clodroninezuur

Introductie

Clodroninezuur behoort tot de bisfosfonaten. Bisfosfonaten remmen de botafbraak en versterken de botten.

Artsen schrijven het voor bij botontkalking door kanker en bij te veel calcium (kalk) in het bloed door kanker.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Clodroninezuur remt de afbraak van botten en maakt ze steviger.
 • Bij kanker als er te veel calcium (kalk) in het bloed is, of als de botten door uitzaaiingen van kanker pijnlijk en broos worden.
 • Neem de tablet in op een lege maag. Bij 1 keer per dag een uur voor u ontbijt. Bij 2 keer per dag ook een uur voor het avondeten. Slik door met een vol glas kraanwater, terwijl u staat of rechtop zit .
 • Eet of drink na inname een uur lang niets. U mag wel water drinken.
 • De eerste paar dagen kunt u last krijgen van maag of darmen. Zoals misselijkheid, buikpijn, verstopping of diarree. Gaat het niet over? Overleg dan met uw arts.
 • Er zijn een paar belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen. Laat uw apotheker controleren of u clodroninezuur veilig kunt gebruiken met andere medicijnen, ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht.
 • Let op! Niet gebruiken als u zwanger bent. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby in uw buik.
 • Geeft u borstvoeding? Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het slecht voor de baby is. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.


Werking

Botontkalking

Er hoort een voortdurend evenwicht te zijn tussen aanmaak en afbraak van de botten. Bij botontkalking (osteoporose) is de afbraak sterker dan de aanmaak, waardoor de botten brozer worden. Daardoor breken ze eerder en kunnen de wervels van de ruggengraat inzakken.

Sommige vormen van kanker en uitzaaiingen naar het bot verhogen de botafbraak.

 

Lees meer over botontkalking . "

Kanker

Clodroninezuur wordt gebruikt bij verschillende vormen van kanker. Namelijk kanker waarbij sprake is van teveel calcium in het bloed of van botafbraak, zoals bij de ziekte van Kahler en uitzaaiingen van borstkanker.

 • Bepaalde kankersoorten kunnen de precieze afstemming van de hoeveelheid calcium en fosfaat in het bloed verstoren of zorgen dat het botweefsel te snel wordt afgebroken.
 • De ziekte van Kahler (multipel myeloom) is een kanker van het beenmerg. Bij de ziekte van Kahler vermenigvuldigen bloedcellen uit het beenmerg zich zomaar. Deze bloedcellen tasten daar het botweefsel aan.
 • Uitzaaiingen van borstkanker kunnen zich in de botten nestelen en het botweefsel aantasten.

Verschijnselen
Door aantasting van het botweefsel ontstaat botpijn in de rug, ribben, nek of bekken. Ook kunnen de botten zomaar breken.

Doordat de botten worden afgebroken kan er te veel calcium (kalk) in het bloed komen. Dit zorgt voor ernstige uitdroging (dorst en veel plassen). Het is slecht voor de nieren..

Bij de ziekte van Kahler  verdringen de kankercellen bovendien de cellen in het beenmerg die bloedcellen moeten aanmaken. Doordat de kankercellen de gezonde cellen van het beenmerg verdringen, kan het beenmerg niet meer voldoende gezonde bloedcellen aanmaken. Zo ontstaan bloedarmoede en een verminderde weerstand.Bloedarmoede is te merken aan ernstige vermoeidheid. Door de verminderde afweer, is de kans op infecties groter.

Werking
Clodroninezuur bindt zich aan het calcium in het bot. Hierdoor remt het de afbraak van het bot. U heeft dan minder  botpijn, en minder kans op botbreuken en afwijkingen in het bot.

Bovendien komt er minder calcium in het bloed, wat de kans op nierbeschadiging verkleint.

Lees meer over kanker . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree, winderigheid, misselijkheid of braken

  Dit komt vooral voor aan het begin van de behandeling en bij hoge doseringen.
  Heeft u veel last van uw maag of darmen? Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Oogontsteking. Raadpleeg uw arts als u minder goed gaat zien en bij een pijnlijk of rood oog.

 • Pijn in botten, spieren en gewrichten

  Heeft u hier veel last van? Neem dan contact op met uw arts.
  Zeer zelden, en alleen na meerdere jaren gebruik, scheurtjes in het bot van het dijbeen. Dit merkt u aan pijn in uw liesstreek, dijbeen of heup. Neem dan contact op met uw arts.

 • Pijn in de kaak of oor, oorontsteking of loopoor

  Raadpleeg uw arts als dit niet overgaat. Het kan namelijk wijzen op een beschadiging van het kaakgewricht of het botweefsel rond het oor. De kans hierop neemt toe als u dit medicijn meerdere jaren gebruikt.
  Deze klachten kunnen eerder ontstaan na een tandheelkundige ingreep in de mond, zoals het trekken van tanden en kiezen. Overleg met uw arts als u een behandeling van tandarts of kaakchirurg nodig heeft.
  Verzorg uw gebit goed en laat uw gebit regelmatig door uw tandarts controleren.
  Waarschuw meteen uw (tand)arts als u last krijgt van uw mond of gebit, zoals loszittende tanden of kiezen en pijn of zwelling.

 • Te weinig calcium (kalk) in het bloed. Dit kunt u merken aan braken, trillende handen, benauwdheid, hartkloppingen, spierkrampen en gevoelige handen, voeten, lippen en tong.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.

 • Geïrriteerde slokdarm. Heeft u een slikstoornis of een aandoening aan de slokdarm, zoals slokdarmstenose? Overleg dan met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.

