U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

doxycycline

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid. Zeer zelden buikpijn, gebrek aan eetlust, maagpijn, brandend maagzuur, braken en diarree.

  Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd. Zeer zelden kan een ernstige diarree ontstaan (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts. Waarschuw dan een arts.

 • Ontstoken slijmvliezen, vooral in de mond, mondhoeken, keelholte, vagina of anus (poepgat): het betreft meestal een schimmelinfectie (Candida). U merkt dit aan een wit beslag op de slijmvliezen of jeuk aan de vagina of anus (poepgat). Zelden kunt u ook een verkleuring van de tong of tanden krijgen.

  Neem contact op met uw arts.

 • Huidirritatie, huiduitslag met blaasjes of puistjes op de huid of een rode huid.

  Huiduitslag kan ook het gevolg zijn van overgevoeligheid voor dit medicijn. Raadpleeg uw arts bij huiduitslag (zie Zeer zelden Overgevoeligheid).

 • Bijholteontsteking, ontstoken neusholte.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en oorsuizen.

  In zeldzame gevallen is dit het gevolg van een te hoge druk in de hersenen. U heeft dan ook meestal last van wazig zien of dubbel zien, pijn in het oog of sterretjes zien, en u kunt misselijk zijn. Waarschuw dan een arts. Meestal gaan de verschijnselen binnen enkele dagen tot weken weg na stoppen van het gebruik.

 • Blozen

 • Donkere, onregelmatige vlekken op de huid.

 • Spier- en gewrichtspijn, rugpijn. Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun ziekte krijgen. 

  Overleg hierover met uw arts.

 • Moeite met slikken.

 • Irritatie van de slokdarm.

  Mensen met slokdarmontsteking door opkomend maagzuur, zijn hier extra gevoelig voor. U voorkomt dit door dit medicijn rechtop (zittend of staand) in te nemen met een vol glas water. Het kan dan niet in de slokdarm blijven plakken.
  Heeft u een vernauwing van de slokdarm (slokdarmstenose)? Gebruik dan alleen de oplostabletten ('disper'), niet de capsules of gewone tabletten. De oplostablet geeft namelijk minder kans op schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.

 • Minder rode of witte bloedcellen, minder bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij extreme vermoeidheid, een bleke huid, koorts, keelpijn en blaasjes in de mond en bij bloedneuzen en blauwe plekken.

 • Snelle hartslag, ontsteking van hartzakje. Waarschuw een arts als u pijn op de borst krijgt, kortademig of vermoeid wordt en dikke enkels krijgt.

 • Leverziektes, zoals leverontsteking (hepatitis), ontsteking van de alvleesklier. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, hevige pijn boven in de buik, donkere plas, een gele kleur van het oogwit of van de huid of jeuk over het hele lichaam. 

  Waarschuw dan een arts.

 • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. (zon, zonnebank, UV-lamp)

  Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring. Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u een ernstige reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts.
  In zeer zeldzame gevallen kunnen door de zon de nagels losser gaan zitten.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten, jeuk of onregelmatige rode vlekken.
   

  Als u last heeft van deze klachten, ga dan naar uw arts.
  Zeer zelden kunt u benauwd of duizelig worden, flauwvallen of koorts krijgen. Of u kunt zwellingen krijgen in het gezicht, de lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidziekte ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Waarschuw in deze gevallen een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als blijkt dat u overgevoelig bent voor doxycycline, dan mag u dit medicijn of erop lijkende antibiotica niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij toepassing tegen ziekte van Lyme)

 • Bij toepassing tegen ziekte van Lyme. Lusteloosheid, koorts, hoofdpijn, zweten, spierstijfheid en verergering van de klachten van ziekte van Lyme. Dit treedt vaak enkele uren na starten van de behandeling op, maar kan ook later voorkomen. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP