Affusine

Active ingredient: fusidinezuur op de huid

The text below is about the active substance fusidinezuur op de huid


Introductie

Fusidinezuur is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bepaalde bacteriën, vooral tegen de stafylokok-bacterie.

Artsen schrijven het voor bij huidinfecties, zoals krentenbaard en ontstoken eczeem .


Highlight

 • Fusidinezuur doodt bacteriën (antibioticum).
 • Bij infecties van de huid zoals krentenbaard en ontstoken eczeem (jeukende uitslag).
 • Fusidinezuur werkt binnen een paar dagen.
 • Smeer de crème of zalf dun. Lees verder de uitleg op deze website.
 • Gebruikt u de zalfgaas? Leg deze op de ontstoken huid en dek af met een schoon verband.
 • Raak de ontstoken plekken zo weinig mogelijk aan. Zo voorkomt u dat u anderen besmet met de bacterie.
 • Zorg dat de zalf niet in uw ogen, mond of neus komt. Hierdoor gaan deze plekken veel irriteren. Gebeurt dit toch? Spoel dan direct goed met water.
 • U kunt last krijgen van irritatie van de huid, jeuk of roodheid, vooral in huidplooien en op andere gevoelige huiddelen. Dit gaat vanzelf over.


Werking

Huidinfectie

Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem en bij wonden, kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken.

Verschijnselen
Bij een huidinfectie wordt de huid rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Ook ontstaat pus en zijn er soms blaasjes op de huid.
In ernstige gevallen ontstaat koorts en voelt men zich ziek.

Behandeling
Bij een huidinfectie zonder koorts is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende de aangedane huid goed schoon te maken met water en zeep. Het lichaam ruimt  zelf de bacterie op en zorgt dat de wond heelt.

Artsen schrijven antibiotica voor als de huidinfectie niet vanzelf overgaat of als de klachten ernstig zijn.
Bij een huidinfectie in diepere huidlagen, is meestal een antibioticum nodig dat u via de mond inneemt.
Bij huidinfecties aan de oppervlakte kan de arts ook een antibioticum in een zalf of crème voorschrijven. Bijvoorbeeld bij ontstoken eczeem, krentenbaard, infecties in huidplooien en bij infecties van het nagelbed.
Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor.

Werking
Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën.
Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

Lees meer over huidinfectie

Krentenbaard

Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen rond de leeftijd van 5 tot 7 jaar, maar ook volwassenen kunnen het krijgen. Het wordt ook wel impetigo genoemd. Krentenbaard is zeer besmettelijk.

Verschijnselen
Bij krentenbaard infecteren bacteriën de huid rond mond en neus, soms ook op armen en benen. Er vormen zich jeukende rode blaasjes met gele korsten. Indien u veel plekken heeft, kunt u ook koorts en opgezette klieren in de hals, oksels of liezen krijgen.

Behandeling
Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor.
Wanneer de infectie erg uitgebreid is en u koorts heeft, kan de arts een antibioticum om in te nemen voorschrijven.

Werking
Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën.
Na een paar dagen merkt u dat uw klachten afnemen.

 

Lees meer over krentenbaard

Ontstoken eczeem

Verschijnselen
Bij eczeem is de huid vaak droog, rood, gezwollen en schilferig. Soms jeukt de huid, waardoor u gaat krabben en de huid nog meer beschadigt. Een huidinfectie door bacteriën kan dan gemakkelijk ontstaan. De huid is dan pijnlijk, rood, warm en soms gezwollen. Er kunnen blaren met pus en korsten zijn.

Behandeling
Meestal gebruikt u voor het eczeem al een zalf of crème met bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Dit herstelt de huid waardoor de besmetting vaak vanzelf overgaat.
Helpt dit niet, dan kan uw arts fusidinezuur-crème of zalf voorschrijven. Het corticosteroïd moet u tijdens die behandeling ook blijven gebruiken.

Als de infectie te uitgebreid is, zal uw arts u capsules of tabletten met een antibioticum voorschrijven. Deze werken vaak beter dan de crème of zalf met een antibioticum.

Werking
Fusidinezuur bestrijdt de bacteriën. Hierdoor verdwijnt de infectie. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.

Lees meer over ontstoken eczeem


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Irritatie en een prikkend of branderig gevoel, direct na aanbrengen.
 • Huiduitslag, jeuk of roodheid, vooral in huidplooien en op andere gevoelige huiddelen. Dit kan duiden op overgevoeligheid, maar hoeft niet. Meestal gaat het vanzelf over.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan galbulten, blaasjes, een verergering van de huidziekte of doordat de huidziekte niet overgaat.
  In zeer zeldzame gevallen ontstaat een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong, ogen of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheek door. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Raak de plekken zo min mogelijk aan.
 • Was voor en na de behandeling uw handen.
 • Maak de geïnfecteerde plekken en een stukje er omheen eventueel voorzichtig schoon.
 • Korstjes kunt u verwijderen door ze te weken met een beetje babyolie of met een oplossing van één theelepel keukenzout op één glas water, die u steeds vers maakt.
 • Crème of zalf: breng de crème of zalf dun aan. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met steriel verband. Dit is verband zonder ziekmakers zoals bacteriën.
 • Intertulle (verbandgaas met fusidinezuur-zalf): pak het gaas uit, terwijl u het alleen aan de rand vast pakt, en leg het direct op de wond. Dek het geheel vervolgens af met schoon verband.
 • Verwissel het gaas in het begin dagelijks. Na een aantal dagen elke 2 tot 3 dagen verwisselen.
 • Vermijd contact met de ogen en laat het middel niet in de mond of neus komen, in verband met mogelijke irritatie. Als er toch zalf in uw ogen komt, spoel uw ogen dan direct grondig uit met water.
 • Probeer te voorkomen dat anderen besmet raken en dat de ziekte zich verder over het lichaam verspreidt door de volgende maatregelen:
  • krab niet aan de plekken. Knip de nagels kort en plak de aangedane huid eventueel af. Maak steeds goed schoon onder de nagels;
  • maak gebruik van een eigen handdoek en verschoon deze dagelijks.

Wanneer?
Verdeel de behandelingen zo goed mogelijk over de dag. Zo zorgt u voor een constant effect.

Hoelang?
Uw arts bepaalt hoelang u dit middel moet gebruiken. Meestal duurt een kuur 1 tot 2 weken.
Neem contact op met uw arts als dit medicijn niet werkt of als de ziekte zich uitbreidt.


Vergeten

Smeer dit middel dan alsnog, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te smeren. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Gebruik alleen andere huidmiddelen op dezelfde plek na overleg met uw arts of apotheek.


Zwangerschap

Moet u het op een groot huidoppervlak gebruiken of is de huid waar u het opsmeert zwaar beschadigd? Overleg dan met uw arts voor u dit medicijn gebruikt.

Op kleine huidoppervlakken kunt u dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Het wordt zo al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Geeft u borstvoeding en brengt u dit medicijn op of in de buurt van de tepel aan? Maak de huid dan voor elke borstvoeding schoon met gekookt en daarna afgekoeld water.


Stoppen

Als u te vroeg stopt zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Fusidinezuur is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in crème, zalf en op verbandgaas (intertulle) onder de merknamen Affusine en Fucidin en als het merkloze Fusidinezuur.

Het is ook verkrijgbaar in tabletten en in ooggel.

Deze tekst gaat alleen over de producten voor op de huid: crème, zalf en intertulles.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.