Cromoglicaat voor de neus

Active ingredient: cromoglicinezuur voor de neus

The text below is about the active substance cromoglicinezuur voor de neus


Introductie

Cromoglicinezuur is een anti-allergiemedicijn. Het voorkomt allergische reacties.

Het is te gebruiken bij klachten van de neus door allergie, zoals hooikoorts, en bij een langdurig ontstoken neusslijmvlies door allergie.


Highlight

 • Cromoglicinezuur is een anti-allergiemedicijn. Het voorkomt allergische reacties. Het werkt niet bij iedereen.
 • Bij allergische neusklachten, zoals hooikoorts of een ontstoken neusslijmvlies door allergie.
 • Het duurt 1 tot 3 weken voor u tegen allergische prikkels bent beschermd. Daarna moet u het iedere dag blijven gebruiken.
 • Schud het flesje goed en spray 1 keer in elk neusgat. Veeg de tuit af met een tissue.
 • Een prikkelend of branderig gevoel vlak na sprayen is normaal. Meestal heeft u hier na enkele dagen geen last meer van.


Werking

Allergie

Oorzaak
Bij een allergie kunnen de slijmvliezen van uw neus te sterk reageren op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn deze prikkels gras- en boompollen. De allergie kan ook komen door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren.

Verschijnselen
U heeft vooral last van niezen, een loopneus, jeuk aan uw neus en ogen en een branderig gevoel aan uw ogen.

Werking
Bij een allergische reactie komt er een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cromoglicinezuur voorkomt dat deze stof vrijkomt.

Effect
Cromoglicinezuur werkt pas als u het een aantal dagen in uw neus heeft gesprayd. Het voorkomt dan jeuk in de neus, niezen en een loopneus. U kunt dit medicijn dus niet gebruiken om plotseling opkomende allergische klachten te verhelpen. Wel kunt u het toepassen als u weet dat u bijvoorbeeld in een bepaald jaargetijde allergisch reageert op pollen. U kunt dan op tijd met dit medicijn starten.

Voor plotseling opkomende allergische klachten zijn andere anti-allergiemedicijnen beter geschikt, die vrijwel meteen werken. Vraag uw apotheker of arts om advies.

Meestal werkt dit medicijn binnen 1 week, maar bij sommige mensen kan het 3 weken duren. Daarna beschermt 1 keer sprayen u 3 tot 8 uur tegen allergische reacties.
 

Lees meer over allergie . "

Hooikoorts

Bij hooikoorts heeft u vaak last van een ontstoken neus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Behandeling
Neusklachten bij hooikoorts kunt u het beste behandelen met een anti-allergiemedicijn om in te nemen en dat direct werkt, zoals loratadine of cetirizine of in een neusspray (azelastine of levocabastine). Dit kunt u gebruiken op het moment dat u klachten heeft of op de dag dat u klachten verwacht.

Ook kan uw arts een neusspray voorschrijven met een corticosteroïd (bijnierschorshormoon).

Als u deze medicijnen niet kunt of wilt gebruiken, is ook cromoglicinezuur neusspray mogelijk.
Een nadeel is dat het niet meteen werkt, maar pas na 1 tot 3 weken en dat u het meerdere malen per dag moet sprayen.

Hoe cromoglicinezuur werkt leest u hierboven in de tekst over Allergie.

Lees meer over hooikoorts . "

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

De oorzaak van een langdurig ontstoken neusslijmvlies is vaak een allergie. U heeft dan last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Behandeling
Allergische neusklachten kunt u het beste behandelen met een anti-allergiemedicijn om in te nemen en dat direct werkt, zoals loratadine of cetirizine of in een neusspray (azelastine of levocabastine). Dit kunt u gebruiken op het moment dat u klachten heeft of op de dag dat u klachten verwacht.

Ook kan uw arts een neusspray voorschrijven met een corticosteroïd (bijnierschorshormoon).

Als u deze medicijnen niet kunt of wilt gebruiken, is ook cromoglicinezuur neusspray mogelijk.
Een nadeel is dat het niet meteen werkt, maar pas na 1 tot 3 weken en dat u het meerdere malen per dag moet sprayen.  

Hoe cromoglicinezuur werkt, leest u hierboven in de tekst over allergie.
 

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie in de neus direct na gebruik

  Hier heeft u meestal na enkele dagen gebruik geen last meer van.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn of voor het gebruikte conserveermiddel. Dit kunt u merken aan galbulten, huiduitslag of doordat uw klachten niet overgaan of juist verergeren.
   

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts of apotheek.
  Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Spray (met pompje)

 • Haal het dopje van het flesje.
 • Als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal indrukken, tot er een fijne nevel ontstaat. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig. Heeft u de spray langer dan een week niet gebruikt? Druk dan vooraf 1 keer het pompje in.
 • Snuit uw neus als dat nodig is. De neus ophalen is nog beter.
 • Houd uw hoofd een beetje voorover, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in uw neus komt.
 • Herhaal dit voor uw andere neusgat.
 • Veeg de tuit na gebruik schoon met een tissue en sluit het flesje goed af.

Het flesje is na openen beperkt houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken en door wie het toen is gebruikt.

Wanneer?

 • Verdeel de toediening zo goed mogelijk over de dag. U bent dan gedurende de hele dag beschermd.
 • Gebruik dit medicijn zolang u in contact bent met de prikkels waar u allergisch voor bent. Als u een dosis vergeet, kunt u opnieuw klachten krijgen.
 • Hooikoorts: start op tijd met dit medicijn. Meestal werkt het binnen 1 week. Bij sommige mensen kan het 3 weken duren.

Hoe lang?

 • Het kan 1 tot 3 weken duren voordat de werking optimaal is. Wanneer u na 3 weken nog geen effect merkt, werkt dit medicijn bij u waarschijnlijk niet goed genoeg. Overleg dan met uw arts.
 • Hooikoorts: ga door met de behandeling totdat het pollenseizoen voorbij is.


Vergeten

U gebruikt dit middel 3 tot 6 keer per dag. Het is belangrijk dat consequent te doen, zolang u in contact bent met de prikkels die bij u de allergie veroorzaken. Als u een dosis vergeet, kunt u opnieuw klachten krijgen.

 • Bent u toch een dosis vergeten en gebruikt u dit medicijn elke 3 tot 4 uur? Duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal neemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Bent u toch een dosis vergeten en gebruikt u dit medicijn elke 6 tot 8 uur? Duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal neemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, zwanger wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor de zwangerschap of voor het kind.


Stoppen

Dit medicijn gaat pas werken als u het een paar weken achtereen elke dag gebruikt. Stop dus niet te snel als u geen effect merkt.
Heeft u het niet meer nodig, dan kunt u op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.


Handelsinformatie

Cromoglicinezuur is sinds 1967 internationaal op de markt. Voor de neus is het zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Allergo-comod en Prevalin dinatriumcromoglicaat en als het merkloze Cromoglicinezuur neusspray, Cromoglicaat neusspray, Natriumcromoglicaat neusspray en Allergieneusspray natriumcromoglicaat.

Cromoglicinezuur is ook verkrijgbaar als drank, zakjes korrels, inhalatiespray, inhalatiepoeder en oogdruppels. Deze tekst gaat alleen over de neusspray.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.