hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B in het oog

Introductie

Oxytetracycline en polymyxine B zijn antibiotica. Ze bestrijden verschillende soorten bacteriën.

Hydrocortison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd. Het vermindert ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij een ontstoken ooglid door een infectie met een bacterie.


Instructiefilmpje

Film 1 - Oogdruppels en oogzalf


Highlight

 • Oxytetracycline en polymyxine B zijn antibiotica. Ze bestrijden veel soorten bacteriën.
  Hydrocortison remt ontstekingen.
 • Bij ooginfecties.
 • Werkt binnen 3 dagen. Ziet u na 3 dagen nog geen verbetering? Neem dan contact op met uw arts.
 • Draagt u contactlenzen? Doe ze uit voor u de zalf aanbrengt. Vraag bij uw apotheek na hoe lang u ze daarna uit moet laten.
 • Trek het onderste ooglid voorzichtig naar beneden. Breng een sliertje zalf van ongeveer 1 cm in het gootje dat zo ontstaat. Raadpleeg de instructie op deze site.
 • U kunt door de oogzalf 1 tot 2 uur wazig zien.
 • Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want misschien zijn er nog bacteriën over.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.


Werking

Ontstoken ogen door infectie

Oogzalf met hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B wordt gebruikt bij een schilferende ontsteking van de ooglidrand (squameuze blefaritis).

Verschijnselen
Meestal merkt u een ontsteking van de ooglidrand aan rode oogleden, schilfers op de ooglidrand of in de wimpers, jeuk en aan elkaar plakkende oogleden.
U kunt last krijgen van droge ogen, waardoor u wazig ziet.

Deze klachten zijn meestal in de ochtend het ergst.  Droge ogen kunnen juist in de loop van de dag verergeren.

Oorzaak
De ontsteking begint in de haarzakjes van de wimpers en de talgkliertjes. Doordat de talgkliertjes ontstoken zijn komt er minder talg vrij. Dit talg is nodig om het oog te beschermen. Bij het knipperen verdeelt het zich, samen met traanvocht over het oog.
Vaak raken de talgkliertjes geïnfecteerd met de stafylokok-bacterie.

Behandeling
Meestal adviseert de arts om de oogleden 2 keer per dag met warm water en babyshampoo schoon te maken, volgens een speciale procedure.
Als dit niet voldoende helpt kan de arts een oogzalf voorschrijven, meestal is dat een ooggel met fusidinezuur. Werkt ook deze gel niet goed genoeg, dan kan de arts deze oogzalf voorschrijven, met hydrocortison, oxytetracycline en polymyxine B.

Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft.

Werking en effect
Oxytetracycline en polymyxine B bestrijden veel soorten bacteriën. Hydrocortison remt de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid en jeuk.

De werking begint meteen na aanbrengen. Na enkele dagen gebruik merkt u dat de klachten afnemen of zijn verdwenen.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Wazig zien, direct na het aanbrengen van de zalf.

  Dit kan 1 tot 2 uur aanhouden.

 • Geïrriteerd of branderig gevoel, direct na het aanbrengen van de zalf.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Schimmelinfectie in de ogen, door verstoring van het evenwicht van bacteriën.

  De infectie is soms moeilijk op te merken, want de hydrocortison in dit medicijn vermindert de roodheid, zwelling en jeuk, die meestal bij een ooginfectie optreden. Let daarom goed op andere verschijnselen die op een infectie kunnen wijzen, zoals pusvorming en blaasjes. Raadpleeg in dat geval uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, roodheid en huiduitslag rond uw oog. Ook kunt u het merken doordat de ontsteking niet overgaat.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn niet meer gebruiken. Geef dit door aan de apotheker . Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Mensen met een verhoogde oogboldruk (glaucoom): dit medicijn kan de oogboldruk verder verhogen. Dat kunt u merken aan: wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht of misselijkheid en braken.

  De kans hierop is groter als u dit medicijn langere tijd gebruikt.
  Neem meteen contact op met een arts of de spoedeisende hulp als u last krijgt van een te hoge oogboldruk.

 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbel zien en hangen van het bovenste ooglid.

  Als u merkt dat u hier last van hebt, neem dan contact op met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek.
 • Als u contactlenzen draagt: haal deze uit uw oog en houd ze uit gedurende de hele kuur. Is dit bezwaarlijk voor u, overleg dan met uw (oog)arts.
 • Verwijder eventuele schilfers en korsten van de oogleden met een watje met kraanwater.
 • Ga voor een spiegel staan.
 • Draai het dopje van de tube af en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem de tube in uw hand alsof u een pen vasthoudt. Zorg ervoor dat u de tuit van de tube niet aanraakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover, maar blijf in de spiegel kijken.
 • Zet de hand met de tube op de hand die het gootje maakt.
 • Breng de tube boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat de tube uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Knijp in de tube en laat een sliert zalf van ongeveer 1 cm in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en knipper een paar keer met het oog.
 • Door de oogzalf kunt u tijdelijk wazig zien. Dit verdwijnt vanzelf.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op de tube.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.
 • Bewaar de oogzalf zoals op het etiket is aangegeven.

Bewaren
De meeste tubes met oogzalf zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken. Gooi eventuele restanten weg.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag, om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het soort en de ernst van de infectie. Meestal moet u met oogzalf doorgaan tot 2 dagen nadat de klachten helemaal verdwenen zijn. Meestal is dit enkele dagen tot niet meer dan 2 weken.

Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt., Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

Merkt u echter na 3 dagen gebruik nog geen verbetering, of worden de klachten juist erger?. Neem dan contact op met uw arts.


Vergeten

 • Gebruikt u de oogzalf 2 keer per dag? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Gebruikt de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.
 • Gebruikt u de oogzalf 3 keer per dag? Duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Gebruikt de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.


Verboden

autorijden?
Houd er rekening mee dat u na het aanbrengen van de oogzalf 1 tot 2 uur wazig kunt zien. Dit gebeurt als de zalf in het oog komt. Daarna is autorijden geen probleem.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft een wisselwerking met andere oogdruppels of oogzalven.
Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel? Gebruik dan eerst de druppel en 3 minuten later de oogzalf of ooggel.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Dit medicijn komt via de ogen in een heel kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind komen.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u deze oogzalf niet langer dan 2 weken gebruikt. Dit medicijn komt via de ogen in een heel kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig in de moedermelk komen.


Stoppen

Het is beter om de kuur volledig af te maken. Dus doorgebruiken tot 2 dagen nadat alle verschijnselen zijn verdwenen. Als u de kuur afbreekt, kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Hydrocortison is sinds 1952 internationaal op de markt, oxytetracycline sinds 1950 en polymyxine B sinds 1947.

Het is verkrijgbaar op recept in oogzalf onder de merknaam Terra-Cortril met Polymyxine B.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.