U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

acelyn

Werkzame stof: ethinylestradiol

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof ethinylestradiol

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid, vooral in het begin van de behandeling.

  U kunt misselijkheid verminderen door het middel op een volle maag in te nemen. Bij de meeste toepassingen hoort de misselijkheid na enkele dagen vanzelf over te gaan als u gewend bent geraakt aan het middel. Gebruikt u een hoge dosering, zoals bij prostaatkanker of borstkanker, dan kan een antibraakmiddel helpen. Vraag uw arts daarnaar.

 • In het begin van de behandeling duizeligheid, hoofdpijn of migraine en gespannen borsten.

  Dit hoort na enige weken vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.

 • Bij vrouwen: doorbraakbloedingen ('spotting').

 • Bij vrouwen: meer of minder vaginale afscheiding dan normaal.

  Deze klachten horen na enkele cycli vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.

 • Bij mannen: zwelling van de borsten met een gespannen gevoel.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Vochtafscheiding uit de tepels.

 • Vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten).

  U merkt dit ook aan een toename van uw lichaamsgewicht. Hierdoor kan uw bloeddruk iets stijgen. Dit kan gebeuren als u een dosering gebruikt die mogelijk te sterk is voor u. Gebruik van een minder sterke dosering kan deze bijwerking dan voorkomen. Het is zelden zo ernstig dat u met dit middel moet stoppen. Mensen met hoge bloeddruk: laat uw bloeddruk regelmatig controleren. Als u na drie maanden last van dikke enkels houdt, raadpleeg dan uw arts.

 • Huidafwijkingen, zoals bruine vlekken op de huid of huidirritatie onder invloed van zonlicht.

  Als u hier last van heeft, raadpleeg dan uw arts.

 • Stemmingsveranderingen

 • Minder zin in vrijen en impotentie. Bij mannen kan dat vaker optreden.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Dat gebeurt meestal in een been, soms komt het bloedstolsel in de longen terecht. U kunt trombose herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed.

  Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst.

 • Beroerte (herseninfarct). Heeft u eerder een beroerte gehad? U heeft dan meer kans op trombose of het opnieuw krijgen van een beroerte.

  Overleg met uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.

 • Als u endometriose heeft, kunt u hier meer last van krijgen. Bij endometriose groeit weefsel dat lijkt op baarmoeder-slijmvlies op plaatsen buiten de baarmoeder.

  Neem contact op met uw arts als u meer of langduriger endometrioseklachten heeft, zoals buikpijn en menstruatiepijn. Mogelijk kan uw arts een ander middel toevoegen.

 • Bij gebruik van hoge doseringen in verband met kanker: toename van de hoeveelheid calcium in het bloed.

  Uw arts zal uw bloed hierop controleren.

 • Verhoging van een bepaald soort vetten, triglyceriden, in het bloed.

  Als u al een te hoog vetgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren. Indien mogelijk, zal uw arts eventueel de dosering aanpassen of een ander medicijn of andere toedieningsvorm (bijvoorbeeld een pleister) aan u voorschrijven.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kan zich ook uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als dit ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.

  U mag dit soort middelen in de toekomst dan niet meer gebruiken. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een ander oestrogeenhormonen niet opnieuw krijgt.

Bij gebruik langer dan een half tot één jaar: de kans op onderstaande bijwerkingen is groter naarmate u dit medicijn langer gebruikt. Daarom is het belangrijk elk half jaar met uw arts te overleggen of het gebruik van dit medicijn nog nodig is. Als u stopt met het medicijn, daalt de kans op deze bijwerkingen weer.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Borstkanker

  Hoewel de kans klein is, is de kans ongeveer twee keer hoger dan bij vrouwen die geen hormonen gebruiken. Bij vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, kan de tumor groeien of terugkomen door het gebruik van dit middel. U kunt dit middel daarom beter niet gebruiken. Overleg met uw arts over een mogelijk alternatief. Indien dit er niet is, kunt u bij sommige vormen van borstkanker, wanneer is aangetoond dat de tumor ongevoelig is voor hormonen, dit middel wel gebruiken.

 • Baarmoederkanker

  Het risico op baarmoederkanker is iets hoger, dan bij vrouwen die etinylestradiol combineren met progestageenhormoon. Bij vrouwen die baarmoederkanker hebben of hebben gehad, kan de tumor groeien of terugkomen door het gebruik van dit middel. U kunt dit middel daarom beter niet gebruiken.Overleg met uw arts over een mogelijk alternatief. Indien dit er niet is, kunt u in sommige gevallen dit middel wel gebruiken, in combinatie met een progestageenhormoon.

 • Leveraandoeningen en galstenen. Krijgt u hevige pijnaanvallen in de bovenbuik, een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid? Waarschuw dan een arts.

  De galstenen zelf zijn vaak pijnloos, een enkele keer ontstaat er een galblaaskoliek. U merkt dit aan hevige pijnaanvallen in de bovenbuik. Waarschuw dan een arts. Een leveraandoening merkt u aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.

 • Dementie bij vrouwen ouder dan 65 jaar.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP