Fero-Gradumet

Active ingredient: ferrosulfaat

The text below is about the active substance ferrosulfaat


Introductie

Ferrosulfaat is een vorm van ijzer die het lichaam makkelijk kan opnemen.

Artsen schrijven ferrosulfaat voor bij bloedarmoede.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Ferrosulfaat is een vorm van ijzer die het lichaam makkelijk kan opnemen. Het is nodig voor de rode bloedcellen.
 • Bij bloedarmoede door ijzertekort, bijvoorbeeld door bloedverlies of door zwangerschap. U bent dan erg moe en ziet bleek.
 • Het duurt enkele weken tot maanden voor een ijzertekort is opgeheven.
 • Neem ferrosulfaat bij voorkeur in de ochtend. Dan werkt dit medicijn het beste.
 • Neem ferrosulfaat bij voorkeur in op een lege maag. Dit is een half uur voor of minstens 1 uur na de maaltijd. Combineer in elk geval niet met melk of melkproducten, koffie of thee. Zo komt het ijzer het best in het bloed.
 • U kunt maagpijn, diarree of verstopping krijgen of misselijk worden. Heeft u hier veel last van? Neem het middel dan vlak na het eten in. Verder kan uw ontlasting een zwarte kleur krijgen. Dit is onschuldig.
 • Er zijn veel wisselwerkingen met andere middelen. Vraag uw apotheker of u ferrosulfaat veilig kunt gebruiken met uw andere medicijnen, ook die u zonder recept heeft gekocht.


Werking

Bloedarmoede

Bij bloedarmoede kunnen de rode bloedcellen niet voldoende zuurstof door het lichaam transporteren. Hierdoor ziet u bleek en bent u voortdurend vermoeid. Bloedarmoede kan door ijzergebrek ontstaan, omdat ijzer nodig is om de rode bloedcellen zuurstof te laten opnemen. Bloedarmoede kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld bloedverlies na operaties of bij heftige menstruaties. Bloedarmoede komt soms ook voor tijdens de zwangerschap.

Behandeling
Belangrijke bronnen voor ijzer zijn vlees en vleeswaren, brood en graanproducten, aardappelen en groente. Mocht dit voor u onvoldoende ijzer opleveren, dan kan de arts een ijzerpreparaat, zoals ferrosulfaat, voorschrijven. Het duurt zes weken tot enkele maanden van dagelijks gebruik totdat een ijzertekort is aangevuld.

Lees meer over bloedarmoede . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals maagpijn, misselijkheid, diarree en verstopping.

  Als u hier erg veel last van heeft, kunt u dit middel vlak na het eten innemen.

 • De ontlasting kan zwart verkleuren.

  Dit is een onschuldig verschijnsel.

 • Zweertjes in de mond en tandverkleuring.

  U kunt dit voorkomen door de tabletten direct zonder kauwen door te slikken met een glas water of door de drank via een rietje op te drinken.
  Als uw tanden verkleurd zijn, is dit te verhelpen door polijsten van het gebit.
  Ook het kunstgebit kan verkleuren door de tabletten. Het advies is om het kunstgebit uit te doen bij het innemen van de tabletten.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Darmbloeding

 • Schade aan de slokdarm bij mensen met een slokdarmstenose. Een slokdarmstenose is een vernauwing van de slokdarm.

  Heeft u dit? Gebruik liever geen tabletten, maar gebruik bruistabletten of een drank met ijzer. De bruistabletten en drank geven minder kans op schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.

 • Huiduitslag, netelroos, roodheid van de huid en jeuk.

  Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Tabletten: staand of zittend innemen met water. Dus niet met melk of melkproducten, omdat de kalk in melk de opname van ijzer vermindert. Slik de tablet in zijn geheel door, zonder te kauwen.
 • Drank: drink de drank bij voorkeur met een rietje. Uw tanden kunnen namelijk bruin verkleuren door de oplossing. Zuig de oplossing via een rietje op en zorg daarbij dat het achterin uw keel komt. En dat het dus niet met uw gebit in contact komt.

Neem een halfuur na innemen van dit medicijn geen melk of melkproducten. De kalk in melkproducten zorgt dat minder ijzer in uw bloed komt.
Neem dit medicijn ook niet in met koffie of thee.

Wanneer?

 • U kunt dit medicijn het beste in de ochtend innemen. Dan werkt dit medicijn het beste.
 • Veel voedingsmiddelen verminderen de opname van ijzer in het lichaam. U kunt dit medicijn daarom het beste innemen op een lege maag. Dit is een half uur voor, of minstens een uur na, een maaltijd. De opname in het lichaam verloopt dan het beste.
 • Krijgt u van dit medicijn last van uw maag? Neem dit medicijn dan wel tijdens of vlak na een maaltijd in. Het veroorzaakt dan minder maagklachten.

Hoe lang?
Een ijzerkuur duurt meestal enkele weken tot maanden. Hoe lang u het precies moet gebruiken bepaalt uw arts, eventueel aan de hand van bloedcontroles.


Vergeten

Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals de arts heeft voorgeschreven. Bent u het medicijn vergeten in te nemen?

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt:
  • Duurt het langer dan 8 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
  • Duurt het korter dan 8 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 2 keer per week gebruikt:
  • Duurt het langer dan 48 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
  • Duurt het korter dan 48 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Gebruik tegelijk met dit middel geen melkproducten, zoals melk, kaas of yoghurt. De kalk in deze producten vermindert de opname van het ijzer in belangrijke mate.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

De volgende middelen verminderen de opname van het ijzer in ferrosulfaat in het lichaam bij gelijktijdig innemen. Neem de volgende middelen daarom niet tegelijkertijd met ferrosulfaat.

 • Maagzuurbinders en andere medicijnen met calcium (kalk), magnesium of aluminium. Dit zijn Antagel, Rennies, Regla PH en vele andere medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Deze medicijnen verminderen de opname van ijzer in het lichaam. Indien deze medicijnen echt nodig zijn: neem het ijzerpreparaat minimaal twee uur voor of vier uur na deze medicijnen in.
 • Lanthaancarbonaat, een middel dat wordt toegepast bij nierdialysepatiënten. Dit middel vermindert de opname van ijzer in het lichaam. Overleg met uw arts of een ander ijzerpreparaat voor u mogelijk is.

Ferrosulfaat vermindert de opname in het lichaam van de volgende middelen bij gelijktijdig innemen. De werking van deze middelen neemt dan af. Neem de volgende middelen daarom niet tegelijkertijd met ferrosulfaat.

 • Antibiotica van het chinolon-type: ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Bij voorkeur stopt u tijdens de antibioticumkuur een paar dagen met het innemen van ijzer. Overleg hierover met uw arts. Is het niet mogelijk een paar dagen te stoppen? Overleg met uw arts of een ander ijzerpreparaat voor u mogelijk is.
 • De antibiotica van het tetracycline-type tetracycline, minocycline en demeclocycline. Overleg met uw arts of een ander ijzerpreparaat voor u mogelijk is.
 • Het antibioticum doxycycline mag u helemaal niet combineren met een ijzerpreparaat. Het wordt onwerkzaam door het ijzer. Overleg met uw arts of u tijdelijk met het ijzer kunt stoppen of dat een ander antibioticum mogelijk is.
 • Middelen tegen botontkalking: alendroninezuur, clodroninezuur, etidroninezuur en risedroninezuur. Neem het ijzerpreparaat minstens 2 uur na deze middelen in.
 • Schildklierhormonen: levothyroxine en liothyronine. Overleg met uw arts of een ander ijzerpreparaat voor u mogelijk is.
 • Het reumamiddel penicillamine, het parkinson-middel levodopa, het middel tegen hoge bloeddruk methyldopa en het middel tegen de ziekte van Wilson triëntine. Overleg met uw arts of een ander ijzerpreparaat voor u mogelijk is.
 • Het medicijn bij bloedingsstoornissen eltrombopag. Neem het ijzerpreparaat minstens 4 uur vóór of 2 uur na eltrombopag.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

Ja, u kunt zonder problemen in één keer stoppen.


Handelsinformatie

Ferrosulfaat is al heel lang internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Fero-Gradumet als tabletten en als het merkloze Ferrosulfaat drank FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.