Dipyridamolum

Active ingredient: dipyridamol

The text below is about the active substance dipyridamol


Introductie

Dipyridamol is een antistollingsmiddel. Het gaat de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten tegen.

Artsen schrijven dipyridamol voor om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld na hartklepoperaties, na een beroerte (herseninfarct) of na een TIA (lichte beroerte).


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Dipyridamol zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert (antistollingsmedicijn). Hierdoor heeft u minder kans op trombose.
 • Om trombose te voorkomen na een hartklepoperatie, beroerte (herseninfarct of een TIA).
 • U gebruikt dit dipyridamol vaak samen met andere antistollingsmedicijnen, zoals acetylsalicylzuur of carbasalaat-calcium.
 • Door dipyridamol elke dag te gebruiken, verkleint u de kans op een beroerte door trombose.
 • In het begin kunt u last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Ook hoofdpijn en duizeligheid komen voor. Zijn deze bijwerkingen niet weg na enkele dagen? Overleg dan met uw arts.


Werking

Trombose

Bloed klontert samen rond verwondingen van de wand van de bloedvaten. Zo sluit het stolsel de opening in het vat af waardoor het bloeden stopt. Als een dergelijk bloedstolsel losraakt van de wand, spreekt men van trombose.

Door trombose kan het bloed minder goed stromen en krijgen delen van het lichaam te weinig bloed. Ook kan een ader helemaal afgesloten raken.

Oorzaak
Bloedstolsels kunnen ontstaan op de wand van bloedvaten als deze ruw, ontstoken of beschadigd zijn, bijvoorbeeld bij kunstmatige hartkleppen. Zo`n stolsel kan een bloedvat afsluiten of er kunnen stukjes losraken, door de bloedstroom worden meegevoerd, en verderop een bloedvat afsluiten.

Werking
Dipyridamol remt de vorming van bloedstolsels en vermindert zo de kans op afsluiting van een bloedvat.

Meestal schrijft de arts, samen met dipyridamol ook een ander medicijn voor dat de bloedstolling remt, bijvoorbeeld acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium of acenocoumarol.

Effect
Van de werking van dipyridamol merkt u zelf niets. De remmende werking op de vorming van bloedstolsels begint direct na inname. Na enkele dagen van gebruik is het effect optimaal.

Consequent gebruiken
Het lichaam maakt voortdurend nieuwe bloedcellen aan, die weer kunnen samenklonteren. Daarom is het van belang dat u dit middel elke dag inneemt. Zo remt u constant het ontstaan van bloedstolsels en verkleint u de kans op ernstige hart­- en vaatproblemen.

Lees meer over trombose

Beroerte

Beroerte is een verzamelnaam voor TIA (voorbijgaande lichte beroerte), herseninfarct en hersenbloeding.
De oorzaak is een afsluiting van een bloedvat (bij een TIA of een herseninfarct) of een bloeding (bij een hersenbloeding) in de hersenen.

Oorzaak
Bij een beroerte door een herseninfarct is een ader in de hersenen afgesloten door een bloedstolsel. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen onvoldoende zuurstof. Wanneer deze situatie te lang blijft bestaan, sterft dat deel van de hersenen af.

Voorkomen van een beroerte
Om een tweede beroerte te voorkomen wordt dipyridamol gebruikt. Het remt de vorming van bloedstolsels, zodat de bloedvaten niet opnieuw verstopt kunnen raken.

Meestal schrijft de arts, samen met dipyridamol, ook acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium voor. Dit zijn ook medicijnen die bloedstolling tegengaan.

Effect
Van de werking van dipyridamol merkt u zelf niets. Het remmende effect op de vorming van bloedstolsels begint direct na inname. Na enkele dagen van gebruik is het effect optimaal.

Consequent gebruiken
Het lichaam maakt voortdurend nieuwe bloedcellen aan, die weer kunnen samenklonteren. Daarom is het van belang dat u dit middel elke dag inneemt. Zo remt u constant het ontstaan van bloedstolsels af en verkleint u de kans op een nieuwe beroerte.

Lees meer over beroerte

TIA (voorbijgaande lichte beroerte)

TIA is een afkorting van de Engelse term `transient ischaemic attack`. Bij een TIA heeft een bloedstolsel de bloedtoevoer naar een klein deel van de hersenen korte tijd afgesloten. Dat gedeelte van de hersenen krijgt daardoor tijdelijk geen zuurstof.

Verschijnselen
Gedurende enkele minuten treden dan één of meer van de volgende verschijnselen op: verlammingen in het gezicht (bijvoorbeeld een scheve mond), verward spreken en denken, verlammingen aan een arm of been, minder goed zien, tintelingen, duizeligheid en sufheid. De verschijnselen duren kort en gaan weer helemaal over. Een TIA kan echter wel een voorbode zijn voor een beroerte (herseninfarct).

