Ezetimib/simvastatine

Active ingredient: ezetimib

The text below is about the active substance ezetimib


Introductie

Ezetimib vermindert de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in het bloed. Het verbetert ook de verhouding tussen het 'goede' cholesterol (HDL) en het 'slechte' cholesterol (LDL).

Artsen schrijven het voor bij te veel cholesterol en vet in het bloed, als medicijnen van het 'statine'-type niet voldoende helpen of te veel bijwerkingen geven.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Ezetimib verlaagt cholesterol en andere vetten in uw bloed. Ook zorgt het voor minder verstopping van uw aderen.
 • Bij een te hoog cholesterol, als een dieet of andere medicijnen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen geven.
 • Het effect op de bloedvetten is na 2 tot 4 weken in het bloed te meten. U merkt het effect zelf niet. Uw arts kan dit zien bij controle van de hoeveelheid vet en cholesterol in uw bloed.
 • Slik ezetimib elke dag. Dan heeft u minder kans op een hartaanval (hartinfarct) of een beroerte. Neem ezetimib op een vast tijdstip, zodat u het niet vergeet.
 • U kunt last krijgen van maagdarmklachten zoals misselijk zijn, buikpijn en diarree.
 • Verder kunt u ook spierpijn krijgen. Dit is meestal niet ernstig. Ga naar uw arts als u erge spierpijn krijgt.
 • Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
 • Let op! Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Overleg met uw arts of apotheker.


Werking

Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

Verschijnselen
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol is ook nodig om vetten te verwerken en door ons lichaam te vervoeren. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen.  

De lever maakt cholesterol, maar het wordt ook via voedsel opgenomen. Het bloed vervoert het cholesterol samen met vet als kleine bolletjes naar de lichaamscellen. Sommige bolletjes zijn nogal kleverig. Het cholesterol in deze bolletjes heet LDL-cholesterol. Als er teveel LDL-cholesterol in het bloed is, blijft dit aan de binnenkant van de bloedvaten plakken. Hierdoor kunnen de vaten vernauwen of verstopt raken. Dit heet atherosclerose (aderverkalking).
Atherosclerose vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

Oorzaak
Te veel slecht cholesterol of vet in ons bloed kan ontstaan als ons lichaam te veel cholesterol aanmaakt of als we te vet eten, of beide. Ook bestaat er een erfelijke vorm van te hoog cholesterol, die vooral in bepaalde families voorkomt.

Behandeling
Bij teveel cholesterol of vet in het bloed adviseert uw arts u om een vet- en cholesterolverlagend dieet te houden. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen. Als een dieet niet voldoende is, schrijft uw arts meestal een ‘statine’ voor om het cholesterol en vet in uw bloed te verlagen. Als dit niet voldoende werkt, kan uw arts ezetimib samen met een statine voorschrijven. De combinatie werkt namelijk sterker dan de medicijnen afzonderlijk. Ezetimib kan ook alleen worden gebruikt, als statines te veel bijwerkingen hebben.

Werking
Ezetimib remt de opname van cholesterol uit de darm in het bloed. Hierdoor vermindert de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Ook de balans tussen goed cholesterol (HDL) en slecht cholesterol (LDL) wordt beter. Als u minder cholesterol in uw bloed heeft, en een betere balans tussen het goede en slechte cholesterol, heeft u minder kans op hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten.

Effect
Het kan 2 tot 4 weken duren voor het medicijn werkt. Zelf merkt u niet veel van de werking. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk om ezetimib elke dag in te nemen. Alleen dan kan ezetimib optimaal zijn werk doen.

Lees meer over te hoog cholesterol- en/of vetgehalte . "


Bijwerkingen

Als u ezetimib zonder statine gebruikt (statines zijn andere cholesterolverlagende medicijnen):

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Vermoeidheid

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, diarree en winderigheid. Zeer zelden misselijkheid, verstopping, brandend maagzuur, opgeblazen gevoel en maagpijn.

  Meestal helpt het als u het medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoest, benauwdheid.

 • Spierkramp, spierpijn, pijn in de gewrichten, nekpijn.

  Meestal is spierpijn onschuldig, maar in zeldzame gevallen kan dit wijzen op een ernstige bijwerking op de spieren. De verschijnselen van deze bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook het hele lichaam kan pijn doen. Als u hier last van krijgt, moet u zo snel mogelijk een arts waarschuwen.

 • Minder eetlust

 • Hoge bloeddruk, pijn op de borst.

  Waarschuw uw arts bij pijn op de borst.

 • Opvliegers

 • Duizeligheid

 • Ontsteking van de galblaas, galstenen, ontsteking van de alvleesklier. Merkt u pijn boven in de buik, misselijkheid en een vol gevoel? Raadpleeg dan uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid en flauwvallen. Ook kunt u een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel krijgen. U kunt hierbij erg benauwd worden. Of een ernstige huidaandoening met een rode huid en blaren op de huid. In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.

  Als u overgevoelig bent, mag u ezetimib niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Als u ezetimib samen met een statine gebruikt heeft u ook kans op onderstaande bijwerkingen (statines zijn andere cholesterolverlagende medicijnen):

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Droge mond

 • Zwak gevoel, slappe spieren.

 • Rugpijn, pijn of tintelend gevoel in handen en voeten.

 • Vasthouden van vocht, oedeem. U merkt dat aan dikke voeten en enkels.

  Raadpleeg dan uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer? 
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
Als dit medicijn uw cholesterol in het bloed voldoende verlaagt, kunt u dit medicijn langdurig gebruiken.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

U gebruikt ezetimib 1 keer per dag: duurt het meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Er zijn geen beperkingen voor dit medicijn. Ezetimib werkt echter het best als u een cholesterol- en vetverlagend dieet houdt. Overleg hierover eventueel met een diëtist.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met een ander medicijn. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam.

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, is:

 • Colestyramine, een medicijn dat ook wordt gebruikt bij een te hoog cholesterol. Colestyramine bindt aan ezetimib in de darm. Hierdoor kan het lichaam ezetimib niet opnemen en werkt ezetimib minder goed. U voorkomt deze wisselwerking door ezetimib minstens 4 uur vóór of 4 uur na colestyramine in te nemen.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan uw arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. De hoeveelheid cholesterol en vet in uw bloed zal dan wel weer omhoog gaan. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig. 

Ezetimib is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is te krijgen in tabletten onder de merknaam Ezetrol en als het merkloze Ezetimib.

Ezetimib wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknamen Inegy, Atozet en Nustendi en als het merkloze Ezetimib/Simvastatine en Ezetimibe/Atorvastatine.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.