erytromycine in het oog

Introductie

Erytromycine is een macrolide-antibioticum. Het bestrijdt verschillende soorten bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij ontstoken ogen door een infectie met bacteriën.


Instructiefilmpje

Film 1 - Oogdruppels en oogzalf


Highlight

 • Erytromycine remt de groei van bacteriën (antibioticum).
 • Bij ooginfecties.
 • Werkt binnen 3 dagen. Ziet u na 3 dagen nog geen verbetering? Neem dan contact op met uw arts.
 • Draagt u contactlenzen? Laat deze uit tijdens de kuur.
 • Trek het onderste ooglid voorzichtig naar beneden. Breng een sliertje zalf van ongeveer 1 cm in het gootje dat zo ontstaat. Raadpleeg de instructie op deze site.
 • U kunt door de oogzalf 1 tot 2 uur wazig zien.
 • Direct na gebruik kan het oog geïrriteerd of branderig aanvoelen.
 • Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want misschien zijn er nog bacteriën over.


Werking

Ontstoken ogen door infectie

Bacteriën kunnen een ontsteking van het oog veroorzaken. Vaak gaat het om het bindvlies van het oog. Dit is het slijmvlies op het oogwit en aan de binnenkant van de oogleden.

Erytromycine-oogzalf wordt ook gebruikt bij trachoom. Dit is een oogontsteking veroorzaakt door de bacterie chlamydia trachomatis.

Verschijnselen
Meestal ziet u een ooginfectie aan een rood oog en wat pus dat vrijkomt. Bij het wakker worden merkt u dat de oogleden aan elkaar geplakt zitten. Soms heeft u ook last van een branderig gevoel.
Door de ooginfectie trachoom kan het hoornvlies van het oog ernstig beschadigen. Dit is het doorzichtige vlies dat de pupil en iris bedekt. Deze beschadigingen kunnen tot blindheid leiden.

Behandeling
Een lichte ontsteking van het oog door een bacterie-infectie gaat meestal binnen 1 tot 2 weken vanzelf over. Haal regelmatig het pus uit uw ooghoeken weg met een nat watje met vers kraanwater. Wanneer u contactlenzen draagt, kunt u deze beter uitlaten zolang u klachten heeft.

Als de klachten na 3 dagen nog hetzelfde zijn of als u er veel last van heeft, schrijven artsen soms een antibioticum voor om in het oog aan te brengen. Meestal zijn dat oogdruppels of oogzalf met chlooramfenicol.
Artsen schrijven erytromycine-oogzalf alleen voor als dit medicijn onvoldoende werkt en als de bacterie gevoelig is voor erytromycine.

Werking en effect
Erytromycine doodt veel soorten bacteriën en bestrijdt zo de oorzaak van de ontsteking.
De werking begint meteen na toedienen. Na enkele dagen merkt u dat de klachten afnemen of verdwenen zijn.

Lees meer over ontstoken ogen door infectie


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Wazig zicht, 1 tot 2 uur na aanbrengen.
 • Irritatie of branderig gevoel, direct na gebruik van de oogzalf.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Rood of jeukend oog. De roodheid moet binnen enkele dagen verdwijnen, als ook de oogontsteking over is. De jeuk moet binnen enkele uren overgaan.
  Merkt u na 3 dagen gebruik nog geen verbetering of worden uw klachten juist erger? Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Andere ooginfecties door verstoring van het evenwicht van bacteriën in de ogen. Merkt u geen verbetering, komen uw klachten terug of worden ze juist erger? Raadpleeg dan uw arts.
 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last krijgen van dubbel zien en hangen van het bovenste ooglid. Als u merkt dat u hier last van heeft, neem dan contact op met uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, roodheid of huiduitslag rond uw oog. Ook kunt u het merken doordat de oogontsteking niet overgaat.
  Raadpleeg uw arts of apotheker als uw klachten toenemen of niet overgaan. Mogelijk kan de arts u een ander antibioticum voorschrijven.
  Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor erytromycine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was uw handen met water en zeep en droog ze goed af met een schone handdoek of keukenrol.
 • Verwijder eventuele schilfers en korsten van de oogleden met een watje met kraanwater.
 • Als u contactlenzen draagt: haal deze uit uw oog en houd ze uit gedurende de hele kuur.
 • Warm de oogzalf iets op door de tube enkele minuten in uw hand te houden.
 • Ga voor een spiegel staan.
 • Draai het dopje van de tube af en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem de tube in uw hand alsof u een pen vasthoudt. Zorg ervoor dat u de tuit van de tube niet aanraakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een 'gootje' ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover, maar blijf in de spiegel kijken.
 • Zet de hand met de tube op de hand die het gootje maakt.
 • Breng de tube boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat de tube uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederft de oogzalf sneller.
 • Knijp in de tube en laat een sliert zalf van ongeveer 1 cm in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en knipper een paar keer met het oog.
 • Door de oogzalf kunt u tijdelijk wazig zien. Dit verdwijnt vanzelf.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op de tube.
 • Was uw handen nogmaals met water en zeep.

Bewaren
Bewaar de oogzalf in de koelkast. Na openen is de oogzalf nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.
Gooi eventuele restanten weg.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.

Hoe lang?

 • Uw arts bepaalt de duur van de kuur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie.
  Meestal moet u met de oogzalf doorgaan tot 2 dagen nadat de klachten helemaal verdwenen zijn. Dat is meestal enkele dagen tot niet meer dan 2 weken.
 • Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en dat u hem moet voortzetten zolang uw arts het nodig vindt.
  Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent nog niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.
 • Merkt u echter na 3 dagen gebruik nog geen verbetering of worden uw klachten juist erger? Neem dan contact op met uw arts.


Vergeten

Gebruikt u deze zalf 2 of 3 keer per dag? Duurt het nog meer dan 3 uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Gebruik de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 3 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.

Gebruikt u deze zalf 4 keer of vaker per dag? Duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal toedient? Gebruikt de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.


Verboden

autorijden?
Houd er rekening mee dat u na het aanbrengen van de oogzalf 1 tot 2 uur wazig kunt zien. Daarna is autorijden geen probleem.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft een wisselwerking met andere oogdruppels of oogzalven.
Gebruikt u zowel een oogdruppel als deze oogzalf? Gebruik dan eerst de druppel en 3 minuten later de oogzalf.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.


Stoppen

Het is beter om de kuur volledig af te maken. Meestal is dit tot 2 dagen nadat alle verschijnselen zijn verdwenen.
Als u de kuur te vroeg afbreekt kunt u opnieuw klachten krijgen.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Erytromycine is sinds 1952 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in oogzalf als het merkloze Erytromycine.

Erytromycine is ook verkrijgbaar in tabletten, zakjes poeder, drank, lotion en als gel. Zie hiervoor de teksten erytromycine om in te nemen en erytromycine op de huid. Deze tekst gaat alleen over de oogzalf.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.