Ancotil

Active ingredient: flucytosine

The text below is about the active substance flucytosine


Introductie

Flucytosine is een antischimmelmiddel. Het werkt tegen schimmels en gisten, zoals de Candida-gist en Cryptokokken.

Artsen schrijven het voor bij veel verschillende soorten schimmel- en gistinfecties, zoals voor kan komen bij een hersenvliesontsteking.


Highlight

 • Flucytosine doodt schimmels en gisten, zoals Candida-gist of Cryptokokken.
 • Bij ernstige schimmel- en gistinfecties, zoals hersenvliesontsteking door Cryptokokken.
  Het wordt meestal gebruikt in combinatie met het antischimmelmiddel amfotericine B.
 • De verschijnselen worden na enkele dagen minder.
 • U krijgt het in het ziekenhuis als infuus.
 • Meestal duurt de kuur minimaal 2 weken.
 • U kunt last krijgen van maag en darmen (zoals misselijkheid, buikpijn en diarree) en van huiduitslag.


Werking

Schimmel- en gistinfecties

Dit medicijn wordt gebruikt bij ernstige infecties veroorzaakt door bepaalde schimmels en gisten, zoals de soorten Candida of Cryptokokkus.
Deze schimmels en gisten veroorzaken vooral infecties bij mensen met een verminderde weerstand, zoals mensen met hiv, verzwakte ouderen of mensen met kanker.

Behandeling
Flucytosine wordt bijvoorbeeld gebruikt bij schimmel- of gistinfecties van de longen, de urinewegen, de huid, de hersenvliezen of de ogen.
Flucytosine wordt meestal in combinatie gebruikt met andere antischimmelmiddelen, om het effect te versterken. Meestal is dat het antischimmel-medicijn amfotericine B.

Effect
Bij infecties merkt u na enkele dagen dat de verschijnselen minder worden. Het duurt dan meestal nog 1 tot 2 weken tot de infectie helemaal is verdwenen.

Lees meer over schimmel- en gistinfecties

Hersenvliesontsteking

Meningitis, ook wel nekkramp genoemd, is een ontsteking van de vliezen rond de hersenen door bepaalde soorten virussen, bacteriën of schimmels. De ziekte kan dan ernstig verlopen en ziekenhuisopname is dan nodig.

Flucytosine kan worden gebruikt als de infectie is veroorzaakt door de Cryptokokkus-soort. Het wordt dan gegeven in combinatie met amfotericine B (een ander antischimmelmiddel).

Lees meer over hersenvliesontsteking


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect, kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Overleg bij deze bijwerkingen met uw arts.

 • Maagdarmklachten (zoals misselijkheid, buikpijn en diarree).
  Zeer zelden kunnen er beschadigingen ontstaan in de maag of darmen. Dit merkt u door bloed bij de ontlasting of een zwarte, teerachtige ontlasting. Waarschuw een arts.
 • Huiduitslag. Dit kan komen door overgevoeligheid, maar hoeft niet.
 • Infecties, bloedingen en bloedarmoede. Dit kan komen door te weinig witte bloedcellen, bloedplaatjes of rode bloedcellen. U merkt het aan extreme vermoeidheid, keelpijn, koorts, blaren in de mond, snel blauwe plekken of bloedneuzen of infecties. Waarschuw in deze gevallen direct uw arts. Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren om deze bijwerking tijdig te signaleren.
 • Leveraandoeningen. Dit merkt u aan een gele kleur van uw huid en oogwit, opgezwollen enkels en benen, donkere urine, bleke ontlasting.
  Waarschuw uw arts als u last krijgt van één van deze verschijnselen.
  Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren om deze bijwerking tijdig te signaleren.
 • Hoofdpijn.
 • Psychische bijwerkingen, zoals verwardheid, sufheid en hallucinaties.
 • Draaiduizeligheid, gehoorverlies.
 • Hartvaat-aandoeningen, zoals een verstoord hartritme en een iets hogere kans op een hartaanval of beroerte.
  Waarschuw uw arts bij de volgende verschijnselen: pijn op de borst, onregelmatige of snelle hartslag, extreme vermoeidheid, benauwdheid of dikke enkels of voeten.
 • Benauwdheid of kortademigheid.
 • Trillen, moeilijk kunnen stilzitten en rusteloosheid. Moeilijk kunnen bewegen en coördinatieproblemen.
 • Aanval met spierschokken en spierkrampen.
 • Tintelend of doof gevoel in handen of voeten, pijn in armen of benen.
 • Veranderingen in uw bloedglucose. Als u diabetes heeft, moet uw bloedglucose regelmatig worden gecontroleerd.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, jeuk en galbulten.
  Overgevoeligheid voor UV-licht, zoals van zonlicht. Dit merkt u aan huiduitslag bij blootstelling aan zonlicht.
  Heel zelden een aandoening met ernstige blaren op de huid en slijmvliezen. Waarschuw dan meteen uw arts.
  Blijkt u overgevoelig te zijn voor dit medicijn, meld dat dan altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?
U krijgt het infuus in het ziekenhuis.

Wanneer?
Het infuus wordt een paar keer per dag gegeven. Zo blijft de hoeveelheid flucytosine in het bloed altijd hoog genoeg om de schimmels te kunnen bestrijden.

Hoelang?

 • Het inlopen van het infuus duurt per keer meestal tussen de 20 en 40 minuten.
 • Hoe lang de kuur precies duurt, hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Meestal is het minstens 2 weken.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn wordt vaak gecombineerd met een ander antischimmelmiddel, namelijk amfotericine B. De combinatie werkt beter, maar geeft ook meer kans op bijwerkingen. Als u de combinatie gebruikt, zal de arts regelmatig uw bloed op deze bijwerkingen controleren.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kan uw arts een ander medicijn voorschrijven.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Misschien is een medicijn mogelijk waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.


Stoppen

De duur van de behandeling is afgestemd op de soort infectie die u heeft. Als het infuus voor die tijd wordt gestopt, is de schimmel of gist waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.


Handelsinformatie

Flucytosine is sinds 1972 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Ancotil als infuus.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.