindert zwellingen in de huid en slijmvliezen.
 • Bij hereditair angio-oedeem.
 • U krijgt de injectie vlak onder de huid van uw buik.
 • U kunt reacties op de prikplek krijgen. Deze verdwijnen meestal vanzelf.
 • Andere bijwerkingen zijn misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, koorts en huiduitslag.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Geeft u borstvoeding? Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.


Werking

Oedeem

Icatibant wordt gebruikt bij hereditair angio-oedeem om aanvallen van angio-oedeem (zwellingen in de huid en slijmvliezen) te behandelen.

Oorzaak en verschijnselen
Hereditair angio-oedeem is een erfelijke ziekte die komt door een tekort aan het eiwit C1-esteraseremmer. Mensen met een C1-esteraseremmer tekort maken te veel bradykinine aan. Hierdoor hebben zij last van zwellingen in de huid en slijmvliezen, zoals in het gezicht, slokdarm, buik, keel en mondholte. Dit is een gevaarlijke situatie, omdat u door de zwelling moeilijk kunt ademhalen.

Werking
Icatibant remt de werking van bradykinine. Hierdoor zorgt het ervoor dat de klachten niet erger worden. Ook merkt u dat u sneller minder last heeft van de klachten.

Lees meer over oedeem . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Reacties op de prikplek, zoals irritatie, roodheid, zwelling, branderig gevoel, jeuk, pijn, kneuzing, blauwe plek, verhoogde gevoel in de huid bij aanraken en galbulten.

  Deze verschijnselen verdwijnen vanzelf.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, koorts.

   
 • Huiduitslag

   

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?
Uw arts of verpleegkundige geeft u dit medicijn via een injectie vlak onder uw huid. Bijvoorbeeld in de huid van uw buik.

Wanneer en hoelang?
U krijgt meestal 1 injectie bij aanvallen van hereditair angio-oedeem. Soms is een tweede of derde injectie nodig als de klachten niet minder worden.


Vergeten

Dit is niet van toepassing.


Verboden

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Soms kan het gebruik van dit medicijn noodzakelijk zijn in gevaarlijke situatie, zoals wanneer u moeilijk kunt ademen door zwellingen in uw keel. Overleg daarom met uw arts over de voor-en nadelen.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kunt u flesvoeding geven.

Mag u na overleg met uw arts borstvoeding geven? Wacht dan minimaal 12 uur met borstvoeding geven na uw laatste injectie met dit medicijn.


Stoppen

Dit is niet van toepassing. U krijgt meestal 1 injectie bij zwellingaanvallen. Soms is een tweede of derde injectie nodig als de klachten onvoldoende minder worden.


Handelsinformatie

Icatibant is sinds 2008 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Firazyr en als het merkloze Icatibant.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.