Erelzi

Active ingredient: etanercept

The text below is about the active substance etanercept


Introductie

Etanercept onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de TNF-alfa remmers. Etanercept is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew en bij psoriasis.

Ze schrijven het soms voor bij andere chronische ontstekingen waarbij de eigen afweer is verstoord, zoals de ziekte van Crohn (chronische darmontsteking) en de ziekte van Wegener (chronische ontsteking van de bloedvaten).


Highlight

 • Etanercept onderdrukt de lichaamsafweer en remt ontstekingen.
 • Bij gewrichtsontsteking (reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew) en bij psoriasis (schilferende huidaandoening). Soms ook bij darmontstekingen (ziekte van Crohn) en de ziekte van Wegener (chronische bloedvatontsteking).
 • Meestal merkt u binnen enkele weken dat uw ziekte rustiger wordt.
 • U kunt etanercept zelf injecteren. Een verpleegkundige zal uitleggen hoe u dat doet.
 • Meestal gebruikt u de injectie 2 keer per week, soms 1 keer.
 • Roodheid, jeuk en zwelling op de injectieplaats komen regelmatig voor. Kies daarom steeds een andere injectieplaats bijvoorbeeld in de dij, de buik of achterkant van de bovenarm. Meestal duurt deze plaatselijke bijwerking 3 tot 5 dagen. Na een maand heeft u hier minder last van.
 • U heeft meer kans op infecties zoals verkoudheid, bronchitis en voorhoofdsholteontsteking. Dit komt doordat de lichaamseigen afweer is verminderd. Raadpleeg bij koorts altijd uw arts.


Werking

Reumatoïde artritis

Verschijnselen
Reumatoïde artritis (RA) is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld de handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig.

Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

Oorzaak
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen lichaamscellen, in dit geval van de gewrichten. Hierdoor ontstaat een ontsteking die het gewricht verder beschadigt. Het is onbekend waarom het lichaam zich keert tegen de eigen cellen.

Werking
Etanercept remt in het lichaam het eiwit tumor necrose factor TNF-alfa, dat ontstaat bij ontstekingen zoals reumatoïde artritis. Hierdoor vermindert de ontsteking en wordt de reumatoïde artritis afgeremd.

Etanercept is een DMARD: een zogenaamde Disease Modifying Antirheumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door reuma kunnen afremmen.  Ze hebben geen snel effect op de pijn, maar ze kunnen de ontstekingsverschijnselen onderdrukken.

Behandeling
Artsen schrijven etanercept voor als andere DMARD's, zoals methotrexaat, onvoldoende effect hebben of niet worden verdragen. Ook als de ziekte zeer snel opkomt en zeer actief is, kan men dit middel voorschrijven.

Etanercept wordt ook toegepast bij kinderen met jeugdreuma.

Effect
Net als de andere DMARD`s werkt etanercept niet meteen. De klachten als pijn, stijfheid en zwelling nemen meestal binnen enkele weken af.

 

Lees meer over reumatoïde artritis

Ziekte van Bechterew

Verschijnselen
Bij de ziekte van Bechterew, ook wel spondylitis ankylopoëtica of spondylo-artritis (SA) genoemd, zijn de gewrichten tussen de ruggenwervels en tussen de wervelkolom en het bekken ontstoken.

Het gevolg is een pijnlijke, stijve rug die vooral in de ochtend na het opstaan problemen geeft. Door te bewegen verdwijnt de pijn en de stijfheid geleidelijk.

 In een vergevorderd stadium van de ziekte kunnen de ruggenwervels met elkaar vergroeid raken, waardoor een kromme rug kan ontstaan.

Behalve de ruggenwervelgewrichten kunnen ook knieën, heupen en schouders ontstoken zijn. Verder kunnen pezen, zoals de achillespees in de hiel, ontstoken raken.  De vingers en voeten gaan hierdoor pijn doen. Ten slotte hebben sommige Bechterew-patiënten regelmatig oogontstekingen of huid- of darmziekten.

Oorzaak
De oorzaak van de ziekte van Bechterew is nog onbekend. De ziekte wordt beschouwd als een reumatische aandoening, maar is niet hetzelfde als reumatoïde artritis. In bepaalde families komt de ziekte vaker voor.

Behandeling
De behandeling is erop gericht om de pijn en ontsteking te remmen en kromgroeien te voorkomen. De arts zal in eerste instantie pijnstillende ontstekingsremmers, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen voorschrijven. Bovendien is oefentherapie belangrijk om de wervelkolom soepel te houden. Als dit niet voldoende werkt, kan de arts overgaan tot het voorschrijven van een DMARD, een zogenaamde Disease Modifying Antirheumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door ontsteking kunnen afremmen. Etanercept behoort tot de DMARD’s.

