U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

dacarbazine

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes. Hierdoor kunnen bloedarmoede, bloedingen en infecties ontstaan. De infecties zijn bijvoorbeeld griep, verkoudheid, keelontsteking, longontsteking, blaasontsteking, schimmelinfecties of huidinfecties, zoals steenpuisten.
   

  Soms is het nodig de dosering te verlagen of de volgende toediening uit te stellen. Soms zijn er medicijnen mogelijk om de aanmaak van bloedcellen te stimuleren. De arts zal uw bloed daarom tijdens de behandeling regelmatig laten controleren.
  Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw arts: onverklaarbare koorts of keelpijn, koude rillingen, hoesten, benauwdheid, blaasjes in de mond en keel, pijn bij het plassen, bloed in de urine, bloedneuzen, onverklaarbare blauwe plekken en extreme vermoeidheid.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en minder eetlust. Zelden diarree. Deze bijwerkingen ontstaan door ontsteking van de slijmvliezen van slokdarm, maag en darmen.
   

  De misselijkheid begint meestal 1 uur na het infuus en kan 10 uur of langer aanhouden. Soms helpt het om vaker te eten, maar dan kleine porties. Bij misselijkheid schrijft de arts een antibraakmiddel voor. Blijft u misselijk? Overleg dan met uw arts.
  Zorg dat u extra drinkt als u diarree heeft en moet overgeven. Neem contact op met uw arts als u behalve uw normale ontlastingpatroon viermaal of vaker per dag dunne ontlasting heeft of als u ook 's nachts diarree heeft. Soms is het nodig uitdroging te voorkomen met medicijnen tegen diarree of met een vochtinfuus. Ook als u vaker dan één keer per dag moet braken moet u de arts waarschuwen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Pijn op de plaats van de infuusnaald, pijnlijke arm. In zeldzame gevallen kan dit medicijn een ontsteking veroorzaken. U merkt dan een zwelling en een rode huid. Het helpt soms om de infuusplaats te koelen met een koud kompres.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Haaruitval en kaalheid. Niet alleen van hoofdhaar, maar ook van wenkbrauwen, wimpers, oksel- en schaamhaar.

  Na de behandeling zal het haar na ongeveer een maand weer gaan groeien.

 • Donkere vlekken van de huid, overgevoeligheid van de huid voor zonlicht. Door zonlicht kunt u huiduitslag of ernstige zonnebrand krijgen.

  Ga niet zonnebaden of onder UV-licht van zonnebank of solarium. Gebruik bij blootstelling aan zonlicht altijd een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor.

 • Hoofdpijn, verwardheid, slap gevoel

 • Vlak na het infuus: grieperig gevoel, koorts, spierpijn, gevoelloos gezicht, opvliegers, blozen

   Dit kan enkele dagen aanhouden na het infuus. Het verdwijnt daarna vanzelf. Bij het volgende infuus kunt u deze verschijnselen opnieuw krijgen.

 • Onvruchtbaarheid of verminderde vruchtbaarheid

  • Bij vrouwen kan dacarbazine de geslachtshormonen beïnvloeden. Hierdoor raakt de menstruatie verstoord of begint de overgang eerder. De menstruatie kan uitblijven, langer duren of er kunnen tussentijdse bloedingen optreden.
  • Bij sommige mannen kan de vorming van zaadcellen stoppen, waardoor zij onvruchtbaar worden. Bespreek met uw arts de mogelijkheid om zaadcellen te laten invriezen voor u met de behandeling start.
  • Kinderen, zowel jongens als meisjes, kunnen blijvend onvruchtbaar worden, omdat busulfan de ontwikkeling van de geslachtsorganen kan verstoren. Ook kan de puberteit eerder of juist later intreden.
 • Stoornissen in het zien

 • Spierschokken, spiertrekkingen en stuipen

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
   

  In zeldzame gevallen kunt u duizelig of benauwd worden of flauwvallen. Waarschuw dan direct een arts.
  Als u overgevoelig bent voor dacarbazine, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Beschadiging van de lever of nieren. Waarschuw uw arts bij geelzucht (een gele kleur van huid of oogwit), een opgezette en gevoelige buik, donkere urine of veel minder plassen dan normaal.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP