Avodart

Active ingredient: dutasteride

The text below is about the active substance dutasteride


Introductie

Dutasteride behoort tot de anti-androgenen. Het vermindert de werking van het geslachtshormoon testosteron. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis.

Artsen schrijven het voor bij mannen met een vergrote prostaat, die hierdoor plasklachten hebben.

Artsen schrijven het soms voor bij kaalheid.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Dutasteride zorgt dat het mannelijk hormoon testosteron minder invloed heeft op de prostaat en op de haarzakjes in de huid.
 • Bij plasproblemen door een vergrote prostaat. Ook bij kaalheid bij mannen .
 • Plasproblemen: u merkt na 3 tot 6 maanden of het voldoende werkt. Heeft u na 6 maanden nog steeds plasproblemen? Raadpleeg dan uw arts.
 • Kaalheid: u merkt na 3 tot 6 maanden dat er een beetje haar groeit op plekken die eerder kaal waren. Als u stopt met dutasteride verdwijnen de nieuwe haren weer, binnen een half tot 1 jaar.
 • Meest voorkomende bijwerkingen: impotentie, minder zin in vrijen en stoornissen bij het klaarkomen. U kunt hier last van blijven hebben als u stopt met het gebruik van dit medicijn.
 • Verder: de eerste maanden borstgroei, pijnlijke tepels en duizeligheid.
 • Is uw partner zwanger? Uw sperma bevat dutasteride. Dit kan schadelijk zijn voor de baby. Gebruik condooms.


Werking

Prostaatvergroting

Verschijnselen
De prostaat is een klier. Hij zit bij mannen vlakbij de blaas rondom de urinebuis. Als de prostaat is vergroot, kan deze gaan drukken op de urinebuis. De afvoer van de urine verloopt dan minder vlot.

Uw prostaat kan zich vanaf de leeftijd van 30 jaar vergroten, op tachtigjarige leeftijd hebben 9 op de 10 mannen een vergrote prostaat. Het is dus een normaal ouderdomsverschijnsel. De helft van deze mannen krijgt op den duur plasproblemen.

Behandeling
Soms kunt u door het bijhouden van een “plasdagboek” erachter komen of er oorzaken zijn voor de plasklachten. Zo kan veel drinken ’s avonds meer aandrang in de nacht geven. Te weinig drinken kan juist verstopping geven, en daardoor ook plasklachten veroorzaken. Voldoende lichaamsbeweging en bekkenbodem-oefeningen kunnen bij sommige mensen de klachten verlichten

Artsen schrijven medicijnen voor als deze leefregels niet helpen. Meestal is dit in eerste instantie een alfablokker, omdat deze medicijnen het snelst werken tegen de klachten.
Artsen schrijven dutasteride voor als de prostaat sterk is vergroot, als de alfablokkers onvoldoende effect hebben en als u een operatie niet kunt of wilt ondergaan. Ook kan de arts een combinatie van dutasteride met een alfablokker voorschrijven. De combinatie werkt sterker dan de beide medicijnen apart.

Werking
De prostaat groeit door het mannelijk hormoon dihydrotestosteron (DHT). DHT ontstaat in het lichaam uit testosteron. Dutasteride zorgt ervoor dat er minder DHT in het lichaam komt. Hierdoor krimpt de vergrote prostaat, vermindert de vernauwing van de urinebuis en kan de urine beter doorstromen. Het duurt minstens 3 tot 6 maanden voor u dit effect kunt merken.

Lees meer over prostaatvergroting . "

Kaalheid

Verschijnselen
Een veel voorkomende vorm van permanente haaruitval is alopecia androgenetica of 'haaruitval volgens mannelijk patroon'. Het komt voornamelijk voor bij mannen. Naarmate mannen ouder worden, kan de haargroei op het hoofd minder worden. Meestal begint het op de kruin en aan de slapen. De kale plekken kunnen zich langzaam uitbreiden. In sommige gevallen leidt dit tot volledige kaalheid.

Oorzaak
Alopecia androgenetica is erfelijk bepaald. Het heeft te maken met de gevoeligheid van de haren op dihydrotestosteron (DHT). Dit is een hormoon dat door het lichaam uit testosteron wordt gemaakt. DHT remt de groeifase van de haren.

Behandeling
Als kaalheid voor u een groot probleem is, kunt u minoxidil lotion proberen of kan de huisarts dutasteride voorschrijven.

Werking
Dutasteride remt de werking van DHT. Hierdoor kan het haar weer gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt. Het is vooral werkzaam op de kale plek op de kruin.

Effect
Na 3-6 maanden gebruik kunt u enige haargroei bemerken op plekken waar het voor die tijd niet meer groeide. Het effect is vaak beperkt. Voor een blijvend effect moet u dit middel continu gebruiken. Als u stopt verdwijnen de nieuw gevormde haren weer na een en half tot één jaar.

Lees meer over kaalheid . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Impotentie, minder zin in vrijen en stoornissen bij het klaarkomen, zoals niet kunnen klaarkomen of minder zaadvloeistof.

  U kunt hier last van blijven hebben als u stopt met het gebruik van dit medicijn.

 • Borstvorming, pijn rond de tepels

  Meestal heeft u er na 1 jaar geen last meer van, soms kan het enkele jaren duren.
  In zeldzame gevallen kan er borstkanker ontstaan. Waarschuw uw arts als u pijn krijgt, of als u een knobbeltje achter of rond de tepel voelt. Ga ook naar uw arts bij een deukje in de huid, rode plekjes met schilfering, afscheiding uit de tepel of niet genezende wondjes op de borst.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid

  Meestal verdwijnt dit na een aantal weken. Blijft u hiervan last houden? Raadpleeg dan uw arts.

 • Meer haargroei of juist verlies van lichaamsbeharing

  Als u stopt verdwijnt deze bijwerking weer.

 • Depressieve stemming

 • Pijnlijke en gezwollen zaadballen, verminderde vruchtbaarheid

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of opgezwollen lippen, tong, keel, of gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst.
   

  In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dutasteride. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U mag dit medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, bijvoorbeeld 's ochtends. Dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
Als dit medicijn bij u werkt, kunt u het langdurig gebruiken. Of het werkt weet u na 3 tot 6 maanden. Merkt u na 6 maanden nog geen effect, overleg dan met uw arts.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Als u toch een dosis bent vergeten:

 • U gebruikt dit medicijn één keer per dag. Duurt het meer dan 8 uur voor u de volgende capsule normaal inneemt? Neem de vergeten capsule dan alsnog in. Duurt het minder dan 8 uur? Sla de vergeten capsule dan over.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Dit middel wordt niet gebruikt door vrouwen. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden mogen niet per ongeluk in aanraking komen met de werkzame stof in de capsules. Bijvoorbeeld als een capsule lek is geraakt of opengemaakt. Is dit toch gebeurd? Was de huid dan direct met water en zeep. Het middel dutasteride kan namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind.


Stoppen

U kunt met dit medicijn in 1 keer stoppen. Uw klachten kunnen dan wel weer terugkomen. Overleg met uw arts, als u wilt stoppen.

Denkt u erover na om te stoppen met dit medicijn? Lees voor meer informatie het thema 'Kan ik stoppen met mijn medicijnen tegen plasklachten?'.


Handelsinformatie

Dutasteride is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules onder de merknaam Avodart en als het merkloze Dutasteride.

Het is ook verkrijgbaar in combinatie met een andere werkzame stof onder de merknaam Combodart en als het merkloze Dutasteride/Tamsulosine.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.