fampridine

Introductie

Fampridine versterkt de signalen die de hersenen naar de spieren sturen.

Artsen schrijven het voor bij multipele sclerose (MS).


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight


Werking

Multiple Sclerose (MS)

Multipele Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Hierbij ontstaat schade aan het isolatiemateriaal (myeline), dat rondom de zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg zit. Wat de oorzaak van die schade precies is, is nog niet geheel bekend. Wel is bekend dat het afweersysteem (immuunsysteem) een rol speelt.

Verschijnselen
De klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn: oogklachten, verlammingsverschijnselen van armen en/of benen, gevoelsstoornissen en moeheid. Bij sommige mensen gaan de klachten op en neer, bij anderen nemen ze langzaam maar zeker toe.

Het verloop van de ziekte verschilt sterk: sommige patiënten hebben uiteindelijk een rolstoel nodig, maar anderen niet.

Behandeling
Er bestaat nog geen behandeling om MS te genezen. Met een behandeling van MS wordt geprobeerd klachten te verminderen en achteruitgang van de ziekte zo veel mogelijk te voorkomen. De neuroloog kan verschillende soorten medicijnen bij MS voorschrijven. Er zijn medicijnen om de afweer te onderdrukken en ontstekingen te remmen, zoals dexamethason, prednison, glatirameer, interferonen en natalizumab.

De neuroloog kan met fampridine proberen het loopvermogen te verbeteren. Fampridine verbetert de prikkelgeleiding door de zenuwvezels. Het is nog een experimentele behandeling waarvan niet zeker is of het daadwerkelijk kan helpen bij MS. Daarom zal de neuroloog een looptest afnemen voordat u begint met de tabletten en na 2 tot 4 weken, om te kijken of het heeft gewerkt.

Lees meer over multiple sclerose (ms) . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Blaasontsteking (urineweginfectie). U merkt dit aan pijn bij het plassen, vaak kleine beetje moeten plassen en buikpijn.

  Raadpleeg uw arts, als u dit merkt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, maagpijn, zure oprispingen of verstopping.

  Door met een lage dosis te beginnen en de dosering geleidelijk te verhogen, heeft u er minder last van.

 • Benauwdheid door extra slijmvorming en vernauwing in de longen. Mensen met astma of COPD zijn hier extra gevoelig voor.

  Raadpleeg uw arts als u astma of COPD heeft. Soms is het nodig uit voorzorg medicijnen tegen benauwdheid te inhaleren.

 • Griep en verkoudheid

 • Keelpijn

 • Tintelingen en een verdoofd gevoel in handen en voeten en rond de mond.

 • Hoofdpijn, duizeligheid en een draaierig gevoel.

 • Vermoeidheid, een zwak gevoel, rugpijn en trillen.

 • Angstgevoelens en slapeloosheid.

 • Hartkloppingen of zeer zelden een onregelmatige hartslag.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Aanval van epilepsie. Mensen met epilepsie kunnen soms meer aanvallen krijgen.

  Stop direct het gebruik en waarschuw een arts.

  Mensen met epilepsie kunnen soms meer aanvallen krijgen. Overleg hierover met uw arts.

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor fampridine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Slik de tablet in zijn geheel door. Breek de tablet niet, maak hem niet fijn, en kauw niet op de tablet, omdat dit de kans op bijwerkingen vergroot.

Wanneer?
Neem de tablet in op een lege maag, dat wil zeggen een 0.5 uur voor of 2 uur na het eten. U slikt dit medicijn 2 keer per dag, met 12 uur ertussen, bijvoorbeeld om 8 uur 's ochtends en om 8 uur 's avonds.

Hoe lang?
Het is afhankelijk van het effect hoe lang u dit medicijn moet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis zijn vergeten:

 • U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag: neem de vergeten tablet in en wacht 12 uur voor u de volgende tablet inneemt. Er moet altijd 12 uur tussen 2 tabletten zitten. Uw schema verschuift dan. Neem nooit een dubbele dosis. Is het tijdstip op deze manier niet praktisch meer voor u? Raadpleeg uw arts of apotheker hoe u weer geleidelijk op een voor u praktisch tijdstip kunt komen.


Verboden

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn deel te nemen aan het verkeer als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals duizeligheid, vermoeidheid en een verdoofd gevoel in de handen en voeten. U mag de eerste 3 dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Na 3 dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook multipele sclerose kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Mensen met deze ziekte mogen alleen autorijden als zij voldoende controle over hun bewegingen hebben. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Als u ondanks uw aandoening toch mag autorijden, kunt u hieronder het advies voor dit medicijn vinden. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Op dit moment zijn er geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen met uw arts kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Maar soms kan het ook schadelijk voor de baby of voor u zijn, als MS niet zo goed mogelijk behandeld wordt. Overleg daarom met uw arts over de voor-en nadelen.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het slecht voor de baby is. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. De verschijnselen van de ziekte kunnen dan terugkeren. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert.


Handelsinformatie

Fampridine is sinds 2012 op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Fampyra in tabletten.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.