Fluticason

Active ingredient: fluticason in de neus

The text below is about the active substance fluticason in de neus


Introductie

Fluticason behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Het werkt ontstekingsremmend.

Artsen schrijven het voor bij langdurig ontstoken neusslijmvlies, allergie, hooikoorts en neuspoliepen.


Instructiefilmpje

Film 1 - Neusspray gebruikersinstructies


Highlight

 • Fluticason is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd). De neusspray of neusdruppels met fluticason remmen ontstekingen in de neus.
 • Bij langdurig ontstoken neusslijmvlies, allergie, hooikoorts en neuspoliepen.
 • Het kan een week duren voor de verschijnselen minder worden. In een maand tijd kunt u merken dat de neusspray steeds beter gaat werken.
 • Snuit vooraf uw neus. Schud het flesje of het glazen buisje (ampul) goed.
  Neusspray: druk het ene neusgat dicht en spray in het andere neusgat, richting buitenkant van uw neus. Terwijl u sprayt moet u de vloeistof opsnuiven.
  Neusdruppels: deze zitten in een buisje van glas (ampul). Open de ampul. Ga staan of kniel en buig voorover. Plaats de ampul in een neusgat en druk er zacht op. Doe dat ook bij het andere neusgat. Blijf daarna nog een minuut voorovergebogen zitten of staan.
  Lees verder de instructie op de site.
 • U kunt last krijgen van een bloedneus, irritatie of een droog gevoel in de neus, hoofdpijn, en een vieze smaak of geur.
 • Heeft u dit medicijn meerdere weken gebruikt en u wilt stoppen? Bouw langzaam af in overleg met uw arts.

Download de samenvatting 

 


Werking

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

verschijnselen
Bij een ontstoken neusslijmvlies raakt het neusslijmvlies gezwollen en heeft u last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Er kunnen verschillende oorzaken voor zijn, bijvoorbeeld een allergie of gebruik van bepaalde medicijnen. 

Behandeling
Fluticason neusspray wordt gebruikt als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft. Ook wanneer u behalve neusklachten ook last heeft van verstopte bijholten, wordt soms door de arts fluticason voorgeschreven.

Effect
Fluticason werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsreacties en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies.

Een neusverstuiving werkt ongeveer een dag. Het duurt echter één tot zeven dagen voor u merkt dat de verschijnselen minder worden. In sommige gevallen duurt het zelfs wel een maand voordat het effect maximaal is. Voor een goed effect is het noodzakelijk de spray consequent te gebruiken in de periode die de arts heeft voorgeschreven.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . "

Allergie

Verschijnselen
Bij allergieën, zoals voor pollen, huisstofmijt en huisdieren raakt het neusslijmvlies vaak ontstoken, soms langer dan enkele weken.

Behandeling
Wanneer u slechts af en toe klachten heeft, kunt u het beste een snelwerkend anti-allergie medicijn gebruiken, zoals loratadine.

Artsen schrijven fluticason neusspray voor als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft. Ook wanneer u met name klachten van een verstopte neus heeft, werkt fluticason goed.

Effect
Fluticason werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsreacties en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies.

Het duurt ongeveer één tot zeven dagen voor u merkt dat de verschijnselen minder worden. Voor een goed effect is het noodzakelijk de spray consequent te gebruiken in de periode die de arts heeft voorgeschreven.

Lees meer over allergie . "

Hooikoorts

Verschijnselen
Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. Uw neusslijmvlies is ontstoken en u kunt last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen. 

Behandeling
Wanneer u slechts af en toe klachten heeft, kunt u het beste een snelwerkend anti-allergie medicijn gebruiken, zoals loratadine. Dit werkt ook tegen de oogklachten.

Artsen schrijven fluticason neusspray voor als het neusslijmvlies voortdurend ontstoken is, dus langer dan enkele weken, of als de klachten regelmatig terugkomen en u er veel last van heeft. Ook wanneer u met name klachten van een verstopte neus heeft, werkt fluticason goed.

Effect
Fluticason werkt ontstekingsremmend, vermindert overgevoeligheidsreacties en voorkomt zwelling van het neusslijmvlies. Uw klachten verminderen meestal binnen een paar dagen. De werking houdt twaalf tot vierentwintig uur aan.

Lees meer over hooikoorts . "

Neuspoliepen

Oorzaak en verschijnselen
Neuspoliepen kunnen ontstaan als het neusslijmvlies langdurig is ontstoken. Het zijn zwellingen op steeltjes op het slijmvlies in de neus of de bijholtes.

