duivelsklauw

Introductie

Duivelsklauw is een kruidenmiddel. Het heeft een pijn verlichtende werking.

Het wordt gebruikt bij lichte vormen van gewrichtspijn en pijn door reumatoïde artritis. Hoe het precies werkt is niet bekend. Er is geen bewijs dat duivelsklauw werkt bij gewrichtspijn of pijn door reumatoïde artritis.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Duivelsklauw is een kruidenmiddel. Het werkt pijn verlichtend.
 • Bij lichte vormen van gewrichtspijn en pijn door reumatoïde artritis.
 • Hoe het precies werkt is niet bekend. Als u na 4 weken dagelijks gebruik nog altijd klachten heeft of de klachten erger worden, kunt u het beste een arts raadplegen.
 • Maagdarmklachten als diarree, misselijk zijn en buikpijn kunnen voorkomen. Ook hoofdpijn en duizeligheid.
 • Neem dit middel in met wat eten om maag- en darmklachten te voorkomen.
 • Heeft u gewrichtspijn met een rode en gezwollen huid of galstenen? Raadpleeg dan uw arts voordat u met dit middel start.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit middel mag gebruiken. Het is niet zeker of dit middel veilig is voor zwangere vrouwen.
 • Geeft u borstvoeding? Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk komt. Het is niet zeker of dit middel veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of u dit middel mag gebruiken.


Werking

Gewrichtspijn

Aan en rond de gewrichten zitten uw spieren, pezen, peesschedes, gewrichtsvliezen en slijmbeurzen. Deze kunnen beschadigen en daardoor ontsteken en dat veroorzaakt pijn, zwelling en roodheid rond een gewricht.

De klachten ontstaan meestal doordat u het gewricht overbelast of doordat het gewricht in een onnatuurlijke richting wordt gedraaid. Zoals bij een verzwikking. Ook ontstaan de klachten door kneuzingen.

Duivelsklauw kan worden gebruikt bij lichte gewrichtspijn. Het heeft een pijn verlichtend effect op de gewrichten. Hierdoor kunnen uw klachten minder worden. Hoe het precies werkt is niet bekend. 

Heeft u gewrichtspijn met een rode en gezwollen huid of galstenen? Raadpleeg dan uw arts voordat u met dit middel start.
 

Lees meer over gewrichtspijn . "

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een ontsteking van de gewrichten. Het geeft pijn, stijfheid en zwelling in de gewrichten van bijvoorbeeld handen, polsen, enkels of voeten. Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig. Door de ontsteking wordt het gewricht dik en gevoelig, soms ook warm. Op den duur raken de gewrichten beschadigd.

Duivelsklauw kan worden gebruikt bij lichte pijn door reuma. Het heeft een pijn verlichtend effect op de gewrichten. Hierdoor kunnen uw klachten afnemen. Hoe het precies werkt is niet bekend.
 

Lees meer over reumatoïde artritis . "


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit komt bijna nooit voor. In het algemeen wordt dit kruidenmiddel goed verdragen.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten als diarree, misselijk zijn en buikpijn. Pas op bij het gebruik van dit middel als u een maag- of darmzweer heeft. Heeft u last van deze klachten? Neem dit middel dan in met wat eten, dan heeft u minder kans op maagklachten en darmklachten.

 • Hoofdpijn

 • Duizeligheid

 • Overgevoeligheid voor dit kruidenmiddel. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten, jeuk of zwelling van het gezicht. Raadpleeg dan uw arts.  

  Als u overgevoelig bent voor dit kruidenmiddel, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?

Neem de tablet zonder te kauwen in met een glas water.

Wanneer?

Neem dit kruidenmiddel in met wat eten. Dan heeft u minder kans op maagklachten en darmklachten.

Hoe lang?

Gebruik dit kruidenmiddel totdat uw klachten zijn verdwenen.
Heeft u na 4 weken dagelijks gebruik nog altijd klachten of worden de klachten erger? Raadpleeg dan een arts.


Vergeten

Bent u een dosis vergeten? Sla deze dan over. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen.


Verboden

Autorijden, alcohol drinken en alles eten?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

Zwangerschap

Over het gebruik van dit kruidenmiddel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit kruidenmiddel hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit kruidenmiddel zijn voor zwangere vrouwen en hun baby. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het kruidenmiddel. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het kruidenmiddel stopt.

Borstvoeding

Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit kruidenmiddel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Er zijn niet veel vrouwen die dit kruidenmiddel hebben gebruikt tijdens het geven van borstvoeding. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit kruidenmiddel zijn voor de baby.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit kruidenmiddel stoppen.


Handelsinformatie

Duivelsklauw is sinds 2010 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Atrosan A. Vogel en als het merkloze Duivelsklauw.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.