  Deze bijwerking kunt u voorkomen door het medicijn in te nemen met een vol glas kraanwater (géén andere drank), terwijl u rechtop staat of zit. Blijf hierna nog een half uur rechtop. Zo voorkomt u dat de tablet of capsule aan de wand van de slokdarm blijft kleven.
  Krijgt u pijn achter uw borstbeen of pijn bij slikken? Raadpleeg dan uw arts. Dit kan duiden op een beschadiging van uw slokdarm.

 • Verminderde nierwerking. Raadpleeg uw arts als u binnen enkele dagen in gewicht toeneemt of als u dikke enkels of onderbenen krijgt.

 • Benauwdheid of kortademigheid. Mensen die benauwd worden van aspirine of pijnstillers van het NSAID-type, zoals ibuprofen hebben hier meer kans op.

  In zeldzame gevallen kan benauwdheid ook een gevolg zijn van overgevoeligheid. Waarschuw uw arts bij benauwdheid.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en rode vlekken, of benauwdheid.

  Neem in deze gevallen contact op met uw arts.
  Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Neem dit medicijn in met een vol glas kraanwater, terwijl u rechtop staat of zit. Zo voorkomt u dat het medicijn aan de wand van de slokdarm blijft kleven.

De tablet mag u vooraf in tweeën breken. Slik de (halve) tabletten zonder kauwen door.

Wanneer?

 • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag?
  Neem het medicijn 's ochtends in, direct na het opstaan, voor het ontbijt. Dus op een lege maag. Na 1 uur kunt u ontbijten. Het medicijn werkt niet als u het samen met eten of drinken inneemt. Het wordt in combinatie met voedsel zeer slecht opgenomen. Op een volkomen lege maag komt er binnen 1 uur na inname voldoende van in uw bloed. Een volkomen lege maag heeft u als u 6 uur niet gegeten heeft.
  Is het voor u niet mogelijk het medicijn 's ochtends voor het ontbijt te nemen? Dan kunt u het ook 's avonds innemen, maar alleen als u minimaal 2 uur niets gegeten heeft en tot 1 uur na inname niets eet of drinkt.
 • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag?
  Slik de eerste dosis 's ochtends minstens een uur voor het ontbijt. Slik de tweede dosis op een lege maag en minstens 1 uur voor uw avondmaaltijd. Zorg dat u voor inname minstens 2 uur en na inname minstens 1 uur niets eet of drinkt, behalve kraanwater.

Hoelang?
Hoelang u dit medicijn moet gebruiken hangt af van hoe uw ziekte verloopt.


Vergeten

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Bent u toch een dosis vergeten:

 • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag in de ochtend en heeft u al gegeten. Neem de vergeten dosis dan 's avonds in voor u gaat slapen op een lege maag (minstens 2 uur na het eten).
  Ontdekt u het de volgende ochtend? Sla de vergeten dosis dan over. Neem geen dubbele dosis.
 • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Let er op dat u minstens 2 uur niet heeft gegeten of gedronken voor u het medicijn slikt en dat u tot 1 uur erna ook niets eet of drinkt (behalve kraanwater).
  Duurt het minder dan 4 uur? Sla dan de vergeten dosis over.


Verboden

autorijden?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag. Het kan de bijwerkingen op maag en slokdarm versterken. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate uit. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

alles eten?
Voedingsmiddelen met calcium (kalk) of ijzer belemmeren de opname van clodroninezuur in het lichaam. Omdat in veel voedingsmiddelen calcium of ijzer zit, mag u vanaf 2 uur vóór tot 1 uur ná inname van dit medicijn niets eten of drinken.
Als u in deze periode dorst heeft, kunt u wel gewoon kraanwater drinken. Geen andere dranken, want calcium zit niet alleen in melk maar ook in mineraalwater en vruchtensap.
Het is echter heel belangrijk op de andere tijden van de dag juist wel veel kalkrijke voedingsmiddelen, zoals melk, te gebruiken.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Maagzuurbinders en andere medicijnen met calcium (kalk), magnesium of aluminium. Dit zijn Antagel, Rennies, Regla pH en vele andere medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Deze medicijnen verminderen de opname van clodroninezuur in het lichaam. Als u deze middelen echt nodig heeft: neem de maagzuurbinder minstens 2 uur na clodroninezuur in.
 • IJzerbevattende medicijnen mét vertraagde afgifte (te herkennen aan 'MGA' of 'retard'), zoals ferrosulfaat. IJzer vermindert de opname van clodroninezuur in het lichaam. Dit effect houdt de hele dag aan.
  U mag daarom geen ijzerbevattend medicijn met vertraagde afgifte gebruiken. Overleg met uw arts of een ijzerbevattend medicijn zonder vertraagdeafgifte voor u mogelijk is.
  Een ijzerbevattend medicijn zónder vertraagde afgifte, zoals ferrofumaraat en ferrogluconaat kunt u veilig gebruiken. Neem hierbij het medicijn met ijzer minstens 2 uur ná de clodroninezuur.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. In theorie kan dit medicijn de hoeveelheid calcium bij de baby beïnvloeden. Het kan dan schadelijk zijn voor de botopbouw en ontwikkeling van de baby. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het slecht is voor de baby. Mogelijk kunt u kunstvoeding geven.


Stoppen

U kunt op elk moment in 1 keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Als u stopt, neemt de kans toe op botbreuken, botpijn en nierbeschadiging. Stop daarom alleen op advies van uw arts.

Denkt u erover na om te stoppen met dit medicijn? Lees voor meer informatie het thema 'Kan ik stoppen met mijn medicijnen tegen botontkalking?'.

 


Handelsinformatie

Clodroninezuur is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Ostac in tabletten.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.