Werking en effect
Etanercept remt in het lichaam het eiwit tumor necrose factor TNF-alfa, dat ontstaat bij ontstekingen zoals bij de ziekte van Bechterew. Hierdoor vermindert de ontsteking en wordt de ziekte van Bechterew afgeremd.
Net als de andere DMARD's werkt etanercept niet meteen. De klachten als pijn en stijfheid nemen meestal binnen enkele weken af.

 

Lees meer over ziekte van bechterew

Psoriasis

Verschijnselen
Bij psoriasis is de huid ontstoken en schilferig, Ook jeukt de huid vaak. De klachten variëren sterk; er zijn perioden met weinig klachten, afgewisseld met perioden met heftige verschijnselen. De ernst van de aandoening varieert van 1 tot 2 kleine plekjes tot uitgebreide schilfering van de huid. Vaak zijn ook de nagels aangedaan.
Ongeveer 1 op de 20 psoriasispatiënten krijgt ook last van een gewrichtsontsteking. Deze vorm van psoriasis wordt artritis psoriatica genoemd. De gewrichten zijn dan pijnlijk, warm en gezwollen.

Oorzaak
Het is onbekend wat de oorzaak is van psoriasis. Men vermoedt dat psoriasis een auto-immuunziekte is. Dat betekent dat het afweersysteem de eigen lichaamscellen aanvalt, in dit geval van de huid en gewrichten.

Behandeling psoriasis
Artsen schrijven bij psoriasis in eerste instantie huidmiddelen voor die de ontsteking en schilfering tegengaan, zoals bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of calcitriol. Als deze onvoldoende helpen, zal de arts lichttherapie (PUVA), ciclosporine of methotrexaat voorschrijven. Als deze middelen ook niet helpen en als de psoriasis ernstig is, kan de arts etanercept voorschrijven.

Behandeling artritis psoriatica
Bij artritis psoriatica schrijft de arts in eerste instantie pijnstillers en ontstekingsremmers van het NSAID-type voor, zoals diclofenac of naproxen. Als dit onvoldoende werkt, zal de arts een DMARD voorschrijven. DMARD staat voor Disease Modifying Antirheumatic Drug. Dit zijn medicijnen die de schade aan de gewrichten door ontsteking kunnen afremmen.
Etanercept komt meestal pas in aanmerking als andere DMARD's, zoals methotrexaat, onvoldoende effect hebben of niet worden verdragen.

Werking en effect
Etanercept remt in het lichaam het eiwit tumor necrose factor TNF-alfa, dat ontstaat bij ontstekingen zoals bij psoriasis. Hierdoor vermindert de ontsteking en wordt de psoriasis afgeremd.
Net als de andere DMARD's werkt etanercept niet meteen. De klachten zoals schilfering, jeuk, ontstoken huid en pijnlijke gewrichten nemen meestal binnen enkele weken af.

Lees meer over psoriasis

Ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn is de darm ontstoken. Er zijn perioden waarin de ziekte hevig opvlamt, en perioden dat de ziekte rustig is. Als de ziekte opvlamt is er sprake van diarree, vaak bloederig, vermagering, ontstekingen en fistels. 

De behandeling bestaat uit ontstekingsremmende medicijnen, zoals mesalazine, bijnierschorshormonen (corticosteroïden) of een combinatie van beide. Als deze niet voldoende werken, schrijft de arts sterkere medicijnen voor, zoals methotrexaat, azathioprine, adalimumab of infliximab. Als deze onvoldoende werken of niet gebruikt kunnen worden, kan de arts etanercept voorschrijven.

 

Lees meer over ziekte van crohn

Ziekte van Wegener

Bij de ziekte van Wegener zijn de wanden van de kleine bloedvaatjes ontstoken. Hierdoor raken de bloedvaatjes verstopt en vermindert de bloedtoevoer naar de organen, zoals longen en nieren. Ook de huid en slijmvliezen, spieren en gewrichten, ogen en huid raken erbij betrokken. De verschijnselen zijn koorts, gewichtsverlies, vermoeidheid, pijnlijke gewrichten en aanhoudende verkoudheid, neusverstopping, neusbloeding of bijholteontsteking.

De behandeling bestaat meestal uit ontstekingsremmende medicijnen, zoals bijnierschorshormonen (corticosteroïden). Ook schrijft de arts soms cyclofosfamide voor, een medicijn tegen kanker dat ook de afweer onderdrukt. Als deze medicijnen onvoldoende werken kan de arts etanercept voorschrijven.

