flurbiprofen

Introductie

Flurbiprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij keelpijn. Het is te krijgen als zuigtabletten en keelspray. Artsen raden het af om zuigtabletten en een keelspray met NSAID bij keelpijn te gebruiken.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Flurbiprofen stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts.
 • Bij keelpijn.
 • De verzachtende werking begint na ongeveer 2 minuten. Het effect op de keelpijn begint na ongeveer 2 uur. De werking houdt 3,5 tot 4 uur aan.
 • Zuigtablet: langzaam in de mond laten smelten of erop zuigen.
 • Keelspray: mondstuk van de spray naar de achterkant van uw keel richten en sprayen.
 • Gebruik dit middel met tussenpozen van 3 tot 6 uur. Gebruik het niet meer dan 5 keer per 24 uur, gedurende maximaal 3 dagen. Is uw keelpijn daarna nog niet over? Raadpleeg dan uw huisarts.
 • Let op: kans op maag- en darmzweren en bloedingen. Heeft u eerder een maag- of darmzweer gehad? Dan heeft u mogelijk een maagbeschermer nodig. Vraag uw arts of apotheker hiernaar.
 • Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Dit medicijn kan slecht zijn voor de baby. NIET gebruiken in de tweede helft van uw zwangerschap.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft. 


Werking

Keelpijn

Verschijnselen
Keelpijn is vervelend, maar vaak onschuldig. Meestal gaat het gepaard met verkoudheid.

Behandeling
Keelpijn gaat in het algemeen binnen een week vanzelf weer over. U kunt ter verlichting op een snoepje zuigen of een lepel honing nemen. Als u een medicijn tegen keelpijn wilt gebruiken, kunt u een pijnstiller als paracetamol nemen. Flurbiprofen is een NSAID. Het is te krijgen als zuigtabletten en keelspray. Artsen raden het af om zuigtabletten en een keelspray met NSAID bij keelpijn te gebruiken. Dit komt doordat ze niet beter werken dan pijnstillers die u kunt inslikken, bijvoorbeeld paracetamol. Ook hebben zuigtabletten en keelsprays met NSAIDs een groter kans op bijwerkingen. 

Effect
Flurbiprofen verlicht de keelpijn. De verzachtende werking begint na ongeveer 2 minuten. Het effect op de keelpijn begint na ongeveer 2 uur. De werking houdt 3,5-4 uur aan.

Lees meer over keelpijn . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

 • Duizeligheid

  Dit gaat meestal over als u gewend bent geraakt aan dit medicijn.

 • Een warm, branderig gevoel, tintelingen of doof gevoel in de mond.

 • Pijn in de mond en keel.

 • Maagklachten, zoals misselijkheid en zeer zelden maagirritatie, buikpijn, braken, vol gevoel, gebrek aan eetlust, boeren en zuurbranden. Heeft u last van slokdarmontsteking door opkomend maagzuur? De klachten kunnen verergeren.

  Gebruik geen alcohol of andere voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden. Neem contact op met uw arts als u bemerkt dat de klachten verergeren.

 • Darmklachten, zoals diarree en zeer zelden verstopping en winderigheid. Lijdt u aan een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa? Dit medicijn kan de klachten verergeren.

  Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is.

 • Een maag- of darmzweer of andere ernstige beschadiging van maag, darmen of slokdarm. U merkt dat aan zeurende pijn in de bovenbuik, ernstige maagpijn of pijn achter borstbeen. Heeft u ooit een maag- of darmzweer gehad, of een andere ernstige maag- of darmaandoening, zoals een maag- of darmbloeding? U heeft dan meer kans op bijwerkingen op maag en darmen.

  Door deze beschadigingen kunnen bloedingen in maag en darmen ontstaan. Dit merkt u aan bloederige diarree of zwarte, teerachtige ontlasting. Stop dan met het gebruik en neem contact op met een arts. Bij een maagbloeding kan het voorkomen dat u bloed braakt. Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Als u ooit een maag- of darmzweer gehad, of een andere ernstige maag- of darmaandoening bespreek dan met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Huiduitslag met jeuk.

  Zeer zelden wordt deze huiduitslag veroorzaakt door allergie. De uitslag kan zeer zelden verergeren of ontstaan onder invloed van fel zonlicht of UV-licht van zonnebanken.

 • Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen.

  Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

 • Ontstekingen in de mondholte en op de tong. Droge mond en dorstgevoel.

 • Smaakstoornissen

 • Oorsuizen of slechter horen.

  Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts.

 • Dikke enkels of polsen door vasthouden van vocht in armen en benen(oedeem). Benauwdheid door vochtophoping in de longen. Vooral mensen met hartfalen kunnen hier last van krijgen.