Neuspoliepen kunnen klachten geven als verstopte neus, minder reuk, loopneus en hoofdpijn. Soms worden neuspoliepen door de KNO-arts verwijderd.

Effect
Fluticason remt de ontsteking van het neusslijmvlies. Hierdoor zal de irritatie van het neusslijmvlies afnemen, waardoor de groei van de poliepen wordt geremd.

Na enkele weken merkt u dat de klachten, zoals een verstopte neus, afnemen. Voor een goed effect is het noodzakelijk dat u de neusdruppels consequent gebruikt zolang de arts voorschrijft.

Vaak wordt fluticason ook gebruikt na het verwijderen van de neuspoliepen om te voorkomen dat deze weer terug komen.

Lees meer over neuspoliepen . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Neusbloedingen

  Deze verschijnselen gaan over zodra u aan het medicijn gewend bent. Is dit na een aantal dagen nog niet het geval, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie van het keel- en neusslijmvlies met een droge neus, branderig gevoel, niesbuien en droge keel

  Deze verschijnselen gaan over zodra u aan het medicijn gewend bent. Is dit na een aantal dagen nog niet het geval, neem dan contact op met uw arts of apotheker.

 • Zweertjes in de neus. Dit kan irritatie en een onaangenaam gevoel in uw neus veroorzaken.

 • Vieze smaak of geur

 • Hoofdpijn

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Infecties van de neus of van het oog met bacteriën, schimmels of virussen

  Neem contact op met uw arts als u een dergelijke infectie vermoedt.

 • Na langdurig gebruik kan het neusslijmvlies dunner worden. Het kan hierdoor sneller gaan bloeden.

  Heeft u hier last van, dan kunt u het beste een paar dagen stoppen met het gebruik. Het slijmvlies kan zich dan herstellen. Na een paar dagen kunt u het medicijn weer gaan gebruiken. In zeer zeldzame gevallen kan het neustussenschot beschadigen, zodat er een gat in ontstaat.

 • U kunt gemakkelijk bloeduitstortingen krijgen.

  Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbelzien en hangen van het bovenste ooglid. De kans dat u last krijgt van uw ogen is groter als u dit medicijn langer dan drie maanden gebruikt of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt.

  Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met uw arts bij verergering van oogklachten.

 • Mensen met groene staar of glaucoom: dit medicijn kan de oogboldruk verder verhogen. De kans hierop is groter als u dit medicijn langer dan drie maanden gebruikt of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt.
   

  Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met een arts of de spoedeisende hulp als u last krijgt van een te hoge oogboldruk. Dat kunt u merken aan: wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht of misselijkheid en braken.

 • Grijze of grauwe staar (cataract). U kunt last krijgen van wazig zien, minder zien, dubbel zien, minder goed kleur kunnen zien en sneller verblind raken door tegenlicht. De kans op deze klachten is groter bij mensen ouder dan 65 jaar, na gebruik gedurende meerdere weken of als er per ongeluk wat spray in uw oog komt.

  Scherm uw ogen af bij gebruik van de spray, zodat er geen spray in uw ogen kan komen. Neem contact op met uw arts als u slechter gaat zien.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan klachten zoals huiduitslag, jeuk, roodheid rond de neus of neusverstopping die niet over gaat. Gebruik dit medicijn dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.

  In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor fluticason. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Neusspray 
Heeft u een nieuwe neusspray? Of heeft u de neusspray langer dan 1 week niet gebruikt? Spuit dan eerst een paar keer in de lucht tot u een mooi gelijkmatige verstuiving ziet. De volgende keren is dit niet meer nodig.

