Clotrimazol/Zinkoxide-kalkwaterzalf FNA

Active ingredient: clotrimazol op de huid

The text below is about the active substance clotrimazol op de huid


Introductie

Clotrimazol is een antischimmelmiddel.

Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel en eikelontsteking, en bij pityriasis versicolor.


Highlight

 • Clotrimazol doodt schimmels en gisten.
 • Bij huidinfecties zoals voetschimmels, eikelontsteking en bij huidvlekjes door gistinfectie (pityriasis versicolor).
 • Smeer clotrimazol op de ontstoken plekken en ook 2 cm rondom de ontstoken plekken.
 • Uw klachten zoals roodheid, jeuk en schilfers worden binnen 2 weken minder.
 • Uw gebruikt dit medicijn meestal 2 tot 6 weken.
 • Is uw huid beter? Blijf clotrimazol nog 1 week smeren.
 • U kunt wat last krijgen van een branderig gevoel of irritatie van de huid. Dit verdwijnt snel.
 • De crème kan het rubber van condooms kapot maken. Een condoom kan daardoor makkelijker scheuren.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.
  Let op! Geeft u borstvoeding? En heeft u dit medicijn op of rond de tepel gesmeerd? Maak voor de borstvoeding de tepel dan schoon met (afgekoeld gekookt) water.


Werking

Schimmelinfecties van de huid

Verschijnselen
U merkt een schimmelinfectie van de huid aan jeuk, schilfering of een rode verkleuring van de huid. Het zit vooral op plekjes die vochtig kunnen zijn, zoals tussen de tenen (‘zwemmerseczeem’), in de oksels, liezen of onder de borsten (‘smetten’).

Oorzaak
De oorzaak is een infectie met bepaalde schimmels, zoals de gistachtige schimmel Candida. Deze schimmels zijn altijd wel aanwezig op de huid. Als de omstandigheden voor hen gunstig zijn, gaan ze groeien. Deze omstandigheden zijn bijvoorbeeld vocht en warmte. Soms is de huid beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan, bijvoorbeeld door strakke schurende kleding. Ook kan het ontstaan door een verminderde afweer, bijvoorbeeld bij ouderen, mensen met hiv of diabetes.

Schimmels vormen sporen die later weer opnieuw kunnen uitgroeien. Daarom kunnen schimmelinfecties steeds terugkomen.

Behandeling
Clotrimazol doodt de schimmels waardoor de infectie verdwijnt. U merkt dat het werkt doordat roodheid, jeuk en schilfering minder worden. Ook als de klachten over zijn, moet u nog enige tijd doorgaan met smeren. Meestal is voor een huidinfectie een kuur van 2 tot 6 weken voldoende. Tussen de tenen kan een langere kuur nodig zijn. Als u na 2 weken geen verbetering ziet, moet u de arts raadplegen.

Schimmelinfecties voorkomen
Verder is het belangrijk te voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert. Hiervoor zijn de volgende maatregelen nodig:

 • Houd de huid schoon en droog. Dus na het wassen goed afdrogen. Gebruik eventueel talk in lichaamsplooien. Veel wassen met zeep is juist niet gunstig, omdat hierdoor de bescherming van de huid afneemt. Gebruik liever een pH-neutrale zeep of een middel zonder zeep.
 • Draag katoenen ondergoed. Draag katoenen  kleding en sokken en verwissel sokken dagelijks. Draag geen knellende of schurende kleding.
 • Draag ventilerende schoenen en verwissel deze dagelijks. Dus geen rubberen of plastic schoenen, maar liever sandalen, of linnen of leren schoenen. Gebruik eventueel een schimmeldodend poeder in de schoenen.
 • Voorkom infectie door in openbare gelegenheden (zwembaden, douches, sportzalen) altijd schoenen of slippers te dragen.
Lees meer over schimmelinfecties van de huid . "

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op de voeten, meestal tussen de tenen. Het wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd.

Hoe clotrimazol werkt bij een schimmelinfectie kunt u hierboven lezen, bij Schimmel- en gistinfecties van de huid, bij ‘behandeling’.

Lees meer over voetschimmel . "

Eikelontsteking

Verschijnselen
Bij een eikelontsteking zitten er rode of witte plekken, schilfers of puistjes op de eikel. Soms met jeuk of een branderig gevoel. Meestal komt de eikelontsteking door een schimmel of bacterie. 

Behandeling
Komt de eikelontsteking door een schimmel? Dan kan een antischimmelmedicijn helpen. De antischimmelmedicijnen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft. De ontsteking verdwijnt meestal binnen 2 weken. Soms kan het 3 weken duren totdat de ontsteking over is.

Meestal is een antischimmelmedicijn in een crème voldoende. Zoals een crème met clotrimazol. Let op: de crème kan het rubber van een condoom of pessarium aantasten. Deze kunnen daardoor makkelijker scheuren.

Gaat de eikelontsteking niet over? Dan schrijft de arts een antischimmelmedicijn voor om in te nemen.

Lees meer over eikelontsteking . "

Pityriasis versicolor

Verschijnselen
Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door een bepaalde gistsoort. Deze gist is normaal bij iedereen op de huid aanwezig, maar kan soms de bovenste huidlaag aantasten. Hierbij wordt de vorming van pigment verstoord. Er ontstaan kleine verkleurde vlekken op de huid. De vlekken zien er donkerder uit op een witte huid, en lichter op een gebruinde huid. Vaak zijn er ook fijne huidschilfers te zien. De aangedane plekken zitten vooral op hals, borst en rug, maar vaak ook op armen en benen en in het gezicht.

Behandeling
Clotrimazol doodt de gisten waardoor de infectie verdwijnt. U merkt dat het werkt doordat de jeuk en de schilfering afnemen. Het kan wel 3 tot 4 maanden duren voordat u weer voldoende huidkleurstof aanmaakt. Zonlicht kan hierbij helpen.
Als u veel vlekjes over het hele lichaam hebt, kunt u een shampoo met seleniumsulfide gebruiken. Dit kunt u als een eenmalige kuur 's avonds op de huid smeren en er 's ochtends weer afdouchen

 

Lees meer over pityriasis versicolor . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Smeert u de crème op de eikel? De crème kan dan het rubber van condooms kapot maken. Een condoom kan daardoor makkelijker scheuren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, branderig, jeuk en roodheid

  Meestal trekt dit in enkele dagen weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Blaasjes op de huid, stekend gevoel.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten, of jeuk. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.

  In zeldzame gevallen ontstaat een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Ga dan onmiddellijk naar een arts of naar de Eerste-hulpdienst.

  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor clotrimazol. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Huidinfecties en pityriasis versicolor: Breng de crème of zalf dun aan op de ontstoken plekken. De schimmeldraden bevinden zich een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek.
 • Voetschimmel: vóór elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen. Smeer de zalf of crème 2 cm breder dan de ontstoken plekken.
 • Eikelontsteking: vóór elke toepassing de eikel en voorhuid spoelen en droogdeppen. Smeer de crème in een dunne laag op de eikel en voorhuid.

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag. Kies daarvoor vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel het te gebruiken. Bijvoorbeeld 's ochtends na het wassen of douchen en 's avonds voor u gaat slapen.

Hoe lang?
Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels verdwenen zijn.

Huidinfecties, voetschimmel en pityriasis versicolor: meestal 2 tot 6 weken. Smeer door tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
Eikelontsteking: meestal 2 tot 3 weken. Smeer door tot 10 dagen nadat de verschijnselen zijn verdwenen.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. Gebruik het dan alsnog, zodra u eraan denkt. Als het al bijna tijd is voor de volgende toepassing, sla het dan over.


Verboden

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Heeft u dit medicijn op of rond de tepel aangebracht? Maak voor de borstvoeding de tepel dan schoon met (afgekoeld gekookt) water.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer stoppen. Als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan de infectie makkelijk terugkomen.

Heeft u last van overgevoeligheid, dan moet u wel stoppen. Overleg dan met uw arts of apotheker.


Handelsinformatie

Clotrimazol is sinds 1973 internationaal op de markt. Het is verkrijgbaar onder de merknamen Canesten Skin en Canesten Foot en als het merkloze Clotrimazol. Het is zonder recept te krijgen in crème en in zalf.

Clotrimazol wordt op de huid ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen als het merkloze Clotrimazol/Zinkoxide kalkwaterzalf FNA en Clotrimazol/Zinkoxide smeersel FNA.

Verder is het voor toepassing in de vagina verkrijgbaar in vaginaalcrème en vaginaaltabletten. Deze tekst gaat alleen over de toepassing op de huid.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.