Copaxone

Active ingredient: glatirameer

The text below is about the active substance glatirameer


Introductie

Glatirameer beïnvloedt de lichaamseigen afweer. Het remt de ontsteking en beschadiging van de beschermende laag rond de zenuwen.

Artsen schrijven het voor bij Multiple Sclerose (MS).


Highlight

 • Glatirameer onderdrukt de lichaamsafweer en remt ontstekingen.
 • Bij multiple sclerose (MS). Bij deze ziekte valt de lichaamsafweer de eigen zenuwcellen aan, waardoor deze ontstoken raken.
 • Het kan enkele maanden duren voordat u merkt dat het aantal schubs (opvlamming van de ziekte) afneemt.
 • U kunt de injectie zelf toedienen. Daarvoor krijgt u instructie van de arts of verpleegkundige.
 • U gebruikt de injectie 1 keer per dag of 3 keer per week. Kies steeds een vast tijdstip. Dan vergeet u minder snel een dosis.
 • U kunt last krijgen van roodheid, jeuk en zwelling op de plaats van de injectie. Kies daarom steeds een andere injectieplaats, bijvoorbeeld in de dij, de buik, heup of achterkant van de bovenarm.
 • Verder kunt u binnen enkele minuten na de injectie last krijgen van blozen, pijn op de borst, hartkloppingen en benauwdheid. Verdwijnen deze bijwerkingen niet binnen een half uur? Raadpleeg dan uw arts.
 • Andere bijwerkingen: misselijkheid, psychische klachten (angst, depressie), pijn in de gewrichten, hoofdpijn, slap gevoel, griepverschijnselen, zweten en huiduitslag.
 • U kunt vaker een infectie krijgen. Meld het bij uw arts als u koorts, keelpijn of griep heeft of als u een koortslip, gordelroos of een schimmelinfectie krijgt.


Werking

Multiple Sclerose (MS)

Bij multiple sclerose (MS) valt het eigen afweersysteem de beschermende laag rond de zenuwen in hersenen en ruggenmerg aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen en littekens in deze beschermende laag en werken sommige zenuwen minder goed of niet meer.

Verschijnselen
De klachten van MS zijn afhankelijk van de zenuwen die zijn aangedaan. Vaak begint MS met vermoeidheid en minder goed zien met één oog. Soms zijn er ook spierkrampen en gevoelstoornissen, zoals tintelingen. De klachten kunnen in aanvallen optreden (schubs), maar ook continu aanwezig zijn.

Behandeling
MS wordt behandeld door een neuroloog. Met de behandeling probeert de neuroloog nieuwe schubs te voorkomen en ervoor te zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten kunt blijven doen. Een van de medicijnen die uw neuroloog kan voorschrijven is glatirameer.

Werking
Glatirameer remt de afweer van het lichaam tegen de eigen zenuwcellen. Hierdoor helpt glatirameer de zenuwen te beschermen tegen MS. Glatirameer kan MS niet genezen, maar het kan wel het aantal schubs verminderen en de voortgang van de ziekte vertragen.

U merkt het effect meestal na een aantal maanden. U zult dan minder vaak een schub hebben.

Lees meer over multiple sclerose (ms)


