Canesten Gyno

Active ingredient: clotrimazol voor toepassing in de vagina

The text below is about the active substance clotrimazol voor toepassing in de vagina


Introductie

Clotrimazol is een antischimmelmiddel.

Het wordt gebruikt bij vaginale schimmelinfectie.


Highlight

 • Clotrimazol doodt schimmels en gisten (zoals de Candida-gist).
 • Bij vaginale schimmelinfecties.
 • Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak vanzelf over. Als de klachten blijven, kunt u clotrimazol gebruiken.
 • Gebruik dit medicijn voor u gaat slapen. Het medicijn kan dan de hele nacht werken.
 • Gebruik het bij voorkeur niet tijdens uw menstruatie. Dan werkt het minder goed.
 • Breng de crème, tablet of capsule diep in de vagina. Gebruik hiervoor de bijgeleverde applicator. Heeft u ook jeuk aan uw schaamlippen? Smeer de crème dan ook daar.
 • De jeuk en afscheiding verdwijnen binnen enkele dagen.
 • De crème, tabletten of capsules kunnen het rubber van condooms aantasten. Deze kunnen hierdoor scheuren. Dit kan duren tot 2 dagen na gebruik.
 • Maak de hele kuur af. Ook als uw klachten al verdwenen zijn.
 • Vlak na inbrengen kan uw vagina branderig voelen, jeuken of irriteren. Dit verdwijnt vanzelf.


Werking

Vaginale schimmelinfectie

Verschijnselen
U merkt een vaginale schimmelinfectie aan jeuk in de vagina en aan de schaamlippen, een witte, brokkelige afscheiding, rood en gezwollen, soms pijnlijk, slijmvlies van de vagina en soms een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen of bij het vrijen. Maar schimmelinfecties hoeven niet altijd klachten te veroorzaken.

Oorzaak
De oorzaak is een gistinfectie met Candida. Deze gistsoort groeit altijd op onze huid en in de vagina en is daar in evenwicht met de normaal aanwezige bacteriën. Soms echter kan Candida gaan groeien en zo klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld door afname van de bacteriegroei door wassen met zeep of het gebruik van antibiotica. Een vochtige warme omgeving bevordert ook de groei van Candida (synthetisch ondergoed, inlegkruisjes). Ook kan een toename van vrouwelijk geslachtshormoon, bijvoorbeeld door pilgebruik of tijdens de zwangerschap, de groei van Candida bevorderen.

Soms is het slijmvlies van de vagina beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan. Het slijmvlies kan beschadigen door een te droge vagina bij het vrijen, of door het gebruik van tampons.

Behandeling
Behandeling is niet altijd nodig, een vaginale schimmelinfectie kan ook vanzelf overgaan. Als de klachten blijven, kunt u een kuur met een medicijn in vaginaalcrème of vaginaaltabletten gebruiken, zoals clotrimazol. Dit medicijn doodt de Candida, waardoor de schimmelinfectie verdwijnt en de klachten afnemen. De jeuk en afscheiding verdwijnen binnen enkele dagen.

Soms is het nodig de kuur te herhalen, omdat de infectie terug komt. Als de schaamlippen zijn geïnfecteerd kunt u de crème ook op de schaamlippen smeren. De crème is ook geschikt om de eikel van de mannelijke partner te behandelen, als deze ook klachten heeft.

Schimmelinfecties voorkomen
Verder is het belangrijk te voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert. Hiervoor zijn de volgende maatregelen nodig.

 • Was de vagina niet met zeep. Spoel met lauw water onder  de douche of gebruik een zeepvrije wasemulsie. Gebruik geen vaginale douche of spoeling, vaginale sprays of deodorants.
 • Draag geen strak synthetisch ondergoed, maar katoenen slips. Gebruik ook geen inlegkruisjes of vervang inlegkruisjes vaak.
 • Gebruik geen tampons als u een schimmelinfectie heeft.
 • Vrij niet als u een pijnlijke vagina heeft, of gebruik een glijmiddel.
Lees meer over vaginale schimmelinfectie


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Vlak na het inbrengen een branderig gevoel, jeuk of irritatie. Dit verdwijnt weer.
 • Bij vrijen vlak na het inbrengen kan bij de partner de penis tijdelijk geïrriteerd raken.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Blaasjes op de huid, stekend gevoel.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts.
  In zeldzame gevallen kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden. U kunt dan last krijgen van duizeligheid, flauwvallen, benauwdheid, misselijkheid en diarree. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor clotrimazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • De vaginaalcrème, vaginaaltabletten en vaginaalcapsules worden geleverd met een speciale wegwerp-applicator. Hiermee kunt u de crème, de tablet of de capsule diep in de vagina inbrengen. De tablet en de capsule kunt u eventueel ook met uw vinger inbrengen. Ga hiervoor op de rug liggen met enigszins gebogen, gespreide benen. Breng de met de crème, een tablet of capsule gevulde applicator diep in de vagina in. Druk dan de applicator leeg en gooi hem weg.
 • U mag de crème ook op de schaamlippen smeren als u daar jeuk heeft.

Let op: de crème, de vaginaaltabletten en vaginaalcapsules kunnen het rubber van condooms aantasten. Wees erop bedacht dat condooms hierdoor makkelijker kunnen scheuren. Dit effect houdt aan tot 2 dagen na gebruik.

Wanneer?

 • Breng vóór het slapen in. Het medicijn kan dan gedurende de nacht in de vagina blijven werken.
 • Gebruik het liever niet tijdens de menstruatie, het kan dan namelijk minder goed werken. Start de behandeling wanneer de bloeding van de menstruatie niet meer zo hevig is.
 • Gebruikt u dit medicijn om een schimmelinfectie te voorkomen? U moet dan elke vijfde dag van de menstruatie een eenmalige dosis van de vaginaalcrème of vaginaaltablet inbrengen.

Hoe lang?
Er zijn verschillende kuren mogelijk, namelijk een eenmalige dosis of een kuur van 3 tot 6 dagen. Als u het gebruikt om een schimmelinfectie te voorkomen, moet u het gedurende 3 tot 6 maanden elke vijfde dag van de menstruatie gebruiken.

Als u de vaginale crème op de schaamlippen gebruikt of als de partner ook een schimmelinfectie op de penis heeft, is de kuur voor beiden minimaal 7 dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af. Als u te vroeg stopt kan de schimmelinfectie terugkeren. De jeuk en afscheiding verdwijnen binnen enkele dagen. Als u na 7 dagen nog altijd klachten heeft, moet u uw arts raadplegen.


Vergeten

Volgt u een kuur van 3 of 6 dagen? Breng de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in. Dat kan eventueel ook 's ochtends.

Lukt dat niet, maak dan in elk geval de volledige kuur af door aan het eind de kuur te verlengen met de vergeten dosis. Bij onderbreken of te vroeg stoppen, kan de schimmelinfectie terug komen.


Verboden

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Bent u zwanger? Gebruik dan de vaginaaltabletten of vaginaalcapsules, deze kunt u inbrengen met de vinger in plaats van met de applicator.


Stoppen

Gebruikt u dit medicijn als kuur van 3 of 6 dagen? Dan moet u de hele kuur afmaken. Als u de kuur niet afmaakt, is de schimmel waarschijnlijk nog niet verdwenen en kan de infectie terugkomen.

Gebruikt u dit medicijn een keer per maand om een schimmelinfectie te voorkomen? Dan is het niet verstandig voortijdig te stoppen. Als u voortijdig stopt, heeft u kans dat de infectie weer terugkomt.

Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.


Handelsinformatie

Clotrimazol is sinds 1973 internationaal op de markt. Voor toepassing in de vagina is het verkrijgbaar onder de merknaam Canesten Gyno. Het is dan verkrijgbaar in vaginaalcrème, in vaginaaltabletten en in vaginaalcapsules. Sommige sterktes zijn zonder recept verkrijgbaar en sommige alleen op recept.

Deze tekst gaat alleen over de vaginale toepassing.

Voor op de huid is het zonder recept verkrijgbaar in crème, huidspray en strooipoeder. Zie hiervoor de tekst Clotrimazol op de huid.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.