U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

fluorouracil

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor de crème. Bijvoorbeeld door het conserveermiddel. U merkt dit aan zwelling, jeuk, huiduitslag.

  Een rode huid en korstjes horen bij de werking van dit medicijn en zijn geen teken van overgevoeligheid. Stop daarom niet zomaar met de crème, maar overleg eerst met uw arts.

 • Misselijkheid, braken, diarree, maagpijn, hoofdpijn en koorts. U kunt deze bijwerkingen krijgen als dit medicijn in uw bloed komt. Bijvoorbeeld als u het per ongeluk op wondjes smeert. Let daarom goed op bij het smeren van de crème.

  U kunt ook last krijgen van bijwerkingen op plekken waar de crème per ongeluk komt. Bijvoorbeeld oogklachten als het in de ogen komt of ontsteking van het neusslijmvlies als het in de neus komt.

  Bij gebruik van de injectievloeistof

   Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

   • Meer kans op infecties en bloedingen, zoals bloedneuzen. Dit komt door bijwerkingen in het bloed.

    Neem contact op met uw arts bij: onverklaarbare koorts of keelpijn, blaren in de mond en keel, onverklaarbare bloedneuzen, onderhuidse bloedingen en blauwe plekken. Door een tekort aan witte bloedcellen bent u ook gevoeliger voor infecties door virussen, bacteriën of schimmels. Neem altijd contact op met uw arts bij infecties als verkoudheid, keelontsteking, griep, steenpuisten en andere huidinfecties.

   • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, maagpijn, brandend maagzuur, winderigheid en minder eetlust. Heeft u last van braken of diarree? Drink dan voldoende. Zo voorkomt u uitdroging.

    Deze bijwerkingen komen door ontsteking van de slijmvliezen van uw slokdarm, maag en darmen. Om maagpijn en brandend maagzuur te bestrijden, kan de arts een maagbeschermend middel voorschrijven. Bij misselijkheid schrijft de arts een antibraakmiddel voor. Soms helpt het om vaker te eten, maar dan kleine beetjes. Sommige mensen krijgen ernstige diarree.

    Heeft u last van diarree of moet u overgeven? Zorg dat u extra drinkt. Dan droogt u niet uit. Neem contact op met uw arts als u behalve uw normale ontlasting vier keer of vaker per dag dunne ontlasting heeft of als u ook 's nachts diarree heeft. Soms is het nodig om uitdroging te voorkomen met geneesmiddelen of een vochtinfuus. Moet u vaker dan één keer per dag braken? Waarschuw dan uw arts.

   • Pijnlijke mond, tong of keel. Deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van mond en keel.

    Vaak ontstaan eerst blaasjes op de onderlip. Soms ontstaat later een vuurrode kleur van de slijmvliezen. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. In veel gevallen helpt het om op ijsblokjes te zuigen, tijdens en direct na de chemotherapie. Tijdens de chemokuur kunnen ingrepen aan uw gebit of in uw mond de klachten verergeren. Daarom is het verstandig vóór u aan de chemokuur begint, uw tandarts uw gebit te laten controleren en eventueel behandelen. Verzorg uw gebit extra goed door een aantal maal per dag te poetsen met een zachte tandenborstel. Ook kunt u spoelen met een desinfecterende mondspoeling.

   Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

   • Vermoeid zijn, een zwak gevoel

   • Bloedarmoede, u merkt dat onder andere aan een extreme vermoeidheid, een bleke huid en slijmvliezen. Raadpleeg dan uw arts.

   • Haaruitval en kaalheid.

    Ook uw wenkbrauwen, wimpers, oksel- en schaamhaar kunnen uitvallen. Na de behandeling zal uw haar na ongeveer een maand weer gaan groeien.

   • Hand-voet-syndroom. Hierbij raken de handen en voeten rood en gezwollen. Uw handen en voeten kunnen dan pijn gaan doen, branderig aanvoelen of gaan kloven, blaren of vervellen. Waarschuw bij deze verschijnselen uw arts.

   • Onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid.

    • Bij vrouwen kan fluorouracil de geslachtshormonen beïnvloeden. Hierdoor raakt de menstruatie verstoord of begint de overgang eerder. De menstruatie kan uitblijven, langer duren of er kunnen tussentijdse bloedingen optreden.
    • Bij sommige mannen kan de vorming van zaadcellen stoppen, waardoor zij onvruchtbaar worden. Bespreek met uw arts de mogelijkheid om zaadcellen te laten invriezen voor u met de behandeling start.
    • Kinderen, zowel jongens als meisjes, kunnen blijvend onvruchtbaar worden, omdat fluorouracil de ontwikkeling van de geslachtsorganen kan verstoren. Ook kan de puberteit eerder of juist later komen.
   • Benauwdheid

   Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

   • Hartaandoeningen, zoals pijn op de borst bij inspanning, hartritmestoornissen en zeer zelden hartfalen of een hartaanval. Houd u vocht vast (dikke enkels)? Of krijgt u last van hartkloppingen of pijn op de borst? Raadpleeg dan uw arts.

    U kunt ook zeer zelden last krijgen van lage bloeddruk. Dan kunt u bijvoorbeeld duizelig worden.

   Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

   • Oogklachten, zoals oogirritatie, tranende ogen, wazig zien, dubbelzien, onscherp zien, overgevoeligheid voor licht, rode en gezwollen ogen en oogleden, plakkerige afscheiding, jeuk of een branderig gevoel. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

   • Hoofdpijn en duizeligheid

   • Droge huid, nagelproblemen en huiduitslag, met name bultjes op armen en benen, jeuk, huidverkleuring, vooral nadat u in de zon bent geweest.

   • Bewegingsstoornissen. De bijwerkingen kunnen lijken op de verschijnselen van de ziekte van Parkinson: stijve spieren, beven, moeite met lopen of praten, rusteloosheid en plotselinge spiertrekkingen. Waarschuw bij deze verschijnselen uw arts.

   • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag of jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid, pijn op de borst, koude rillingen, zweten, flauwvallen of zwelling van het gezicht, mond of tong. Uw arts zal u tijdens het infuus of de injectie goed controleren.

   Uitleg frequenties

   Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
   Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
   Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
   Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

   Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
   IDeal Visa Mastercard
   TOP