Dolenio

Active ingredient: glucosamine

The text below is about the active substance glucosamine


Introductie

Glucosamine is een lichaamseigen stof die voorkomt in bijna alle weefsels van het lichaam. Het is een bouwstof van kraakbeen.

Het is te gebruiken bij artrose.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight


Werking

Artrose

Artrose is een aandoening van het kraakbeen. Dit is het weefsel dat de botuiteinden in de gewrichten bekleedt. Bij artrose is het kraakbeen veranderd. De oorzaak hiervan is onbekend. Wel blijkt dat het vooral bij ouderen, bij overgewicht, bij vrouwen en bij overbelasting van de gewrichten in bepaalde beroepen voorkomt. Soms is er ook een aanleg voor artrose in de familie. Men noemt het ook wel ‘versleten gewrichten`.

De belangrijkste klachten bij artrose zijn stijfheid, ontsteking en pijn van de aangedane gewrichten. Deze pijn is het hevigst na een rustperiode, bijvoorbeeld na het opstaan. Als men een tijdje beweegt, blijkt de pijn daarna te verminderen. Het meest komt artrose voor in de knieën, heupen en handen.

Werking
Het is onbekend hoe glucosamine precies werkt. Mogelijk remt glucosamine de ontsteking in de gewrichten en verbetert het de kwaliteit van het kraakbeen.

Effect
De resultaten van de onderzoeken die zijn gedaan naar het effect van glucosamine bij artrose zijn zeer wisselend. Bij sommige onderzoeken merkte men een lichte vermindering van de pijn en een lichte verbetering van de beweeglijkheid van het gewricht, bij andere onderzoeken zag men geen effect. Indien er een effect is, moet dat binnen enkele weken tot maanden merkbaar zijn.
 

Lees meer over artrose . "


Bijwerkingen

Dit voedingssupplement is niet zo systematisch getest op veiligheid en bijwerkingen als officiële geneesmiddelen. Dit betekent dat onderstaande informatie onvolledig kan zijn.

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, diarree of verstopping.

 • Hoofdpijn en vermoeidheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, een rode huid en jeuk.

  Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Veel glucosamineproducten worden gemaakt van schaal- en schelpdieren. Mensen die hiervoor allergisch zijn, kunnen ook allergisch zijn voor een glucosamineproduct. Gebruik dit middel dan niet meer.

 • Duizeligheid.

 • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid.

  Waarschuw dan een arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op de bijsluiter of op de verpakking.

Wanneer?
U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds. Als u het drie keer per dag gebruikt: 's ochtends, 's middags en 's avonds.

Hoe lang?

 • Indien u na 3 maanden nog geen effect heeft gemerkt, moet u ervan uitgaan dat glucosamine voor u niet voldoende heeft gewerkt. Neem voor verder advies contact op met uw huisarts.
 • Indien u wel effect heeft gemerkt en uw klachten nemen af, kunt u glucosamine blijven doorgebruiken. Er zijn geen echter gegevens over de veiligheid van glucosamine na jarenlang gebruik. Overleg bij klachten altijd met uw arts.


Vergeten

 • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten tablet dan over.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor, voor zover bekend, geen beperkingen.


Wisselwerking

Het is niet bekend of dit middel veilig is te gebruiken in combinatie met andere medicijnen.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.


Handelsinformatie

Sommige medicijnen met glucosamine zijn door de overheid geregistreerd als geneesmiddel. Deze zijn sinds 2005 in de handel en zijn bij de apotheek en drogist verkrijgbaar zonder recept. Ze zijn verkrijgbaar onder de merknamen Dolenio, Glucosamine Pharma Nord en Roter Glucosamine.

Glucosamine is ook als voedingssupplement zonder recept verkrijgbaar onder diverse namen met wisselende sterktes. Voedingssupplementen hoeven geen constante hoeveelheid werkzame stof te bevatten en de werkzaamheid is niet onderzocht. Bovendien bevatten de voedingssupplementen vaak andere stoffen met een werking op botten en gewrichten, zoals chondroïtine of calcium. Deze tekst gaat alleen over glucosamine.

Glucosamine kan in de genoemde producten voorkomen als glucosaminesulfaat met kaliumchloride, glucosaminechloride, glucosaminesulfaatnatriumchloride of acetylglucosamine.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.