U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

evra

Werkzame stof: ethinylestradiol en norelgestromine in een pleister

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof ethinylestradiol en norelgestromine in een pleister

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Vaginaal bloedverlies buiten de stopweek ('spotting')

  U heeft meer kans op 'spotting' als u de stopweek overslaat of als u rookt. De pleister blijft betrouwbaar, als u hem volgens de gebruiksaanwijzing hebt gebruikt. Deze tussentijdse bloedingen gaan meestal binnen drie maanden over. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Buikpijn

  Als u vooral buikpijn in de stopweek heeft, kunt u de pleister zonder stopweek doorgebruiken. Overleg hierover met uw arts.

 • Hoofdpijn of migraine

  Dit verdwijnt meestal binnen 3 maanden. Als u vooral hoofdpijn in de stopweek heeft, kunt u de pleister zonder stopweek doorgebruiken. Overleg hierover met uw arts.

 • Misselijkheid en zeer zelden braken

  De misselijkheid verdwijnt meestal binnen 3 maanden.

 • Gevoelige of pijnlijke borsten en zeer zelden afscheiding uit de borsten en groter worden van de borsten

  Meestal heeft u binnen 3 maanden geen last meer van gevoelige of pijnlijke borsten.

 • Gewichtstoename of zeer zelden gewichtsafname

   Het is onduidelijk of dit door de anticonceptielpleister komt. Mogelijk wordt u zwaarder doordat u meer vocht vasthoudt.

 • Stemmingsveranderingen, zoals sneller geïrriteerd, nervositeit of depressie

  Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Irritatie op de plaats waar de pleister is geplakt

  Als u dit onaangenaam vindt kunt u een nieuwe pleister op een andere plaats plakken, die dan tot de gebruikelijke vervangdag blijft zitten. De oude pleister kunt u niet opnieuw gebruiken en moet worden weggegooid.

 • Wegblijven van de menstruatie

  Als u een keertje geen menstruatie krijgt, is dat niet erg, als u de pleister volgens de gebruiksaanwijzing heeft gebruikt. U kunt gewoon op de normale begindag starten met een nieuwe pleister. Blijft bij u de menstruatie twee keer na elkaar weg? Controleer dan of u zwanger bent. Het zou kunnen ook zijn dat de pleister geheel of gedeeltelijk heeft losgelaten zonder dat u het heeft gemerkt. In deze situatie kan de betrouwbaarheid van de pleister zijn verminderd. Controleer dan of u zwanger bent. U kunt een zwangerschapstest uitvoeren als u nog maar een paar dagen over tijd bent. Neem contact op met uw arts voor advies.

 • Meer of minder zin in vrijen

  De hormonen in de pleister kunnen invloed hebben op uw zin in seks. Als u hier problemen mee heeft, overleg dan met uw arts.

 • Oogirritatie bij het dragen van contactlenzen

  Wanneer u hier veel last van heeft, raadpleeg dan uw arts.

 • Meer vaginale afscheiding

  Neem contact op met uw arts, als u hier last van heeft.

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag en galbulten. Dit kan zich ook uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. 

  Als dit ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit soort middelen in de toekomst dan niet meer gebruiken. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een ander oestrogeenhormoon niet opnieuw krijgt.

 • Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Vrouwen ouder dan 35 jaar, die roken, een hoge bloeddruk, te veel cholesterol in hun bloed of overgewicht hebben, lopen meer risico.

  Trombose ontstaat meestal in een been, soms komt het bloedstolsel in de longen terecht. U kunt trombose herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst. De kans op trombose is het grootst in het eerste jaar dat u dit medicijn gebruikt.
  Vrouwen ouder dan 35 jaar, die roken, een hoge bloeddruk, te veel cholesterol in hun bloed of overgewicht hebben, lopen meer risico. Ook bestaat er een erfelijk bepaalde aanleg voor trombose (factor 'V Leiden'). Als u eerder trombose heeft gehad, kunt u deze anticonceptiepleister niet gebruiken. Als in uw familie trombose voorkomt, overleg dan met uw arts.
  Overleg ook met uw arts als u een operatie moet ondergaan, enige tijd bedrust moet houden of niet mag lopen. De kans op trombose kan dan tijdelijk verhoogd zijn.

 • Hart- en vaataandoeningen, zoals meer kans op een hartaanval of een beroerte

  De kans hierop is groter bij mensen die al meer risico lopen op hart- of vaataandoeningen. Zoals bij mensen die al eerder een hartaanval of beroerte hebben gehad. En mensen met perifeer arteriaal vaatlijden, zoals etalagebenen of een vernauwing of afsluiting van de beenslagader. Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken. Mogelijk kan uw arts u een andere medicijn voorschrijven.

 • Borstkanker

  Het risico op borstkanker is iets hoger, dan bij vrouwen die geen hormonen gebruiken. Bij vrouwen boven de vijftig neemt het risico op borstkanker toe. Vandaar dat het gebruik van de anticonceptiepleister wordt afgeraden boven de vijftig. Bij vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, kan de tumor groeien of terugkomen door het gebruik van dit middel. U kunt dit middel daarom beter niet gebruiken. Overleg met uw arts over een mogelijk alternatief.

 • Galstenen, leveraandoeningen of alveesklierontsteking. Krijgt u hevige pijnaanvallen in de bovenbuik, een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid? Waarschuw dan een arts.

  De galstenen zelf zijn vaak pijnloos, een enkele keer ontstaat er een galblaaskoliek. U merkt dit aan hevige pijnaanvallen in de bovenbuik. Waarschuw dan een arts. Een leveraandoening of alvleesklierontsteking merkt u aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts. Mensen met een hoog vetgehalte in het bloed (hyperlipidemie) hebben meer risico op een alvleesklierontsteking. Overleg hierover met uw arts.

 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken.

   Geef aan de apotheker door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende medicijnen niet krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2020 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP