Cyclizine zetpil FNA

Active ingredient: cyclizine

The text below is about the active substance cyclizine


Introductie

Cyclizine vermindert misselijkheid.

Het is te gebruiken bij misselijkheid en braken en bij reisziekte.


Instructiefilmpjes

Film 1 - Slikken van medicijnen

Film 2 - Zetpil en klysma


Highlight

 • Cyclizine vermindert misselijkheid.
 • Bij misselijkheid en braken, zoals tijdens de zwangerschap. En om reisziekte te voorkomen en te behandelen.
 • Werkt binnen een half uur. De werking houdt 4 tot 6 uur aan.
 • Reisziekte: neem de eerste dosis 1 tot 2 uur voor vertrek in met wat voedsel. Na 4 uur kunt u eventueel weer een dosis nemen. Gebruik het maximaal 3 keer per dag.
 • Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: neem 's avonds voor het slapengaan 1 dosis. Helpt dit niet genoeg? Neem dan 's ochtends nog een dosis.
 • Cyclizine kan u suf, slaperig en vermoeid maken en uw reactievermogen verminderen. Gebruikt u cyclizine elke dag? Rijd de eerste dagen geen auto. Na een paar dagen zijn de versuffende bijwerkingen meestal weg en kunt u veilig autorijden. Gebruikt u het af en toe? Dan kunt u 24 uur na de laatste inname weer veilig rijden.
 • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.


Werking

Misselijkheid en braken

Oorzaak
Misselijkheid en braken ontstaan doordat het braakcentrum in de hersenen wordt geprikkeld. De prikkels kunnen afkomstig zijn uit het evenwichtsorgaan, ergens vanuit de hersenen, of van de maag en darmen. U kunt daarom misselijk worden door ongewone bewegingen en duizeligheid, maar ook door een infectie of doordat u iets verkeerds heeft gegeten. Ook kunt u misselijk zijn als u ernstig ziek bent.

Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap
De eerste maanden van een zwangerschap zijn veel vrouwen misselijk. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend. Bij misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap kunt u eerst zelf proberen de misselijkheid te verminderen door uw voeding aan te passen. Soms helpt het om wat vaker een kleine maaltijd te eten. Meestal gaat de misselijkheid vanzelf over. Zijn de klachten hevig, overleg dan met uw arts. Indien een medicijn tegen misselijkheid nodig is, schrijft de arts meestal meclozine voor. Als dit niet mogelijk is, kan de arts u ook kortdurend cyclizine voorschrijven.

Werking
Cyclizine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

De werking begint binnen een half uur en houdt vier tot zes uur aan.

Lees meer over misselijkheid en braken

Reisziekte

Verschijnselen
Door de beweging tijdens rijden, varen of vliegen kan uw evenwichtsorgaan van slag raken. Dit prikkelt het braakcentrum in de hersenen, waardoor misselijkheid en braakneigingen ontstaan.

Voorkomen van reisziekte
Probeer deze misselijkheid te voorkomen door voorafgaand aan het vertrek een lichte maaltijd te gebruiken, tijdens de reis naar buiten te kijken en regelmatig frisse lucht te scheppen.
Werkt dit niet voldoende dan kunt u een middel tegen reisziekte, zoals cyclizine gebruiken.

Werking
Cyclizine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt misselijkheid en braakneiging af.

Een nadeel van cyclizine is dat u er slaperig van kunt worden. Het is daarom alleen geschikt als u niet zelf hoeft te rijden en als u niet alert hoeft te blijven.
De werking begint binnen een half uur en houdt vier tot zes uur aan. Dit medicijn is daarom vooral geschikt voor kortdurende reizen. Voor lange reizen kunt u beter een ander medicijn gebruiken, zoals meclozine.

Lees meer over reisziekte


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Sufheid, slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid, een afgenomen coordinatievermogen en een verminderd reactievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan het medicijn moet wennen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maag- en darmklachten, zoals maagpijn of verstopping.
 • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen. Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).
 • Droge mond, keel of neus. Als u veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes.
 • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond.
 • Rusteloosheid, beven, irritatie, nachtmerries, hallucinaties of slapeloosheid. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.
 • Bloedafwijkingen, leveraandoeningen. Raadpleeg uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: gevoelige opgezwollen buik, gele verkleuring van het oogwit of van de huid, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de mond.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk of doordat de klachten niet overgaan of erger worden. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor cyclizine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander middel geschikter voor u.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag is onbetrouwbaar als u ook dit medicijn gebruikt. Het heeft namelijk ook een werking als anti-allergiemedicijn. Stop daarom met dit medicijn minstens drie dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Tabletten: innemen met een half glas water.
 • Zetpillen: de zetpil in de anus brengen. Het maakt daarbij niet zo veel uit of de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. Als u zetpil met een beetje water bevochtigt, kunt u hem wat makkelijker inbrengen.

Wanneer?

 • Reisziekte: neem de eerste dosis 1 tot 2 uur voor vertrek met wat voedsel in. Na 4 uur kunt u eventueel weer een dosis nemen. Neem het niet vaker dan 3 keer per dag.
 • Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap: 's avonds één dosis. Als het de volgende ochtend onvoldoende helpt 's ochtends eventueel nog een dosis.
 • Bij ernstige ziekte: bij misselijkheid een dosis nemen.

Hoe lang?

 • Reisziekte: gebruik dit medicijn om de 4 tot 6 uur zolang u verwacht last te hebben. Neem het niet vaker dan 3 keer per dag.
 • Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap: gebruik dit medicijn in eerste instantie 7 tot 10 dagen. Meestal zijn de klachten daarna grotendeels verdwenen. Krijgt u weer last van misselijkheid en braken? U kunt dan nogmaals dit medicijn gedurende 7 tot 10 dagen gebruiken.
 • Misselijkheid door ernstige ziekte: gebruik dit medicijn zo lang u zich misselijk voelt.


Vergeten

Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens 4 uur later in.


Verboden

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Wilt u weten of u met dit medicijn mag autorijden? Beantwoord dan de vragen in het schema hieronder.

verkeersdeelname_cyclizine.jpg

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?

Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u niets van het versuffende effect heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
U mag alles eten.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden zijn de volgende.

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast cyclizine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Gebruik cyclizine alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent, kunt u namelijk beter een ander medicijn, zoals meclozine gebruiken. Met meclozine is namelijk meer ervaring bij gebruik tijdens zwangerschap. Meestal zal uw arts u (tijdelijk) laten overstappen op meclozine. Overleg met uw arts of u beter kunt overstappen op meclozine.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt. Als het in moedermelk terechtkomt, kan het bijwerkingen bij het kind geven, zoals sufheid. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Cyclizine is sinds 1952 internationaal op de markt. Het is zonder recept in tabletten verkrijgbaar als het merkloze Cyclizine. Het is op recept in zetpillen verkrijgbaar als het merkloze Cyclizine zetpil FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.