hydroxyzine

Introductie

Hydroxyzine is een anti-allergiemedicijn.

Artsen schrijven het voor bij jeuk.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Hydroxyzine is een anti-allergiemedicijn.
 • Bij jeuk als de versuffende werking geen probleem is. Bijvoorbeeld als deze klachten vooral 's nachts optreden.
 • Werkt na een half uur. De werking houdt 6 tot 8 uur aan.
 • Hydroxyzine maakt erg suf. U kunt er ook slaperig van worden en uw reactievermogen kan verminderen. Rijd geen auto als u dit medicijn elke dag gebruikt. Gebruikt u het af en toe? Dan kunt u 24 uur na de laatste inname weer veilig rijden.
 • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Gebruik dit medicijn NIET vlak voor de bevalling.
 • Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt is dat slecht voor de baby.


Werking

Jeuk

Verschijnselen
Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt.

Oorzaak
Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen, allergie of een huidaandoening, zoals eczeem.

Behandeling
De beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt helpt het de huid goed in te vetten.

Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een medicijn om in te nemen, zoals hydroxyzine.

Werking
Bij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Hydroxyzine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen. Hydroxyzine werkt versuffend. Dit versuffende effect kan nuttig zijn als u door de jeuk slecht slaapt.

Uw klachten verminderen na ongeveer een half uur. De werking houdt ongeveer 6 tot 8 uur aan.

Lees meer over jeuk . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Sufheid, slaperigheid en vermoeidheid.

  Hierdoor zijn uw reactie- en concentratievermogen verminderd, waardoor u een grotere kans heeft op ongelukken. Ongelukken kunnen bijvoorbeeld plaatsvinden in het verkeer, bij het beklimmen van een ladder, bedienen van apparaten of bij bewakings- en controlewerkzaamheden. Maar u heeft bijvoorbeeld ook meer kans te vallen als u 's nachts uit bed moet om naar het toilet te gaan.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Droge mond, keel of neus.

  Als u last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

 • Hoofdpijn

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid en oorsuizen.

  Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, maagpijn, diarree en verstopping.

  Als u last heeft van deze bijwerkingen neem hydroxyzine dan in met wat voedsel.

 • Koorts en malaise.

 • Opwinding, slapeloosheid, verwardheid, onrust, zenuwachtigheid, irritatie, beven en onzekere gang bij het lopen. Vooral ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.

 • Hartkloppingen, versnelde hartslag, blozen, lage bloeddruk.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op.

  Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

 • Dubbelzien, wazig zien, en vermoeide, branderige ogen.

  Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

 • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen.

  Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid.

  Waarschuw bij deze klachten uw arts.

 • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat.

  Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, galbulten of jeuk of doordat de klachten niet overgaan of erger worden.

  Raadpleeg dan uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid of flauwvallen, zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel, of een ernstige huidafwijking. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn en soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

 • Bij mannen: pijnlijke en lang aanhoudende erectie.

  Een erectie die langer dan drie uur duurt kan de zwellichamen en bloedvaten in de penis beschadigen. Neem contact op met een arts als de erectie langer dan drie uur duurt.

 • Gewichtstoename

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Neem het dan voor het slapengaan in. U heeft dan overdag minder last van bijwerkingen zoals sufheid of slaperigheid. Neem het ook voor het slapengaan in als u door de jeuk slecht slaapt.

Hoe lang?
Dit medicijn wordt zo kort mogelijk gebruikt. De gebruiksduur wordt ingeperkt vanwege de bijwerkingen.
Mocht u na 3 dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.


Vergeten

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag voor het slapengaan gebruikt: kunt u 's nachts niet slapen van de jeuk en wilt u alsnog een tablet innemen? Dit kan, maar houd er rekening mee dat het medicijn lang blijft werken. Zeker 8 uur en vaak wel 10 uur of langer. U kunt dan moeilijk wakker worden en heeft overdag een verminderd reactievermogen.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla hem dan over.
 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal gebruikt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla hem dan over.
 • Als u dit middel 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla hem dan over.


Verboden

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

hydroxyzine verkeersdeelname

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt, omdat u gewend bent geraakt aan hydroxyzine, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden en uw coördinatie- en beoordelingsvermogen kunnen sterk afnemen. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende:

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast hydroxyzine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Probeer eerst uw allergische klachten te behandelen met medicijnen in de vorm van oogdruppels, neussprays of crème. Van deze medicijnen komt namelijk minder in uw bloed terecht dan van medicijnen die u via de mond inneemt. De kans is dan ook kleiner dat het medicijn via u bij de baby terechtkomt. Overleg met uw arts welk medicijn voor u mogelijk is.

Zijn oogdruppels, neussprays of crème voor u niet mogelijk of zijn de klachten zeer hevig? Dan kunt u hieronder het advies voor hydroxyzine vinden.

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruik dit medicijn NIET vlak voor de bevalling. Bij gebruik vlak voor de bevalling kan uw kind na de geboorte versuft zijn en moeite hebben met ademhalen. Overleg hierover met uw arts.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het bijwerkingen bij het kind geven, zoals sufheid. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Hydroxyzine is sinds 1956 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Hydroxyzine in tabletten.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.