Voorkomen van een beroerte of een tweede TIA
Dipyridamol wordt gebruikt om een tweede TIA of een beroerte te voorkomen. Het vermindert de vorming van bloedstolsels. Of het daadwerkelijk herhalingen van een TIA voorkomt, is niet bewezen.

Meestal schrijft de arts, samen met dipyridamol ook acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium voor. Dit zijn ook medicijnen die bloedstolling tegengaan.

Effect
Van de werking van dipyridamol merkt u zelf niets. De remmende werking op de vorming van bloedstolsels begint direct na inname. Na enkele dagen van gebruik is het effect optimaal.

Consequent gebruiken
Het lichaam maakt voortdurend nieuwe bloedcellen aan, die weer kunnen samenklonteren. Daarom is het van belang dat u dit middel elke dag inneemt. Zo remt u constant het ontstaan van bloedstolsels af en verkleint u de kans op een beroerte of een nieuwe TIA.

Lees meer over tia (voorbijgaande lichte beroerte)


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree en braken.
 • Hoofdpijn en duizeligheid.

Deze bijwerkingen verminderen als u gewend raakt aan het middel en komen na enkele dagen nog maar zelden voor. Is dit niet het geval, overleg dan met uw arts. Het kan zijn dat uw arts de dosering moet aanpassen.

 • Heeft u een bloedstollingsziekte. U heeft meer kans op bloedingen. Overleg met uw arts of apotheker voor u dit medicijn gaat gebruiken.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Spierpijn.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan allergische huidreacties, zoals galbulten. Een ernstige allergie is te merken aan benauwdheid, zwelling van mond, keel of strottenhoofd en shock. Krijgt u last van benauwdheid, zwelling van mond, tong, keel of strottenhoofd, ernstige huiduitslag of galbulten? Staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dipyridamol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
 • Bemoeilijkte ademhaling. Neem contact op met uw arts als u dit merkt.
 • Hartkloppingen.
 • U kunt bloeduitstortingen en blauwe plekken krijgen, ook zonder dat u zich (hard) stoot. Dit komt doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wondje stopt met bloeden. Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts.
 • Hersenbloeding. U merkt dit aan uitvalsverschijnselen. Dit zijn verlamming in het gezicht, zoals een scheef hangende mond, warrig spreken, verlamming van het lichaam, verdoofd gevoel in arm of been, tintelingen, ernstige hoofdpijn, dubbel zien, slechter zien en duizeligheid.
 • Heeft u al eerder een hersenbloeding gehad? U heeft dan meer kans op een hersenbloeding. Bespreek met uw arts of dit medicijn voor u geschikt is. Neem bovendien direct contact op met uw arts als u uitvalsverschijnselen heeft. Wanneer u een hoge bloeddruk heeft, is de kans op hersenbloedingen groter. Is uw bloeddruk goed onder controle met medicijnen, dan is er geen probleem. Overleg met uw arts als uw bloeddruk te hoog is.
 • Hartaandoeningen, zoals hartkramp (angina pectoris) en meer kans op een hartaanval. De kans hierop is groter bij mensen die hartkramp (angina pectoris) hebben of al eerder een hartaanval hebben gehad. Gebruikt u de dragees zonder vertraagde afgifte systeem? Overleg dan met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op capsules met vertraagde afgifte. Bij deze capsules is het risico op een hartaandoeningen NIET verhoogd. Neem contact op met uw arts als uw angina pectoris verergert of als u plotseling last heeft van pijn op de borst.

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw apotheker.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Dragees: innemen met wat water. U mag deze eventueel breken of kauwen.
 • Capsules: slik de capsule in zijn geheel door met water, zonder te kauwen. Als u hier moeite mee heeft, kunt u de capsule openen. Neem de korreltjes dan wel in zonder te kauwen. De korrels zijn namelijk zo gemaakt dat ze de werkzame stof langzaam afgeven. Als u de korrels kauwt, werkt het systeem van de vertraagde afgifte niet meer en u krijgt dan te veel werkzame stof ineens in uw lichaam.

Wanneer?
Het maakt niet uit wanneer u dit middel inneemt. Door vaste innametijdstippen te kiezen, vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
In het algemeen moet u erop rekenen dat u dit middel langdurig moet gebruiken: gedurende vele jaren, vaak levenslang.


Vergeten

 • Als u dit middel 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

Tipranavir, een middel tegen virusinfecties, zoals hiv. Het versterkt de werking en bijwerkingen van dipyridamol. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's van dit medicijn zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.


Handelsinformatie

Dipyridamol is sinds 1959 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Persantin en het merkloze Dipyridamol en Dipyridamolum. Het is te verkrijgen in dragees en capsules.

Dipyridamol wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknaam Asasantin Retard en als het merkloze Dipyridamol/Acetylsalicylzuur.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.