U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

amfexa

Werkzame stof: dexamfetamine

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof dexamfetamine

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Minder eetlust, waardoor u kunt afvallen.

  U kunt deze bijwerking minder maken door het medicijn bij het eten in te nemen. Na enkele weken is dit effect op de eetlust meestal weer over. Raadpleeg uw arts als het eten echt een probleem gaat worden.

 • Zenuwachtig zijn en niet kunnen slapen (slapeloosheid). 

  Daarom is het belangrijk dat u dit medicijn niet later dan om 4 uur in de middag inneemt. U heeft hier de eerste week het meeste last van. Daarna wennen de meeste mensen aan deze bijwerkingen.

  Zie ook het kopje 'Autorijden' verderop in deze tekst.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn

  Het kan helpen om het medicijn tijdens het eten in te nemen. Wanneer u hier last van blijft houden, raadpleeg dan de arts, mogelijk moet de dosering lager.

 • Hartkloppingen, een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk

  Daarom controleren sommige artsen het hart en de bloeddruk regelmatig (bijvoorbeeld elk half jaar). Gebruik dit medicijn niet als u last heeft van een hart dat minder goed pompt (hartfalen). Raadpleeg uw arts als u last heeft van een verhoogde bloeddruk.

 • Buikpijn, misselijkheid, braken en een droge mond

  Dit is meestal te voorkomen door dit medicijn met wat voedsel in te nemen. Ook kunt u soms meer dorst hebben.

 • Psychische klachten, zoals angst, opwinding, aggresief zijn of u anders gedragen dan normaal. Zeer zelden rusteloos zijn en veel te vrolijk zijn (euforie). 

 • Extra prikkelbaarheid en snel uit het evenwicht zijn. 

  Het effect op de concentratie bij mensen met ADHD kan nog wel aanwezig zijn. Overleg met de behandelend arts als de verbetering in concentratie en aandacht niet opweegt tegen de extra prikkelbaarheid. Mogelijk is de dosering te hoog en moet deze verlaagd.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartziektes, zoals een pijnlijk en drukkend gevoel op de borst (angina pectoris) en meer kans op een hartaanval. 

  De kans hierop is groter bij mensen die angina pectoris hebben of al eerder een hartaanval hebben gehad. Neem contact op met uw arts als uw hartkramp verergert of als u plotseling last heeft van pijn op de borst.

 • Meer of minder zin in vrijen

  Bij mannen: moeilijker krijgen van een erectie.

 • Wazig zien, dubbelzien, droge ogen. 

  Raadpleeg dan uw arts.

 • Spier- of soms gewrichtspijn

  Als u stopt met dexamfetamine gaat deze bijwerking weer over.

 • Huiduitslag, jeuk en galbulten. 

  Dit kan soms een overgevoeligheid voor dit medicijn zijn. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht of een ernstige huidafwijking. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dexamfetamine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt

 • Sneller last van koude handen en voeten.

  Dit is het gevolg van het nauwer worden van de bloedvaten. Het kan zijn dat u hier last van blijft houden zolang u het medicijn slikt. Zorg voor voldoende bescherming tegen kou door warme kleding te dragen, zoals wanten en sokken. Vooral mensen met de ziekte van Raynaud merken deze bijwerking doordat ze meer last krijgen van koude vingers en tenen. Neem contact op met uw arts als deze bijwerking te veel last geeft.

 • Sommige psychische en neurologische ziektes kunnen erger worden.

  Uw arts zal dit medicijn dan meestal niet voorschrijven. Dit is vooral van belang bij aanleg voor tics, zoals bij het syndroom van Gilles de la Tourette, epilepsie, ernstige geestelijke verwarring en ernstige angststoornissen.

  Mensen met schizofrenie (psychose) kunnen meer klachten krijgen. U kunt dingen gaan zien, horen of voelen die er niet zijn (hallucinaties) of denken en geloven die niet kloppen (waandenkbeelden). Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van deze klachten voordat u het gaat gebruiken.

 • Een verhoogd risico op hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. 

  Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het aangeboren verlengde QT-interval. Gebruik dit medicijn NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • Bij jarenlang gebruik, ernstige neerslachtigheid of geestelijke verwarring. 

  Merkt u dit, raadpleeg dan meteen uw arts, zodat deze kan beoordelen of u met het gebruik moet stoppen. Als u nu of in het verleden een ernstige neerslachtigheid (depressiviteit) had, raadpleeg dan uw arts. Dit medicijn kan opnieuw depressiviteit uitlokken.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP