ginkgo

Introductie

Ginkgo zorgt dat het bloed makkelijker door de vaten stroomt.

Het is bij veel aandoeningen onderzocht, maar de werkzaamheid is meestal niet bewezen. Alleen bij de doorbloedingsstoornis etalagebenen is er wel enige werkzaamheid aangetoond. De medische term voor etalagebenen is claudicatio intermittens.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Ginkgo is een kruidenmiddel. Het laat het bloed gemakkelijker door de bloedvaten stromen.
 • Bij etalagebenen (claudicatio intermittens). Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd. Hierdoor komt te weinig zuurstof in de beenspieren. Dat veroorzaakt pijn bij het lopen.
 • Binnen 3 maanden moeten uw klachten verminderd zijn. Is dat niet het geval? Raadpleeg dan uw arts. Het middel werkt niet bij iedereen.
 • Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut werkt vaak beter dan medicijnen.
 • Gebruik dit middel niet als u zwanger bent of wilt worden. Of als u borstvoeding wil geven.


Werking

Claudicatio intermittens

De slagaders in de benen zorgen ervoor dat uw beenspieren voldoende zuurstof via het bloed krijgen. Als u uw beenspieren gebruikt, bijvoorbeeld om te lopen of rennen, hebben uw spieren extra zuurstof nodig.
Bij etalagebenen (claudicatio intermittens) zijn de slagaders in de benen vernauwd. Daardoor komt er minder bloed en dus ook minder zuurstof in de benen. Uw spieren krijgen dan een zuurstoftekort. U krijgt hierdoor pijn of een moe gevoel in de benen, vooral bij lopen, en nog erger bij hard lopen of tegen een helling op lopen.  Als u stilstaat verdwijnt de pijn weer, omdat dan de bloedstroom voldoende is om het zuurstoftekort aan te vullen. De aandoening heet ook wel “etalagebenen” omdat men vaker lijkt stil te staan bij een etalage tijdens het lopen.

Behandeling
U kunt zelf een aantal maatregelen nemen om uw klachten te verminderen. Stoppen met roken, veel bewegen en een gezonde voeding zijn het belangrijkst.  Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut helpt meestal goed. Mocht dit onvoldoende helpen, dan is eventueel een operatie mogelijk.

De medicijnen bij claudicatio intermittens werken niet beter dan looptraining. Als u echter niet in staat bent om uw spieren te trainen, en als u geen operatie wilt of kunt  ondergaan, dan kunt u het kruidenmiddel ginkgo proberen.

Werking en effect
Ginkgo zorgt dat het bloed makkelijker stroomt. Hierdoor zal het bloed de vernauwde vaten beter kunnen passeren. Na ongeveer 6 weken zal de afstand die u zonder pijn kunt lopen, iets kunnen toenemen. Het effect is meestal echter niet groot. Als u na 3 maanden geen effect merkt, heeft verder gebruik geen zin.

Lees meer over claudicatio intermittens . "


Bijwerkingen

In het algemeen wordt dit kruidenmiddel goed verdragen.

De meeste kruidenmiddelen met ginkgo zijn niet officieel goedgekeurd door de overheid, zoals andere medicijnen. Dit betekent dat er weinig of geen onderzoek naar is verricht. Hierdoor is onbekend wat de werkzaamheid en bijwerkingen zijn.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, hoofdpijn, duizeligheid of hartkloppingen.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.

 • Overgevoeligheid voor dit middel. U merkt dat aan huiduitslag, jeuk en galbulten.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor ginkgo. Let er vooral ook zelf op als u geneesmiddelen zonder recept koopt.

 • Bloedingen.

  Zoals van het oog, neus, hersenen, maag en darmen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op de verpakking.

Hoe?
Volg de aanwijzingen in de bijsluiter of op de verpakking.

Hoe lang?
Als u na 3 maanden gebruik nog geen verbetering merkt, heeft verdere behandeling met ginkgo geen zin.


Vergeten

Meestal gebruikt u dit kruidenmiddel 1 tot 3 keer per dag. Bent u een dosis vergeten? Neem de vergeten dosis in zodra u het merkt. En neem de volgende dosis minstens 4 uur later.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit kruidenmiddel beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit middel hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Gebruikt u dit middel al en bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Stop dan tijdelijk met dit middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. U kunt tijdelijk stoppen met dit kruidenmiddel.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel.


Handelsinformatie

Ginkgo ofwel ginkgo biloba is al eeuwenlang in gebruik als kruidenmiddel. Het zijn de bladeren van de Ginkgo biloba, ook wel japanse tempelboom of japanse notenboom genoemd.

Producten met ginkgo zijn zonder recept verkrijgbaar. Er zijn tabletten, capsules en druppels met ginkgo, vaak ook gecombineerd met andere plantaardige middelen.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.