flumetason met clioquinol op de huid

Introductie

Flumetason is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd. Bijnierschorshormonen verminderen ontstekingen.

Clioquinol bestrijdt schimmels en sommige bacteriën.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij ontstoken eczeem en bij seborroïsch eczeem, als de ontsteking is ontstaan door een infectie met bacteriën of schimmels.


Instructiefilmpje

Film 1 - Doseerinstructies corticosteroid op de huid


Highlight

 • Flumetason remt ontstekingen en clioquinol bestrijdt bacteriën en schimmels. Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij jeukende huidaandoeningen zoals ontstoken eczeem en seborrhoïsch eczeem, wanneer deze zijn geïnfecteerd met bepaalde bacteriën of schimmels.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn komt voor. U merkt dit aan toegenomen jeuk, roodheid en zwelling. Raadpleeg uw arts als de klachten verergeren of als u overgevoeligheid vermoedt. Meld overgevoeligheid ook bij uw apotheek.
 • De zalf maakt gele vlekken op kleding en linnengoed. Deze vlekken zijn moeilijk uit te wassen. Ook de huid kan geel verkleuren.
 • Gebruik de crème een paar dagen, tot de infectie verdwenen is. Gebruik het alleen langer dan 7 dagen in overleg met uw arts.


Werking

Ontstoken eczeem

Verschijnselen
Bij eczeem is de huid vaak droog, rood, gezwollen en schilferig. Soms jeukt de huid, waardoor u gaat krabben en de huid nog meer beschadigt.
De huid kan dan gemakkelijk besmet raken met bacteriën of schimmels. De huid is dan pijnlijk, rood, warm en soms gezwollen. Er kunnen blaren met pus en korsten zijn.

Behandeling
Meestal gebruikt u voor het eczeem al een zalf of crème met bijnierschorshormoon (corticosteroïd). Dit herstelt de huid waardoor de besmetting vaak vanzelf overgaat.
Helpt dit niet, dan kan uw arts dan zal uw arts u meestal een zalf of crème voorschrijven met het antibioticum fusidinezuur. Het bijnierschorshormoon moet u dan door blijven gebruiken.
Helpt ook dat niet, dan kan uw arts u een combinatie voorschrijven van flumetason met clioquinol.

Als de infectie te uitgebreid is, zal uw arts u capsules of tabletten met een antibioticum voorschrijven. Deze werken vaak beter dan de crème of zalf met een antibioticum.

Werking
Flumetason remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. Clioquinol bestrijdt bepaalde bacteriën en schimmels, waardoor de infectie zal verdwijnen.

Effect
U merkt dat de jeuk snel afneemt. Binnen een paar dagen verminderen de verschijnselen van de infectie, zoals pijn, zwelling, roodheid, blaren met pus en korsten.

Lees meer over ontstoken eczeem . "

Seborroïsch eczeem

Dit medicijn wordt gebruikt bij seborroïsch eczeem dat is geïnfecteerd met bacteriën of schimmels.

Verschijnselen
Bij seborroïsch eczeem heeft u last van gelige, schilferende plekken, vooral op uw hoofdhuid (roos), rond uw mond en neus en tussen de wenkbrauwen. Dit zijn plaatsen waar veel talg (huidvet) vrijkomt. Dit huidvet is een goede voedingsbodem voor de gistcellen, die bij iedereen op de huid voorkomen. Daardoor groeien de gistcellen harder dan normaal. Hun uitscheidingsproducten irriteren de huid.
De aandoening is vervelend omdat het erg kan jeuken, maar verder is het een onschuldige aandoening. Hoofdroos kan een milde vorm van seborroïsch eczeem zijn.

De huid kan beschadigd raken, bijvoorbeeld doordat u hem vanwege de jeuk openkrabt. U heeft dan kans op een extra infectie met bacteriën of schimmels.

Behandeling
Meestal schrijft uw arts u een shampoo of crème voor die werkzaam is tegen gisten, zoals ketoconazol.
Als de huid geïnfecteerd is geraakte kan uw arts tijdelijk een zalf voorschrijven met flumetason en clioquinol. Dit gaat zowel de jeuk als de infectie tegen.

Werking
Flumetason remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. Clioquinol bestrijdt bepaalde bacteriën en schimmels, waardoor de infectie zal verdwijnen.

Effect
U merkt dat de jeuk snel afneemt. Binnen een paar dagen verminderen de verschijnselen van de infectie, zoals pijn, zwelling, roodheid en pus.

Lees meer over seborroïsch eczeem . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor clioquinol, flumetason of een van de bestanddelen van het huidmiddel. Dit merkt u aan een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat.

  Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij het aanbrengen op acne-plekken: een verergering van acne.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Infectie van de huid

  Bijvoorbeeld met een virus of met een bacterie of schimmel die niet gevoelig is voor clioquinol. Door het bijnierschorshormoon flumetason in dit medicijn merkt u de verschijnselen van een huidinfectie minder snel op. Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze geïnfecteerd is met een virus, zoals gordelroos of een koortslip.

 • Mensen met een verhoogde oogboldruk (glaucoom): dit medicijn kan de oogboldruk verder verhogen. De kans hierop is groter als u dit medicijn meerdere weken in het gezicht gebruikt.

  Neem meteen contact op met een arts of de spoedeisende hulp als u last krijgt van een te hoge oogboldruk. Dat kunt u merken aan: wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht of misselijkheid en braken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Uw arts heeft u waarschijnlijk verteld hoe vaak en wanneer u dit medicjn moet aanbrengen. Het is nuttig deze instructie op te schrijven, zodat u dit later na kunt kijken. Kijk voor de juiste dosering ook altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Raak de plekken zo min mogelijk aan.
 • Was voor en na de behandeling uw handen.
 • Het is belangrijk dat u de juiste hoeveelheid bijnierschorshormoon (corticosteroïd) op uw huid smeert. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het medicijn onvoldoende werkt. Meer informatie over het juiste gebruik en de juiste hoeveelheid vindt u op Corticosteroïden op de huid gebruiken.
 • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
 • Gebruik niet meer dan honderd gram per volwassene per week. Als u meer gebruikt, heeft u een grotere kans op sommige bijwerkingen.
 • Smeer dit medicijn alleen op advies van een arts rond of in de buurt van het oog. Als het per ongeluk toch in het oog komt, moet u het oog goed spoelen met water om het medicijn het verwijderen.
 • Dek de behandelde huid alleen af met een gaasje, NIET met afsluitend verband. Door de huid af te sluiten, bijvoorbeeld met verband met een plastic laagje erin, kan te veel van de werkzame stof in uw bloed komen. Dit kan ernstige bijwerkingen veroorzaken.
 • Pas op, dit huidmiddel maakt gele vlekken op kleding en linnengoed. Deze vlekken zijn moeilijk uit te wassen. Dek de ingesmeerde plek eventueel af met een droog verband.

Wanneer?
Breng dit medicijn aan op een moment dat u weet dat er het eerstkomende halfuur geen water op de huid komt, anders spoelt u het er weer af.

 • Als u het één keer per dag gebruikt kunt u het daarom het beste voor de nacht aanbrengen.
 • Als u het twee keer per dag gebruikt kunt u het 's morgens en 's avonds aanbrengen.

Gebruik bovendien elke dag de vette crème, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven.

Hoe lang?
Meestal geeft de arts aan om dit medicijn te gebruiken totdat de infectie verdwenen is. Dat is meestal niet langer dan 7 dagen.
Merkt u binnen een week nog geen verbetering of breidt de aandoening zich uit? Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts. Is de aandoening na een week nog niet verdwenen? Overleg dan ook met uw arts of u het medicijn langer mag gebruiken. Bij langer gebruik zal uw arts u extra controleren op bijwerkingen.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. De vergeten dosis kunt u alsnog opsmeren, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

Vaker dan eens in de 12 uur insmeren heeft geen zin, maar verhoogt wel de kans op bijwerkingen. Mocht u het medicijn er vlak na het aanbrengen per ongeluk afwassen, dan kunt u het wel opnieuw aanbrengen.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert. Smeer eerst het corticosteroïd op de huid. Wacht dan ten minste 1 uur voordat u de vette crème of zalf smeert, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. In theorie kan dit medicijn bijwerkingen op de schildklier van de baby geven, als er teveel door de huid wordt opgenomen in het bloed Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.
Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.
Moet u dit medicijn wel gebruiken? Dek de behandelde huid dan alleen af met een gaasje. Dus NIET met een afsluitend verband. Draag na aanbrengen op de hoofdhuid bijvoorbeeld ook geen badmuts.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. De kans is echter klein dat de medicijnen uit de crème in de moedermelk terechtkomen.
Gaat u dit medicijn wel gebruiken? Dek de behandelde huid dan alleen af met een gaasje. Dus NIET met een afsluitend verband. Draag na aanbrengen op de hoofdhuid bijvoorbeeld ook geen badmuts.
En gebruik de crème niet op de borsten of rond de tepels.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer stoppen met dit medicijn. Vaak moet u dan wel doorgaan met een neutrale crème of zalf om de huid rustig te houden.


Handelsinformatie

Flumetason is sinds 1963 internationaal in de handel en clioquinol sinds 1933. De combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Locacorten-Vioform. Het is verkrijgbaar in een crème.

De combinatie flumetason met clioquinol is ook verkrijgbaar in oordruppels. Deze tekst gaat echter alleen over de crème die worden toegepast op de huid.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.