Lees meer over ziekte van wegener


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Roodheid, jeuk en zwelling op de plaats van injectie. Deze verschijnselen duren meestal 3 tot 5 dagen. U heeft er vooral de eerste maand last van. Daarna wordt deze bijwerking meestal minder.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Meer kans op infecties, zoals verkoudheid, bronchitis, voorhoofdsholteontsteking, blaasontsteking of huidinfecties. Ook tuberculose kan zeer zelden ontstaan. Infecties ontstaan eerder omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Krijgt u koorts of verschijnselen van een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts. Zelden ontstaat een ernstige infectie in het bloed; dit kan soms pas na enkele weken gebruik merkbaar worden.
  Kinderen die behandeld worden met etanercept kunnen eerder een kinderziekte krijgen, zoals waterpokken. Bovendien kan de kinderziekte ernstiger verlopen. Voor kinderen die nog niet alle vaccinaties tegen kinderziekten hebben gekregen, is het beter om eerst alle vaccinaties te krijgen voordat ze met etanercept beginnen. Overleg hierover met de arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk, galbulten, koorts, benauwdheid of flauwvallen. Waarschuw dan een arts. In zeldzame gevallen ontstaat 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met een arts.
  Als u overgevoelig bent mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor etanercept. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Verergering van psoriasis. Raadpleeg dan uw arts.
 • Minder rode en witte bloedcellen of bloedplaatjes. Dit kan na enkele weken tot maanden ontstaan. Uw arts zal uw bloed daarom regelmatig laten controleren. U merkt het aan extreme vermoeidheid, keelpijn, koorts, blaren in de mond, snel blauwe plekken of bloedneuzen en meer kans op infecties. Waarschuw in deze gevallen direct uw arts.
 • Hartfalen of meer last van hartfalen. Bij toename van vocht vasthouden (dikke enkels) of benauwdheid moet u uw arts waarschuwen.
 • Hoofdpijn. Waarschuw de arts, als de hoofdpijn niet overgaat.
 • Meer kans op chronische ziekten, zoals lupus erytematodes (LE), bloedvatontsteking, ontstoken spieren en huid (dermatomyositis), orgaanontsteking (sarcoïdose), leverontsteking (hepatitis), darmontsteking en oogontsteking (uveïtis).
 • Meer kans op bepaalde soorten kanker, zoals lymfklierkanker, bloedkanker (leukemie), huidkanker, borstkanker of longkanker.
 • Zenuwafwijkingen. Bij mensen met multiple sclerose (MS) of oogzenuwafwijkingen kunnen de klachten verergeren.
 • Mensen die eerder hepatitis B hebben gehad, kunnen dit opnieuw krijgen. Bij mensen met hepatitis C kunnen de verschijnselen verergeren. Raadpleeg dan uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Maak de injectie volgens de instructie in de verpakking klaar. Etanercept wordt vlak onder de huid ingespoten, volgens de instructie bij de verpakking. Kies steeds een andere injectieplaats. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor plekken in de dij, de buik of de achterkant van de bovenarm.

Wanneer?
U gebruikt de injectie meestal 2 keer per week, soms 1 keer per week. Kies vaste dagen van de week om de injectie te gebruiken, bijvoorbeeld maandag en donderdag. U vergeet dan minder snel een dosis.

Hoelang?
Het kan enkele weken duren voor u iets merkt van het effect van dit medicijn. U kunt eerder wel last krijgen van sommige bijwerkingen. Het is de moeite waard om het gebruik toch door te zetten. Voor veel mensen weegt het voordeel van het gebruik uiteindelijk op tegen het nadeel. Binnen 12 weken moet duidelijk zijn of dit medicijn voldoende bij u werkt. Als het werkt, kunt u het langdurig gebruiken.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent te gebruiken. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

 • Duurt het langer dan 24 uur voordat u de volgende dosis moet gebruiken? Gebruik de gemiste dosis dan direct alsnog. De volgende dosis kunt u de dag erna gewoon op het gebruikelijke moment toedienen.
 • Duurt het minder dan 24 uur voordat u de volgende dosis moet gebruiken? Overleg dan met uw arts. Soms moet u de gemiste dosis overslaan.
  Soms moet u de gemiste dosis gebruiken en de volgende dosis een dag uit stellen.
  Gebruik nooit een dubbele dosis op één dag.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Vaccins. Overleg met uw arts als u gevaccineerd gaat worden. Bepaalde vaccins mag u niet gebruiken. Etanercept vermindert de werkzaamheid van deze vaccins en verhoogt de kans op bijwerkingen ervan. Dit betreft onder andere bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.
  Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Dit betreft onder andere influenzavaccin, tetanusvaccin en vaccin tegen baarmoederhalskanker.
 • Bepaalde medicijnen tegen reuma of andere chronische ontstekingen, zoals abatacept, anakinra en canakinumab. Deze medicijnen verminderen de weerstand, net zoals etanercept. Hierdoor kunt u sneller infecties oplopen. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat de mogelijke opties zijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

Als u stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. Overleg met uw arts, als u wilt stoppen.


Handelsinformatie

Etanercept is sinds 1998 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Enbrel, Benepali en Erelzi in injecties.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.