diltiazem op de huid

Introductie

Diltiazem behoort tot de calciumblokkers. Het verwijdt de bloedvaten en verslapt de spieren in de anus.

Artsen schrijven een crème met diltiazem voor bij anusscheurtjes.


Highlight

 • Diltiazem op de huid verslapt de spieren in uw anus (poepgat) en verbetert de doorbloeding.
 • Bij scheurtjes in de anus.
 • De scheurtjes genezen binnen een aantal weken tot maanden. De pijn vermindert meestal na ongeveer 2 weken.
 • Smeer het in de ochtend en in de avond op de scheurtjes en op de huid rond de anus. Was daarna uw vinger met wat zeep.
 • Gebruik dit medicijn totdat de scheurtjes zijn genezen.
 • Meest voorkomende bijwerking: lichte irritatie van de huid rond de anus. Heeft u hier veel last van? Overleg dan met uw arts.
 • Niet gebruiken als u zwanger bent. Dit medicijn is slecht voor de baby in uw buik.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.


Werking

Anusscheurtjes

Anusscheurtjes zijn scheurtjes in het slijmvlies van de anus. De scheurtjes worden in de meeste gevallen door (dikke) harde ontlasting veroorzaakt, maar ze kunnen ook ontstaan bij seksueel contact via de anus. Anusscheurtjes kunnen klachten geven van pijn bij en na ontlasting, jeuk, branderig gevoel, en licht bloedverlies.

Als daardoor de ontlasting wordt opgehouden, worden de klachten alleen maar erger. De ontlasting wordt harder waardoor de scheurtjes steeds open scheuren en meer pijn veroorzaken.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen de anusscheurtjes te genezen en volgende anusscheurtjes te voorkomen.

 • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. U voorkomt dan opnieuw harde ontlasting waardoor beschadiging kan optreden.
 • Pers niet te hard. Heeft u harde ontlasting of bent u verstopt, gebruik dan een dieet met veel vezels en drink veel vocht om de ontlasting zachter te maken. Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel gebruiken.
 • Neem voldoende lichaamsbeweging. Dit zet de darmen aan tot activiteit, zodat de ontlasting zacht blijft.
 • Gebruik zacht toiletpapier of een natte washand om de anus schoon te maken. U kunt ook met warm water spoelen. Gebruik liever geen zeep of vochtige toiletdoekjes, omdat deze nogal eens kunnen irriteren.
 • Draag katoenen ondergoed, dit geeft minder beschadiging van de huid.
 • Krab niet, dit verergert de jeuk en irritatie.

Bij jeuk en irritatie kunt u zinksulfaat vaselinecrème rond de anus smeren. Heeft u vooral veel last van pijn dan kunt u beter lidocaïne vaselinecrème gebruiken. Als u langer dan zes weken klachten heeft kan uw arts diltiazem vaselinecrème voorschrijven.

Effect
Diltiazem verslapt de spanning op de spieren in de anus en vermindert daardoor de druk op de scheurtjes. Ook verwijdt het de bloedvaten in de anus en verbetert zodoende de bloedvoorziening op de plaats van de scheurtjes. Hierdoor kunnen ze beter genezen. De werking duurt na aanbrengen ongeveer 12 uur.

De pijn wordt meestal pas na 2 weken minder. Het kan 6 weken tot 3 maanden duren voordat de anusscheurtjes helemaal genezen zijn.

Lees meer over anusscheurtjes . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Lichte irritatie van de huid rond de anus

  Vraag advies aan uw arts als u hier veel last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en duizeligheid

  Dit gaat vanzelf over als u gewend bent aan het medicijn.

 • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan een verergering van klachten, zoals jeuk.

  Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?

 • Druk ongeveer 2 cm crème uit de tube en smeer dit op de scheurtjes in uw anus (poepgat) en op de huid rond en in de anus.
 • Was de vinger waarmee u het middel heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.

Wanneer?
Smeer de crème in de ochtend en in de avond.

Hoelang?
Gebruik dit medicijn totdat de anusscheurtjes zijn genezen. Dit kan 6 weken tot 3 maanden duren.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat. Een dubbele hoeveelheid smeren, heeft geen zin.


Verboden

autorijden?
Ja, dat kan. Dit medicijn heeft geen invloed op hoe goed u kunt autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol verwijdt de bloedvaten, net als dit medicijn. U kunt daardoor eerder last krijgen van duizeligheid. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt. In het algemeen is enkele keren per week een glas wijn geen probleem.

alles eten?
Ja, u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding 
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een heel kleine hoeveelheid in de moedermelk. Nadelige effecten bij de baby zijn daarom onwaarschijnlijk.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Diltiazem is sinds 1973 internationaal op de markt. Voor op de huid is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Diltiazemhydrochloridevaselinecrème FNA.

Diltiazem is ook verkrijgbaar in tabletten en capsules. Deze tekst gaat echter alleen over diltiazem voor op de huid.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.