erytromycine op de huid

Introductie

Erytromycine is een antibioticum van de macrolide-groep, het remt de groei van sommige bacteriën.

Artsen schrijven erytromycine op de huid voor bij acne.


Highlight

 • Erytromycine remt de groei van bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen.
 • Bij acne.
 • Gebruik de vloeistof niet in de nabijheid van open vuur, zoals een brandende sigaret.
 • Maak voor gebruik de huid schoon met lauw water. Breng het dun aan. Behalve op de pukkels ook op de huiddelen waarop u vaak last heeft van mee-eters, pukkels en puisten.
 • U kunt last krijgen van een geïrriteerde huid (roodheid, branderig gevoel, jeuk, schilfering). Dit gaat meestal na enkele dagen over. Heeft u hier veel last van? Gebruik de vloeistof dan minder vaak, bijvoorbeeld 1 keer per dag. Duurt deze bijwerking langer dan enkele weken? Raadpleeg dan uw arts.
 • Gebruik erytromycine alleen op onbeschadigde huid. Voorkom irritatie: vermijd contact met ogen, neus, mond of wondjes. Gebeurt dit toch? Spoel dan met veel water.


Werking

Acne

Verschijnselen
Bij acne zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, de rug, schouders of borst. Hoewel vooral pubers en jong-volwassenen er last van hebben, kan acne op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaak
Bij acne zijn poriën in de huid van het gezicht, de rug, schouders of borst verstopt. Deze poriën zijn de openingen van talgkliertjes die in de huid zitten. Deze talgklieren produceren talg, een vet waarmee de huid zichzelf beschermt.

Hormoonveranderingen, zoals in de pubertijd, laten de buitenlaag van de huid sterker groeien en zorgen dat er meer talg wordt geproduceerd. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters. Door infectie van de porie met de acnebacterie ontstaan ontstekingen. Dit merkt u aan puistjes en pukkels.

Behandeling
Meestal schrijft de arts eerst benzoylperoxide of tretinoïne op de huid voor. Als dit onvoldoende werkt, kan uw arts bovendien een antibioticum op de huid voorschrijven, zoals erytromycine.

Werking
Erytromycine remt de groei van de acnebacterie en werkt vooral tegen de pukkels en puistjes. Dit effect merkt u binnen enkele dagen, maar het kan vier weken duren voordat het effect maximaal is.

Lees meer over acne . "


Bijwerkingen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, zoals roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven.

  Deze bijwerking gaat meestal binnen enkele dagen gebruik over. Als u erg veel last van deze bijwerking heeft, kunt u dit medicijn ook minder vaak aanbrengen, bijvoorbeeld eenmaal per dag in plaats van twee keer per dag. U heeft dan minder last van deze bijwerking. Raadpleeg uw arts als u na enkele weken gebruik nog steeds last heeft van deze bijwerking.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan jeuk, roodheid en uitslag op de huid.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige huidreactie met blaasjes op de huid en koorts. Waarschuw dan direct een arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?

 • Sommige producten met erytromycine zijn brandbaar. Gebruik die producten NIET in de nabijheid van open vuur, zoals een brandende sigaret.
 • Maak de huid schoon met lauw water voordat u dit medicijn aanbrengt.
 • Breng dit medicijn dun aan. Niet alleen op de pukkels, maar op alle huiddelen waar u vaak last heeft van mee-eters, pukkels en puisten.
 • Breng dit medicijn alleen aan op onbeschadigde huid. Zorg dat de lotion niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct met veel water.

Wanneer?
Het maakt niet uit op welk tijdstip u dit medicijn aanbrengt. Meestal 's ochtends en 's avonds na het wassen. Soms adviseert uw arts om dit medicijn alleen 's ochtends aan te brengen en benzoylperoxide of tretinoïne 's avonds.

Hoe lang?
Raadpleeg uw arts als u na een maand nog geen duidelijke verbetering ziet. Mogelijk is de bacterie die bij u de ontstekingen veroorzaakt ongevoelig is voor erytromycine. Heeft u wel baat bij dit middel, dan zal de arts meestal binnen drie maanden een minder sterk middel voorschrijven, zoals benzoylperoxide. Dit kunt u dan gebruiken zolang u last heeft van acne.


Vergeten

Breng dit medicijn dan alsnog aan. Wacht een paar uur voor u de volgende dosis aanbrengt om de huid niet te veel te irriteren.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

U kunt meer last krijgen van huidirritatie als u ook andere huidmiddelen tegen acne gebruikt die irriterend op de huid werken. Soms schrijft de arts voor om het ene medicijn 's ochtends en het andere 's avonds te gebruiken.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Erytromycine is sinds 1952 in internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Inderm. Voor op de huid is het te verkrijgen als lotion.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.