galantamine

Introductie

Galantamine versterkt de werking van acetylcholine in de hersenen. Acetylcholine is een stof die van nature in de hersenen voorkomt.

Soms wordt het voorgeschreven bij dementie. Door gebruik van galantamine verergert de ziekte mogelijk iets minder snel. Het heeft ook niet bij iedereen effect.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Galantamine versterkt de werking van de hersenzenuwen. Hierdoor vertraagt het bij sommige mensen de achteruitgang van het geheugen.
 • Bij dementie door de ziekte van Alzheimer.
 • Capsules met gereguleerde afgifte (MGA): neem in tijdens of net na het ontbijt. Dan heeft u minder kans op misselijkheid.
 • Behalve misselijkheid komen ook voor: buikpijn, diarree en verlies van eetlust. Ook kan galantamine u duizelig, slaperig en vermoeid maken en uw reactievermogen verminderen.
 • Rijd de eerste dagen (of elke keer als de dosis is verhoogd) geen auto. Als u na een paar dagen gewend bent en uw arts toestemming heeft gegeven, kunt u eventueel weer autorijden.
 • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.


Werking

Dementie

Bij dementie gaan de hersenen geleidelijk achteruit. Hierdoor ontstaan problemen met het geheugen, begrijpen, praten, herkennen en de dagelijkse handelingen uitvoeren.

Verschijnselen
Dementie is een sluipend proces van geleidelijke, onherstelbare achteruitgang van de hersenen. Hierdoor gaat onder andere het geheugen achteruit. Dit gaat verder dan gewone vergeetachtigheid. U verliest het vermogen om nieuwe dingen te leren, en wat u ooit geleerd heeft verdwijnt geleidelijk.

U heeft moeite om de tijd bij te houden: u onthoudt niet hoe laat het is of welke dag het is. U herkent mensen, plaatsen en voorwerpen niet meer, u bent voortdurend spullen kwijt of stelt steeds dezelfde vragen. U kunt moeilijker praten en uw sociale contacten onderhouden. Op den duur zijn taken zoals eten of koken of uzelf verzorgen te moeilijk. Ook uw karakter kan veranderen. Uiteindelijk kan iemand met dementie sociaal niet meer functioneren.

Oorzaak
Er zijn verschillende vormen van dementie. De bekendste is de ziekte van Alzheimer. De oorzaak hiervan is nog onbekend. Wel is bekend dat eiwitstapelingen in de aangedane hersencellen van deze patiënten zijn te zien en dat gedeelten van de hersenen verschrompelen.

U heeft meer kans op dementie, naarmate u ouder wordt, de ziekte van Parkinson heeft of als in uw naaste familie al op jonge leeftijd de ziekte van Alzheimer voorkomt.

Men vermoedt dat bij dementie de hersenen minder gevoelig worden voor de boodschapperstof acetylcholine.

Werking en effect
Galantamine remt in de hersenen de afbraak van  de boodschapperstof acetylcholine. Hierdoor werkt acetylcholine sterker en  kunnen de hersenzenuwen mogelijk weer beter functioneren.

Genezen van dementie is echter niet mogelijk. Hooguit kan bij lichte of matige vormen van dementie de voortgang van de ziekte iets worden afgeremd. Het werkt maar bij 1 op de 6 tot 10 patiënten. Als u na 3 maanden de indruk heeft dat de ziekteverschijnselen nog altijd even snel achteruitgaan, kunt u beter stoppen met dit medicijn.

Lees meer over dementie


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid of braken. Zelden buikpijn, diarree en een opgeblazen gevoel. U kunt vooral in de eerste week van de behandeling misselijk zijn. Uw arts zal de dosering geleidelijk opbouwen zodat u minder kans op deze bijwerking heeft.
  Neem dit medicijn in met wat voedsel, dan wordt u minder snel misselijk.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Verminderde eetlust en gewichtsverlies. Neem contact op met uw arts als u te veel gewicht verliest.
 • Duizeligheid en meer kans op flauwvallen. Merkt u dat u duizelig bent? U kunt dan het beste even blijven zitten of liggen tot het is weggetrokken.
 • Psychische klachten, zoals depressiviteit en hallucinaties. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
 • Slaperigheid, hoofdpijn, vermoeidheid, slap gevoel.
 • Trillen en beven, spierkrampen, zeer zelden spierzwakte. Als u de ziekte van Parkinson heeft, kunnen uw klachten tijdelijk verergeren. Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft.
 • Hartritmestoornissen en te hoge bloeddruk. Zeer zelden hartkloppingen of een te lage bloeddruk. U merkt een bepaalde hartritmestoornis soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Aanval van epilepsie (stuipen). Waarschuw dan uw arts.
 • Overmatig zweten. Zeer zelden kunt u uitgedroogd raken. Dit merkt u aan voortdurende dorst en een droge huid en slijmvliezen. Zorg dat u voldoende drinkt, minstens anderhalf tot 2 liter vocht per dag.
 • Tintelingen of een doof gevoel.
 • Wazig zien, oorsuizen, verandering van smaak.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming, hoge koorts en gewrichtspijn. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Bij een andere zeldzame overgevoeligheid ontstaat een rode uitslag op de huid met kleine, met pus gevulde, bultjes of krijgt u een rode uitslag over het hele lichaam. Stop direct met dit medicijn, zodra u huiduitslag merkt en waarschuw meteen een arts. Blijkt u overgevoelig voor galantamine? Geef dat aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Als u astma of COPD (chronische bronchitis of longemfyseem) heeft: u kunt meer last van benauwdheid krijgen. Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

De capsules heel doorslikken met een half glas water. Vindt u het moeilijk om de capsules heel door te slikken? U mag de capsules dan openmaken. U moet wel de korrels uit de capsule heel doorslikken, bijvoorbeeld op een lepel appelmoes of vla. Als u de korrels fijnmaakt komt de hele dosis in één keer vrij in het lichaam, en dat is te veel tegelijk.

Wanneer?
Neem dit medicijn bij voorkeur in tijdens of net na het ontbijt. U heeft dan minder kans op maagklachten.

Hoelang?
Na 3 tot 6 maanden zal uw arts met u bekijken of galantamine voldoende werkzaam is. Als het voldoende werkzaam is kunt u het langere tijd blijven gebruiken.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Ontdekt u dat u per ongeluk een dosis niet heeft ingenomen? Ontdekt u dit dezelfde dag: neem dan alsnog de vergeten dosis in. Ontdekt u het de volgende dag? Sla de vergeten dosis dan over. Neem nooit een dubbele dosis op 1 dag.


Verboden

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid, slaperigheid, hallucinaties en vermoeidheid. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Rijd ook geen auto als de dosering omhoog gaat. Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook dementie kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR. Op deze website kunt u ook de folder 'Dementie en het rijbewijs' vinden.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit medicijn, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven overleg dan met uw arts of apotheker.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Galantamine is sinds 1991 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules onder de merknaam Reminyl en als het merkloze Galantamine.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.