  Overleg met uw arts als uw klachten, zoals benauwdheid en vochtophoping, toenemen.

 • Haaruitval

 • Psychische klachten, zoals vermoeidheid, slaperigheid, nachtmerries, slapeloosheid onrust, opwinding, verwardheid, geheugenstoornissen, nervositeit, angstgevoelens, neerslachtigheid en hallucinaties.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kan zich uiten in huiduitslag met galbulten en jeuk. Mensen met astma blijken vaker overgevoelig voor dit medicijn. Dat kan zich uiten in een plotselinge benauwdheidsaanval.

  Raadpleeg dan uw arts. Zeer zelden kan een ernstige uitslag ontstaan met koorts of blaren. Neem dan meteen contact op met een arts. Een ernstige overgevoeligheid kan zich ook uiten in benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts.
  In beide gevallen mag u dit medicijn daarna niet meer gebruiken. Geef daarom door aan de apotheker dat u overgevoelig bent voor flurbiprofen. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een andere ontstekingsremmende pijnstiller niet opnieuw krijgt. Stop met het gebruik van dit medicijn als u astma heeft en een plotselinge benauwdheidsaanval krijgt. Heeft u eerder een benauwdheidsaanval gekregen na gebruik van een ontstekingsremmende pijnstiller? Gebruik dit medicijn dan niet, maar neem contact op met uw arts.

 • Als u aan psoriasis lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening.

  Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.

 • Nierbeschadiging. Heeft u een verminderde nierwerking? U heeft meer kans op nierbeschadiging.

  Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.

 • Bloedafwijkingen, ontsteking van de alvleesklier of leverontsteking. Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: plotselinge hevige pijn in bovenbuik, geelzucht, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond.

  Gebruik dit medicijn niet bij een verminderde leverwerking. Overleg ook met uw arts als u last heeft van uw alvleesklier. De klachten kunnen verergeren.

Bij gebruik gedurende meerdere weken

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartvaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of beroerte. De kans op hartvaataandoeningen is groter bij: mensen met angina pectoris (hartkramp), een hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol, diabetes, mensen die roken en mensen die al eerder een aandoening hebben gehad aan hart of vaten, zoals een hartaanval, herseninfarct of trombose.

  Overleg in deze gevallen met uw arts voor u dit medicijn meerdere weken gaat gebruiken.

 • Heeft u angina pectoris (hartkramp). Gebruik dit medicijn alleen in overleg met uw arts.

  Neem bovendien meteen contact op met uw arts als uw klachten verergeren.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Zuigtablet: langzaam in de mond laten smelten, eventueel kunt u erop zuigen.
 • Keelspray: als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje eerst activeren. Richt de spray van u af en druk het pompje 4 keer in. De volgende keren is dit niet meer nodig.
  • Richt het mondstuk van de spray naar de achterkant van uw keel.
  • Druk het pompje eenmaal in en haal uw vinger van het pompje. Adem de spray niet in.
  • Herhaal dit 2 keer.

Wanneer?
Elke 3 tot 6 uur indien nodig, maximaal 5 per 24 uur.

Hoe lang? 
U mag de zuigtabletten en de keelspray niet langer dan 3 dagen gebruiken. Als uw keelpijn dan nog niet over is, raadpleeg dan uw huisarts.


Vergeten

Bij de zuigtabletten of keelspray bij keelpijn is het niet erg als u een dosis vergeet. U kunt de vergeten dosis alsnog gebruiken als u hier nog behoefte aan heeft. Neem geen twee doses tegelijk.


Verboden

autorijden?
Draaierigheid of duizelingen komen een enkele keer voor bij dit medicijn. Neem geen deel aan het verkeer als u hier last van heeft.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag, net als dit medicijn. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? U kunt dan beter paracetamol gebruiken bij pijn. Paracetamol is een veiligere pijnstiller tijdens de zwangerschap. Werkt paracetamol niet voldoende tegen uw pijn? Overleg dan met uw arts.

Gebruik flurbiprofen NIET bij pijn in de tweede helft van de zwangerschap. Dit medicijn is dan schadelijk voor de baby. Het risico op aangeboren afwijkingen bij de baby is verhoogd. Ook kan het problemen geven bij de bevalling. Gebruikt u dit medicijn al? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.

Wilt u dit medicijn gebruiken in de eerste helft van de zwangerschap? Of als u zwanger wilt worden? Overleg dan met uw arts. Ook dan kunt u dit medicijn beter NIET gebruiken.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Nee, u heeft geen recept nodig.

Flurbiprofen is sinds 1977 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Strepfen in zuigtabletten en als keelspray en als het merkloze Flurbiprofen HTP in zuigtabletten.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.