Cerdelga

Active ingredient: eliglustat

The text below is about the active substance eliglustat


Introductie

Artsen schrijven het voor bij de Ziekte van Gaucher. Dit is een stofwisselingsziekte.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Bij de stofwisselingsziekte Ziekte van Gaucher.
 • Eliglustat zorgt ervoor dat er minder glucocerebroside in uw lichaam wordt gemaakt. Hierdoor heeft u minder last van de klachten van uw ziekte.
 • Bijwerkingen: maagdarmklachten, zoals diarree en buikpijn. Verder hoofdpijn, en duizelig zijn, pijn en hartkloppingen.
 • Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
 • Let op! Geef geen borstvoeding als u dit medicijn gebruikt. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby.


Werking

Stofwisselingsziekte

Eliglustat wordt gebruikt bij de stofwisselingsziekte Ziekte van Gaucher type 1. Bij deze aangeboren ziekte is er te weinig van het enzym glucocerebrosidase. Hierdoor kan uw lichaam de vetachtige stof glucocerebroside niet goed afbreken. Er is dan te veel van deze stof in uw lichaam. Dit kan zorgen voor klachten.

Verschijnselen
Bij de Ziekte van Gaucher type 1 kunt u last hebben van een vergrote milt en lever, een tekort aan bloedplaatjes, bloedarmoede, moe zijn en botziektes.

Behandeling
Soms zal de arts eliglustat voorschrijven. Eliglustat zorgt ervoor dat er minder glucocerebroside in uw lichaam wordt gemaakt. Hierdoor worden uw milt en lever weer kleiner. Ook heeft u minder last van een tekort aan bloedplaatjes, bloedarmoede en botziekte.

Lees meer over stofwisselingsziekte . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en duizelig zijn

 • Moeheid

 • Maagdarmklachten, zoals misselijk zijn, overgeven, maagklachten, reflux, diarree en verstopping. Verder maagslijmvliesontsteking en winderigheid.

 • Hartkloppingen

 • Droge mond, ongewone smaak in de mond

 • Irritatie van de keel, moeite met slikken

 • Pijn aan gewrichten, armen en benen of rug

 • Droge huid, huiduitslag, jeuk en galbulten.

  Dit kan wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Raadpleeg bij huiduitslag uw arts.

 • Hartritmestoornissen

  U kunt dan last krijgen van plotselinge duizeligheid of even flauwvallen. Dit is vooral van belang voor mensen met de hartritmestoornis verlengd QT-interval. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Neem de capsule in met een half glas water.

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 1 of 2 keer op een dag.

Gebruikt u het 2 keer op een dag? Neem het dan in de ochtend en in de avond in.

Hoe lang?
De behandeling met dit medicijn duurt meestal de rest van uw leven.


Vergeten

Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals de arts heeft voorgeschreven.
Bent u het medicijn vergeten in te nemen? Sla de vergeten dosis dan over. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.


Verboden

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Het is niet bekend of eliglustat wisselwerkingen heeft met andere medicijnen. Overleg met uw arts of apotheker als u andere medicijnen gebruikt.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het slecht voor de baby is. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.


Stoppen

Stop niet zomaar met dit medicijn. Overleg altijd met uw arts. Als u stopt met dit medicijn zal glucocerebroside zich weer in het lichaam ophopen en klachten veroorzaken.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Eliglustat is sinds 2014 internationaal op de markt. Eliglustat is te krijgen onder de merknaam Cerdelga als capsules.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.