hydroxocobalamine

Introductie

Hydroxocobalamine is een vorm van vitamine B12. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van DNA.

Artsen schrijven het voor bij vitaminegebrek door een verminderde opname van vitamine B12 en bij een bepaalde vorm van bloedarmoede (megaloblastaire anemie).


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Hydroxocobalamine is vitamine B12. Vitamine B12 is onder meer nodig voor het bloed en het zenuwstelsel. Vitamine B12 komt voor in vlees, vis, eieren, melk en kaas.
 • Bij vitamine B12-tekort en bij een bepaalde vorm van bloedarmoede (megaloblastaire anemie). Een tekort kan voorkomen bij mensen die vitamine B12 minder goed opnemen uit voedsel, bijvoorbeeld door een maag- of darmziekte.
 • Mensen met diabetes die metformine gebruiken, en mensen die een maagzuurremmer gebruiken hebben meer kans op vitamine B12-tekort.
 • Er zijn tabletten en injecties. Bij maag- en darmziekten kan het zijn dat tabletten niet goed genoeg werken. Dan werkt een injectie beter. De injectie krijgt u meestal elke maand of elke 2 maanden, soms vaker.
 • U merkt niet meteen dat hydroxocobalamine voor u werkt.
 • Hoelang u de injecties met hydroxocobalamine moet gebruiken hangt af van de oorzaak van het vitamine B12-tekort. Is de oorzaak van vitamine B12-tekort niet te herstellen? Dan heeft u de injecties de rest van uw leven nodig.
 • Weinig bijwerkingen. U kunt pijn op de plaats van injectie hebben, maar dat trekt snel weer weg. Een enkele keer kunt u puistjes op gezicht en romp krijgen. Raadpleeg dan uw arts.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Download de samenvatting


Werking

Vitamine- en mineralengebrek

Verschijnselen
Een gebrek aan vitamine B12 heeft vooral gevolgen voor het bloed en het zenuwstelsel.

U kunt bloedarmoede krijgen. 

Gevolgen voor het zenuwstelsel zijn bijvoorbeeld tintelingen en minder gevoel in de vingers en voeten, geheugenverlies, minder controle over de spieren, spierzwakte in de benen en problemen met uw evenwicht. Deze verschijnselen ontstaan pas na enkele jaren vitaminetekort, omdat het lichaam eerst de reserves opmaakt.

Oorzaken
Vitamine B12 is vooral aanwezig in vlees, vis, eieren, melk en kaas. Sommige mensen blijken niet voldoende vitamine B12 in het lichaam te kunnen opnemen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen bij wie de maag is verwijderd, bij wie de maag onvoldoende maagzuur aanmaakt of die last hebben van darmziekten, zoals coeliakie (gluten-allergie).

Gebruik van de bloedsuikerverlager metformine en het gebruik van maagzuurremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, kunnen soms een vitamine B12 tekort geven. Ook de behandeling van de Ziekte van Parksinson met levodopa kan leiden tot een tekort aan vitamine B12.

Een gebrek aan vitamine B12 door bijvoorbeeld een veganistisch dieet komt maar zeer zelden voor, en alleen na vele jaren van verminderde inname van dierlijke producten.

Behandeling
Als u erge klachten heeft of als het vitaminegebrek ontstaat door een slechte opname, dan wordt vitamine B12 meestal via een injectie gegeven. Soms kunt u dit tekort ook aanvullen met tabletten.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek . "

Bloedarmoede

Bloedarmoede kunt u merken aan vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn en oorsuizen. Megaloblastaire anemie is een vorm van bloedarmoede die vaak veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine B12.

Als een tekort aan vitamine B12 de oorzaak is van de bloedarmoede, zal uw arts u dit medicijn voorschrijven. Meestal moet u dit dan langdurig gebruiken.

Lees meer over bloedarmoede . "


Bijwerkingen

Vitamine B12 zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Bij injecties: pijn op de injectieplaats.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn

 • Huidontstekingen met acne-vorming, met name in het gezicht en op de romp.

  Dit kan optreden na 1 tot 4 weken na starten van de behandeling. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. De verschijnselen verdwijnen weer wanneer u stopt met het gebruik van dit middel.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid. Dit kunt u merken aan huiduitslag, roodheid en jeuk.

  In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, overmatig zweten of flauwvallen. Waarschuw dan meteen een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Tabletten: innemen met wat water.

Injecties:

 • U krijgt de injectie van uw arts of verpleegkundige in een spier of onder de huid. Heeft u voor een lange tijd de injecties nodig en wilt u het liever zelf toedienen? Overleg hierover dan met uw arts. Mogelijk kunt u uitleg krijgen over hoe u de injecties zelf kunt toedienen.
 • Het heeft geen zin om tijdens het gebruik van de injecties de hoeveelheid vitamine B12 in uw bloed te meten, omdat deze altijd zal stijgen.

Hoelang?
Hoelang u de injecties moet gebruiken hangt af van de oorzaak van het vitamine B12-tekort. Is de oorzaak van vitamine B12-tekort niet te herstellen? Dan heeft u de injecties de rest van uw leven nodig.

Eerst krijgt u een oplaaddosis van ongeveer 10 injecties met minimaal 3 dagen tussen elke injectie. Daarna krijgt u de injecties meestal 1 keer per maand of 1 keer per 2 maanden. Soms is een andere dosering nodig.

Bij duidelijke neurologische klachten (klachten van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld tintelingen en minder gevoel in handen en voeten) krijgt u vaker injecties. U krijgt dan 1 of 2 injecties per week voor een langere tijd, bijvoorbeeld 2 jaar lang. Dit kunt u blijven gebruiken zolang u neurologische klachten heeft. Als uw klachten minder worden, krijgt u hierna als onderhoud de injecties meestal 1 keer per maand of 1 keer per 2 maanden, behalve als de oorzaak van vitamine B12-tekort is opgelost.


Vergeten

Dit is niet ernstig, neem het middel dan alsnog of laat de injectie dan alsnog toedienen.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Doe dit alleen als u geen tekort meer hebt aan vitamine B12. Overleg voor stoppen altijd eerst met uw arts of apotheker.


Handelsinformatie

U heeft een recept nodig voor de injecties met hydroxocobalamine. U heeft geen recept nodig voor de tabletten.

Hydroxocobalamine is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Hydrocobamine als het merkloze Hydroxocobalamine. Hydroxocobalamine zit ook in diverse multivitamineproducten.

Het is te verkrijgen in injecties, tabletten en als infuusvloeistof. Deze tekst gaat alleen over de injecties en tabletten.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.