fludrocortison, neomycine, polymyxine B en lidocaïne in het oor

Introductie

Fludrocortison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd. Bijnierschorshormonen verminderen ontstekingen.
Neomycine en polymyxine B zijn antibiotica. Ze bestrijden verschillende soorten bacteriën.
Lidocaïne heeft een verdovende werking.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij een gehoorgangontsteking.


Highlight

 • Neomycine en polymyxine B doden bacteriën (antibiotica), fludrocortison remt ontstekingen, lidocaïne heeft een verdovende werking. Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij infectie van de uitwendige gehoorgang.
 • Soms heeft de arts een opgerold gaasje in uw oor gedaan waar u op moet druppelen.
 • Verwarm het druppelflesje vooraf even in uw handen.
 • Houd uw hoofd opzij en laat de druppels vallen in de gehoorgang of op het gaasje in uw oor. Houd uw hoofd nog minstens 3 minuten schuin of ga op uw zij liggen. Lees ook de instructie op deze site.
 • Verdeel de doseringen zoveel mogelijk over de dag voor een constant effect.
 • Direct na het druppelen kan het prikkelend of branderig aanvoelen. Dit verdwijnt snel. Houdt u last? Raadpleeg dan uw arts.
 • Een enkele keer komt overgevoeligheid. U merkt dit aan toegenomen jeuk, roodheid en zwelling. Raadpleeg dan uw arts. Meld uw apotheker dat u overgevoelig bent voor dit medicijn.
 • Heeft u 's ochtends bij het wakker worden geen loopoor meer? Gebruik het medicijn dan nog wel dezelfde dag, maar stop er daarna mee.
 • Gebruik het medicijn nooit langer dan 10 dagen. Anders kan het trommelvlies kapotgaan.


Werking

Gehoorgangontsteking

De gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. De huid van de gehoorgang maakt oorsmeer aan om zich te beschermen tegen bacteriën, virussen en schimmels.

Verschijnselen
Bij een gehoorgangontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken. Dit kunt u merken aan pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort u minder goed.

Oorzaak
De ontsteking ontstaat meestal doordat de natuurlijke bescherming van de huid met oorsmeer verstoord is geraakt. Bijvoorbeeld door te peuteren in het oor met een wattenstaafje of lucifer of door irriterende stoffen als shampoo, zeep of haarspray. Ook kan het dragen van een gehoorapparaat of oortelefoon de gehoorgang irriteren. Soms is achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen, de oorzaak. Bij een smalle gehoorgang kunt u eerder klachten krijgen.

Behandeling
Meestal zal uw arts de gehoorgang schoonmaken. De ontsteking verdwijnt dan meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf. Voorkom beschadiging van de huid en maak uw gehoorgang niet schoon door erin te peuteren, zoals met een wattenstaafje.

Als de ontsteking niet vanzelf overgaat, schrijft uw arts meestal eerst zure oordruppels voor met hydrocortison of triamcinolon of met aluminiumacetotartraat. Deze behandeling heeft minder bijwerkingen dan oordruppels met fludrocortison, neomycine, polymyxine B en lidocaïne. Deze oordruppels worden daarom nauwelijks meer voorgeschreven bij gehoorgangontsteking.

Effect
Fludrocortison vermindert ontsteking, zwelling en jeuk. Neomycine en polymyxine B bestrijden bacteriën. Lidocaïne werkt plaatselijk verdovend.

Pijn en jeuk verdwijnen binnen enkele dagen.

Lees meer over gehoorgangontsteking


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Prikkelend of branderig gevoel direct na het druppelen. Dit trekt snel weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan een toegenomen jeuk, roodheid en zwelling. Neem contact op met uw arts als uw klachten verergeren. Als u overgevoelig bent, geef dat dan door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of erop lijkende antibiotica niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Schimmelinfectie van de gehoorgang. Dit kan ontstaan na meerdere weken gebruik als hierdoor het normale evenwicht tussen bacteriën en schimmels is verstoord. U merkt dit soort infecties minder snel op, omdat het bijnierschorshormoon fludrocortison de verschijnselen van deze infectie onderdrukt, zoals roodheid, zwelling en jeuk. Wel kunt u een witte aanslag in de gehoorgang zien. Overleg met uw arts, als uw klachten verergeren.
 • Bij langdurig gebruik: dunner worden van het trommelvlies, waardoor het kapot kan gaan. Gebruik het daarom nooit langer dan 10 dagen.
 • Oorsuizen of draaierigheid. Deze bijwerkingen kunnen ontstaan als de oordruppels bij gevoelige plekken in het oor terecht komen. Uiteindelijk kan dat leiden tot doofheid of blijvend oorsuizen. Stop daarom met het gebruik als u deze klachten heeft en neem contact op met uw arts.
 • Mensen met een gaatje of buisje in het trommelvlies lopen meer risico. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Heeft u een opgerold gaasje of oortampon in uw oor?

 • Houd het gaasje of de oortampon vochtig door regelmatig met de oordruppels te druppelen.
 • De arts adviseert u meestal het gaasje of de oortampon na 24 uur uur te verwisselen of te verwijderen.

Bij gebruik zonder gaasje of oortampon

 • Houd het druppelflesje enige tijd in uw hand om de vloeistof wat op te warmen.
 • Draai het dopje van de druppelaar af en leg het op de zijkant.
 • Ga op uw zij liggen, of houd uw hoofd opzij.
 • Trek het oor naar boven en naar achteren, bij kinderen jonger dan 6 jaar naar onderen en naar achteren.
 • Houd de druppelaar boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen. Zorg dat de druppelaar nergens mee in aanraking komt, anders bederven de druppels sneller.
 • Houd het hoofd nog minstens 3 minuten opzij, zodat de druppels alle plekken in de gehoorgang kunnen bereiken.
 • Eventueel kunt u daarna het uitlopen van de vloeistof tegengaan door een watje in uw oor te doen.
 • Draai direct na gebruik de dop weer op het flesje.

Bewaren
Bewaar de oordruppels zoals op de verpakking is aangegeven. De meeste flesjes met oordruppels zijn na openen nog 1 maand houdbaar. De behandeling duurt echter meestal niet langer dan 10 dagen. Gooi de inhoud na afloop van de kuur weg.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag, om een constant effect te verkrijgen.

Hoe lang?

 • Is uw oor schoon en droog bij het opstaan? Meestal moet u dan de dag erna stoppen met de druppels.
 • Merkt u na 1 week gebruik nog geen verbetering, of verergeren de klachten juist? Overleg dan met de arts.
 • Heeft u na 10 dagen nog altijd een loopoor? Neem dan ook contact op met uw arts.
 • Gebruikt deze oordruppels niet langer dan 10 dagen.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken. Probeer de toediening gelijkmatig over de dag te verdelen.
Mocht u toch een keer vergeten zijn:

 • Gebruikt u het medicijn 2 keer per dag? Is er nog minder dan 4 uur voor de volgende toediening, sla hem dan over.
 • Gebruikt u het medicijn 3 of 4 keer per dag? Is er nog minder dan 2 uur voor de volgende toediening, sla hem dan over.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt zonder problemen voor de zwangerschap of voor het kind.


Stoppen

Maak de behandeling af zoals uw arts heeft voorgeschreven.

U moet wel stoppen als u overgevoelig bent voor dit medicijn, of als u last krijgt van oorsuizen, draaierigheid of doofheid. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Fludrocortison is sinds 1954 internationaal in de handel, neomycine sinds 1949, polymyxine B sinds 1947 en lidocaïne sinds 1947. De combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Panotile in oordruppels.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.