U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

desmopressine

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Bij gebruik via de neus: verstopte neus en ontsteking van het neusslijmvlies

 • Hoofdpijn

  Zelden kan u ongewoon zware of langdurige hoofdpijn krijgen dat kan wijzen op te weinig natrium (=zout) in het bloed. Zie Zelden Tekort aan natrium. Waarschuw dan direct een arts. Vooral ouderen en mensen met koorts, infecties, cystische fibrose of een nierziekte hebben meer kans op een natriumtekort.

 • Droge mond, als u dit medicijn gedurende meerdere maanden in hoge dosering gebruikt

  Dit komt vooral bij de tabletten en smelttabletten voor. Door een droge mond kunnen zich eerder gaatjes in uw gebit ontwikkelen. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker uw gebit controleren als u dit medicijn gedurende verschillende weken gebruikt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Tekort aan natrium, een bepaalde stof in het bloed. U merkt dit het eerst aan plotselinge hevige vermoeidheid, sufheid, verminderde eetlust, misselijkheid en braken, zware hoofdpijn, verwardheid, onverklaarbare gewichtstoename en soms stuipen of wegraken. Vrouwen, ouderen en mensen met koorts, infecties, cystische fibrose of een nierziekte hebben meer kans op een natriumtekort. Ook bij diarree of braken is de kans op een tekort aan natrium groter.

  Waarschuw in alle gevallen direct uw arts. Drink dan niets meer en gebruik geen vloeibaar voedsel.
  Meestal ontstaat dit natriumtekort tijdens de eerste weken van het gebruik. Als u diarree heeft of veel moet braken, neem dan contact op met uw arts.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, maagpijn, buikpijn, diarree, verstopping en braken

  Zeer zelden een opgeblazen gevoel en winderigheid. Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.

 • Duizeligheid en vermoeidheid

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Vochtophoping (oedeem), als u dit medicijn langdurig (maanden) moet gebruiken. Dit merkt u bijvoorbeeld aan dikke enkels, ringen die niet meer passen, vaker moeten plassen en aan een toename van het gewicht.

  Gebruik daarom dit medicijn bij bedplassen niet langer dan 3 maanden achtereen.

 • Bij gebruik via de neus: irritatie van de neus of bloedneus, rode ogen, blozen, versnelde harslag, maag-darmontsteking, misselijkheid en buikpijn.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Bij gebruik via een injectie: vermoeidheid, hartkloppingen en blozen

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Slaperigheid. Ook kan juist slapeloosheid optreden.

 • Tintelingen of doof gevoel in de ledematen

 • Zweten, hartkloppingen, zwak voelen

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Gewichtstoename

  Raadpleeg bij onverklaarbare gewichtstoename uw arts.

 • Tekort aan kalium, een bepaalde stof in het bloed. U merkt dit het eerst aan spierzwakte, spierkramp of spierpijn meestal het eerst in de bovenbenen en armen, ernstige vermoeidheid, hartkloppingen, heftige buikklachten. Mensen met levercirrose, nierziekten, bij diarree of braken of mensen die veel laxeermiddelen gebruiken hebben hier meer kans op.

  Als u last heeft van deze klachten, ga dan naar uw arts. Dit kaliumtekort kan ook pas ontstaan als u dit medicijn al meerdere weken tot maanden gebruikt. Uw arts controleert uw kalium meestal na enkele weken. Mocht u een tekort aan kalium in het bloed krijgen, dan kan uw arts u een ander medicijn erbij voorschrijven dat het kaliumtekort opheft. Als u diarree heeft of veel moet braken, neem dan contact op met uw arts.

 • Bij gebruik van de injectie of hoge dosis neusspray ('Octostim'): mensen met hartkramp (angina pectoris) en mensen die al eerder een hartaanval hebben gehad lopen meer risico op trombose of een hartinfarct

  Overleg met uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Als uw hartkramp verergert of als u plotseling pijn op de borst krijgt, moet u uw arts waarschuwen.

 • Heeft u een beroerte gehad? U heeft dan meer kans op trombose. Hierdoor kunt u opnieuw een beroerte krijgen.

  Overleg met uw arts of u desmopressine mag gebruiken.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan rode plekken, huiduitslag, galbulten of jeuk. In zeldzame gevallen kunt u last krijgen van zwelling van het gezicht, lippen, tong of keel. U kunt daarbij erg benauwd worden. Als dit ontstaat, moet u onmiddellijk een arts raadplegen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.

  U mag dit medicijn in de toekomst dan niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor desmopressine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP