enoxaparine
-
Inleiding
Enoxaparine is een antistollingsmiddel.
Artsen schrijven het voor bij trombose, om trombose te voorkomen, na een hartinfarct en bij tromboflebitis. -
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)
- Bloedingen. Dit komt doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wondje stopt met bloeden. U kunt ook merken dat u sneller bloeduitstortingen of blauwe plekken krijgt, ook zonder dat u zich (hard) stoot. Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts. Als u een hoge bloeddruk heeft, is er een grotere kans op bloedingen. Uw bloeddruk moet daarom goed zijn ingesteld. Overleg daarover met uw arts. Als u een maag- of darmzweer heeft, bestaat er een grotere kans op bloedingen die moeilijk zijn te stoppen. Het gebruik van een maagbeschermend middel kan dit risico verminderen. Overleg hierover met uw arts.
Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)
- Pijn of irritatie op de injectieplaats.
- Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen. Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.
- Bloedafwijkingen, zoals een tekort aan bloedplaatjes.
- Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan allergische huidreacties met jeuk of bultjes. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor enoxaparine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)
- Haarverlies (tijdelijk).
- Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.
Bij langdurig gebruik, langer dan drie maanden
- Botontkalking (osteoporose). Overleg met uw arts of in uw geval voorkomen van botontkalking met medicijnen, calcium of vitamines nodig is.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden
Uitleg frequenties
Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen -
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.
Hoe?
Dit middel geeft men via een injectie kan vlak onder de huid of via een infuus. Meestal kunt u de injectie onder de huid zelf leren toedienen.- Dien de injectie toe in de zijkant van de buik voor- of achter de heup. Vermijd toediening in de buurt van een wond, de navel of een litteken.
- Ontsmet de huid.
- Verwijder het omhulsel van de naald van de wegwerpspuit. Verwijder NIET de luchtbel in de injectiespuit.
- Neem een flinke huidplooi tussen duim en wijsvinger. Breng de naald loodrecht in zijn geheel in de huidplooi.
- Druk de zuiger van de spuit langzaam in tot alle vloeistof is ingespoten. Trek de naald daarna terug en laat nu pas de huidplooi los.
- Indien u ziet dat er een kleine bloeding op de plaats van injectie ontstaat, kunt u het beste de plek met uw vingers enkele minuten dichtdrukken.
- Gooi de spuit met naald weg in een speciale afvalcontainer. U kunt deze verkrijgen bij uw apotheek. Volle containers kunt u bij uw apotheek inleveren.
Bij gebruik van de patroon met de zelf-injector: volg de instructie in de verpakking.
Wanneer?- Indien u dit middel een keer per dag toedient: kies een vast tijdstip, bijvoorbeeld 's ochtends om 08.00 uur en injecteer de volgende dosis steeds na 24 uur, dus de volgende dag om 08.00 uur.
- Indien u dit middel twee keer per dag toedient: kies vaste tijdstippen met twaalf uur tussentijd, bijvoorbeeld om 08.00 uur en om 20.00 uur.
Hoe lang?
Hoe lang u dit middel moet gebruiken hangt af van uw situatie:- om trombose na operaties te voorkomen: meestal minimaal zeven tot tien dagen na de operatie totdat men weer op is;
- bij bedlegerige patiënten met een acute aandoening zoals hartfalen of ernstige infecties: minimaal zes tot maximaal veertien dagen totdat men weer uit bed mag;
- bij de behandeling van trombose in een ledemaat: meestal afhankelijk van de mate van stolling van het bloed, gemiddeld tien dagen;
- na een acuut hartinfarct of hartkramp (angina pectoris) samen met acetylsalicylzuur: meestal twee tot acht dagen.
In de meeste gevallen kan - als dit nog nodig is - de behandeling daarna worden voortgezet met andere middelen tegen trombose, zoals de bloedverdunnende tabletten acenocoumarol of fenprocoumon of acetylsalicylzuur.
-
Vergeten
Het is belangrijk dat u dit middel consequent op de voorgeschreven tijden gebruikt. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:
- Gebruikt u dit middel 1 keer per dag? Bij ontdekking binnen 4 uur na het vaste tijdstip kunt u de injectie alsnog toedienen. De volgende injectie neemt u weer op het vaste tijdstip. Als deze periode is verstreken, dan mag u de vergeten dosis niet zonder meer inhalen. Neem dan contact op met de arts. Deze kan u adviseren wat u in uw geval het beste kunt doen.
- Gebruikt u dit middel 2 keer per dag? Bij ontdekking binnen 2 uur na het vaste tijdstip kunt u de injectie alsnog toedienen. De volgende injectie neemt u weer op het vaste tijdstip. Als deze periode is verstreken, dan mag u de vergeten dosis niet zonder meer inhalen. Neem dan contact op met de arts. Deze kan u adviseren wat u in uw geval het beste kunt doen.
-
Let op
autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen. -
Wisselwerking
- Andere middelen kunnen het effect op de bloedstolling versterken, zoals acetylsalicylzuur, acenocoumarol en fenprocoumon. Gebruik deze middelen alleen samen met enoxaparine als uw arts de combinatie bewust heeft voorgeschreven.
- De ontstekingsremmende pijnstillers, zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en acetylsalicylzuur in hoge dosering verhogen de kans op bloedingen in maag en darmen. Gebruik daarom liever paracetamol als pijnstiller.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
U kunt dit medicijn gebruiken tijdens de zwangerschap. Het medicijn is niet schadelijk voor het kind. Wel zult u meestal vlak voor de bevalling met dit medicijn moeten stoppen. Of verlaagt uw arts de dosering. Hierdoor is de kans op bloedingen kleiner. Overleg hierover met uw arts.Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind. -
Stoppen
U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert. Het remmende effect op de bloedstolling houdt na de laatste dosis nog ongeveer een dag aan.
-
Handelsinformatie
Enoxaparine is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Clexane en Inhixa in injecties.
-
Disclaimer
Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.