 • Avamys
  • Snuit uw neus. Is uw neus erg verstopt? Gebruik dan eerst een zoutoplossing.
  • Schud de neusspray 10 seconden krachtig voor gebruik.
  • Houd uw hoofd rechtop.
  • Plaats de tuit van de neusspray in het neusgat. Gebruik de linkerhand voor het sprayen in het rechterneusgat en de rechterhand voor het sprayen in het linkerneusgat.
  • Houdt met de andere hand het andere neusgat dicht.
  • Richt de tuit naar de buitenkant van de neus, dus van het neustussenschot af. Doordat u uw armen gekruist houdt, kunt u de neusspray makkelijker in de goede richting wijzen.
  • Adem rustig in door uw neus terwijl u de drukknop helemaal indrukt. Zodat het medicijn diep in de neus komt.
  • Zijn er 2 verstuivingen per neusgat voorgeschreven? Herhaal dan deze handelingen.
  • Volg dezelfde stappen voor het andere neusgat.
  • Maak de tuit na gebruik goed schoon met een droge doek. Gebruik geen water om de tuit schoon te maken. En sluit de neusspray goed af.
 • Overige neussprays
  • Snuit uw neus. Is uw neus erg verstopt? Gebruik dan eerst een zoutoplossing.
  • Schud de neusspray voor gebruik.
  • Houd uw hoofd rechtop.
  • Plaats de tuit van de neusspray in het neusgat. Gebruik de linkerhand voor het sprayen in het rechterneusgat en de rechterhand voor het sprayen in het linkerneusgat.
  • Houdt met de andere hand het andere neusgat dicht.
  • Richt de tuit naar de buitenkant van de neus, dus van het neustussenschot af. Doordat u uw armen gekruist houdt, kunt u de neusspray makkelijker in de goede richting wijzen.
  • Adem rustig in door uw neus terwijl u de neusspray helemaal indrukt. Zodat het medicijn diep in de neus komt.
  • Zijn er 2 verstuivingen per neusgat voorgeschreven? Herhaal dan deze handelingen.
  • Volg dezelfde stappen voor het andere neusgat.
  • Maak de tuit na gebruik goed schoon en sluit de flacon goed af.

Neusdruppels

 • De nesudruppels zitten in een buisje van glas (ampul)
 • Schud de ampul goed om de vloeistof te mengen. Maak de ampul daarna open.
 • Snuit uw neus lichtjes.
 • Ga staan of kniel en buig voorover.
 • Plaats de geopende ampul in een neusgat en druk er zacht op. Doe dat ook bij het andere neusgat.
 • Blijf daarna nog een minuut voorovergebogen.

Wanneer?
U kunt de spray op elk moment van de dag gebruiken. Kies wel vaste tijdstippen, bijvoorbeeld 's ochtends na het ontbijt. Gebruikt u het 2 keer per dag, gebruik het dan ongeveer om de 12 uur, bijvoorbeeld na het ontbijt en na het avondeten. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?

 • Merkt u na 1 week gebruik nog altijd geen verbetering van uw klachten? Neem dan contact op met uw arts.
 • Als de klachten minder zijn, kunt u de dosering verlagen. Bijvoorbeeld van 2 keer per dag 2 verstuivingen per neusgat naar 1 keer per dag 2 verstuivingen per neusgat. Overleg dit met uw arts.
 • Als u de spray gebruikt tegen hooikoorts, moet u na het hooikoortsseizoen stoppen.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voordat u de volgende verstuiving normaal gebruikt? Neem hem dan alsnog. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende spray normaal gebruikt? Neem hem dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden, alles eten en alcohol drinken
Hiervoor zijn bij dit medicijn geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Het medicijn tegen schimmelinfecties itraconazol. De hoeveelheid fluticason in het bloed kan door dit medicijn stijgen. Hierdoor zijn de werking en de bijwerkingen sterker. U kunt klachten krijgen van het syndroom van Cushing. Dit merkt u bijvoorbeeld aan moeheid, opzwelling van uw gezicht of schommelingen in uw bloedsuiker. Of u kunt maagklachten krijgen door een maag- of darmzweer. Mogelijk schrijft uw arts een ander medicijn voor. Is dit niet mogelijk? Dan zal uw arts extra letten op bijwerkingen.
 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een heel kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig in de moedermelk komen. Nadelige effecten bij de baby zijn daarom onwaarschijnlijk.


Stoppen

Bij gebruik gedurende enkele dagen, kunt u in één keer met dit medicijn stoppen. Bedenk hierbij dat het effect van dit medicijn bij een langdurig ontstoken neusslijmvlies soms pas na een maand goed is te merken. Stop daarom niet te snel als het effect uitblijft.

Als u dit medicijn al meerdere weken gebruikt en u wilt stoppen dan kunnen de klachten terugkomen. Bouw daarom langzaam af in overleg met uw arts.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Fluticason is sinds 1990 internationaal op de markt. In neusspray en neusdruppels is het op recept verkrijgbaar onder de merknamen Avamys en Flixonase en als het merkloze Fluticason.

Fluticason wordt in neusspray ook gebruikt in een combinatie met azelastine onder de merknaam Dymista.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.