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Meteen na de injectie: opvliegers, blozen, pijn op de borst, hartkloppingen, snelle hartslag en benauwdheid. Deze bijwerkingen verdwijnen vanzelf binnen een half uur. Blijft u hier last van houden, raadpleeg dan uw arts.
 • Pijn, zwelling, roodheid, jeuk of ontsteking op de plaats van de injectie. Om dit te voorkomen moet u elke keer een andere injectieplaats kiezen. Namelijk op de buik, arm, heup of dijbeen. Raadpleeg uw arts bij zwellingen op de huid.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid. Zelden verstopping, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Overleg met uw arts als u hier te veel last van heeft. Zeer zelden maag- of darmzweer. Waarschuw uw arts, als u pijn in de bovenbuik heeft.
 • Meer kans op infecties, zoals griep. Dit komt doordat uw afweer is verminderd. Zelden oorontsteking, loopneus, koortslip, bronchitis, vaginale infecties. Raadpleeg uw arts, als u een of meer van de volgende verschijnselen heeft: koorts, gevoel van zwakte, hoofdpijn, benauwdheid, duizeligheid, oorpijn, spierpijn of zweten.
 • Gewrichtspijn en rugpijn. Zeer zelden gewrichtsontsteking of peesaandoeningen.
 • Psychische klachten zoals angst of depressie. Zelden nervositeit. Zeer zelden hallucinaties of verwardheid. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
 • Huiduitslag of galbulten. Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Zelden ontstaan goedaardige huidtumoren. Zeer zelden onderhuidse pijnlijke rode zwellingen op de onderbenen. Raadpleeg uw arts bij huidklachten.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). U merkt dit ook aan een toename van uw lichaamsgewicht.
 • Hoge bloeddruk. Daarom zal de arts uw bloeddruk regelmatig controleren. Bij mensen met hoge bloeddruk zal de arts soms de dosering van de bloeddrukmedicijnen aanpassen.
 • Plasproblemen, zoals moeilijk kunnen plassen of vaak kleine beetjes moeten plassen. Neem contact op met uw arts als u dit merkt.
 • Smaakveranderingen, moeite met slikken.
 • Trillen (tremor).
 • Oogklachten, zoals droge ogen, dubbelzien, wazig zien. Zeer zelden staar (cataract). Verder kan het bovenste ooglid gaan hangen, waardoor u moeilijker kunt zien.
 • Hoofdpijn, migraine.
 • Spraakstoornissen.
 • Opgezette lymfklieren, rillingen, hoesten, flauwvallen.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ademhalingsproblemen, zoals een stokkende ademhaling en hyperventileren.
 • Geheugen stoornissen.
 • Nierbekkenontsteking en nierstenen. Waarschuw uw arts bij buikpijn of pijn in de zij of rug, pijn bij het plassen, bloed in de urine.
 • Aandoening van de lever of milt, galstenen. Waarschuw uw arts bij pijn boven in de buik.
 • Minder witte bloedcellen en bloedplaatjes. U merkt dat aan een grotere kans op infecties, sneller blauwe plekken, of bloedneuzen.
 • Bij vrouwen: gespannen borsten, vaginaal bloedverlies.
 • Bij mannen: impotentie.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?

 • U zult in het begin van de behandeling leren hoe u uzelf onderhuids moet injecteren. Uw arts of verpleegkundige zal u de eerste paar keer begeleiden tijdens het toedienen van glatirameer.
 • Lees ook de instructies in de bijsluiter.
 • Kies elke dag een andere injectieplaats, dat verkleint de kans op pijn en irritatie van de injectieplaats.

Wanneer?
Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Gebruik het elke dag op een vast tijdstip. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Gebruikt u dit medicijn 3 keer per week? Zorg ervoor dat er minstens 48 uur (2 dagen) zit tussen 2 toedieningen. Kies daarom 3 vaste dagen van de week op een vast tijdstip, bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag na het ontbijt.

Hoelang?
Het kan een aantal maanden duren voordat u merkt dat het aantal schubs afneemt. Als dit medicijn bij u werkt, kunt u het een aantal jaren blijven gebruiken.


Vergeten

Het is belangrijk dit middel consequent te gebruiken. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Injecteer de vergeten dosis zodra u eraan denkt. Gebruik de volgende dosis 24 uur later. Gebruik nooit een dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.

Gebruikt u dit medicijn 3 keer per week? Injecteer de dosis zodra u eraan denkt. Sla de dag erna over. Als u dat wenst kunt u de week erna weer uw normale schema gebruiken.
Voorbeeld: u injecteert altijd op maandag, woensdag en vrijdag om 8 uur 's ochtends. Als u de injectie op maandag bent vergeten en daar dinsdag om 8 uur achter komt, spuit u de injectie op dinsdag 8 uur. De injectie van woensdag verschuift u naar donderdag 8 uur, de injectie van vrijdag neemt u zaterdag om 8 uur. De week erna kunt u weer uw gebruikelijke schema van maandag, woensdag en vrijdag gebruiken.


Verboden

autorijden?
Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Autorijden is dan geen probleem. Maar het kan zijn dat u door dit medicijn duizelig, angstig of nerveus bent of last heeft van een zwak gevoel. Heeft u hier last van? Dan kunt u beter niet autorijden.

Let op: ook MS kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Van dit medicijn zijn geen wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt.
Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Overleg met uw arts. Het is niet bekend of glatirameer in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk is voor de baby. De kans dat dit medicijn in de moedermelk komt is echter klein. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.


Stoppen

Overleg met uw arts, als u wilt stoppen met dit medicijn. Als u stopt kunnen de klachten van MS terugkomen.
Als u een ernstige bijwerking heeft moet u wel stoppen. Waarschuw dan direct uw arts.


Handelsinformatie

Glatirameer is sinds 1997 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Copaxone en als het merkloze Glatirameeracetaat.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.