clobetasol op de huid

Introductie

Clobetasol behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.

Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Clobetasol behoort tot de zeer sterk werkzame bijnierschorshormonen.
Clobetasol wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt.

De belangrijkste aandoeningen waarbij artsen het voorschrijven zijn psoriasis en lupus erythematodes (LE).


Instructiefilmpje

Film 1 - Doseerinstructies corticosteroid op de huid


Highlight

 • Clobetasol remt ontstekingen en vermindert schilfering, jeuk en zwellingen.
 • Dit middel is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd).
 • Bij ontstekingen van de huid, zoals psoriasis en lupus erythematodes (LE).
 • U heeft binnen een paar uur minder jeuk.
 • Na enkele dagen zijn roodheid en schilfering minder.
 • Kijk op de site hoeveel u moet smeren. De hoeveelheid is aangegeven in vingertop-streepjes per huidoppervlak. Als u te dun smeert, werkt het medicijn onvoldoende.
 • Gebruik niet meer dan 50 gram per week (volwassenen). Als u meer gebruikt heeft u kans op bijwerkingen in het lichaam.
 • Gebruikt u clobetasol een paar weken lang iedere dag op dezelfde plek? Dan wordt de huid daar dunner. U krijgt op die plek dan sneller wondjes of blauwe plekken.
 • Gebruik ook elke dag een vette crème tegen irritatie van de huid. De ontstoken plekken blijven dan langer weg.


Werking

Psoriasis

Verschijnselen
Bij psoriasis groeit de bovenste laag van de huid te snel. Hierdoor ontstaan verdikkingen en schilfers. Ook kan de huid ontstoken zijn en erg jeuken. De ernst van de aandoening varieert van één tot twee kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid. Kenmerkend zijn perioden van spontane verbetering of verslechtering. De oorzaak van psoriasis is niet bekend.

Behandeling
Bij psoriasis schrijft uw arts meestal eerst een sterk werkend bijnierschorshormoon voor zoals dit medicijn. Bij kinderen en bij klachten in het gezicht of in de lichaamsplooien zal uw arts meestal een minder sterk werkend bijnierschorshormoon adviseren, zoals hydrocortisonbutyraat  of triamcinolonacetonide.

Heeft  u veel last van jeuk? Smeer dan ook met een verzachtende crème of zalf, zonder werkzaam bestanddeel. Uw arts kan u dit op recept voorschrijven. Die crème of zalf mag u zo vaak gebruiken als u wilt.

Werking
Clobetasol vermindert de overmatige huidgroei en roodheid, remt de ontsteking en stilt de jeuk. De huid kan hierdoor tot rust komen en zal daardoor minder jeuken en er beter uitzien.

Als u het meerdere dagen achter elkaar gebruikt,  ontstaat er een 'voorraadje' in de huid, waardoor het daarna nog enkele dagen blijft werken, zonder dat u het opnieuw opsmeert. Nadat u het medicijn dun heeft aangebracht  blijft het tussen de twaalf uur en een dag werken. U heeft binnen een paar uur minder jeuk. Na enkele dagen zijn roodheid en schilfering minder.

Lees meer over psoriasis

Lupus Erythematodes (LE)

Verschijnselen
Deze ziekte kan zich op verschillende manieren uiten. Eén van deze uitingen zijn rode vlekken meestal in het gezicht, vooral op de neus. Maar ze kunnen zich ook bevinden op de borst, handen, voeten, ellebogen en knieën.

De ernst en de vorm van de huidaandoening variëren sterk. Sommige mensen hebben er nauwelijks last van, bij anderen zijn de verschijnselen heel opvallend. De vlekken kunnen klein en vlak zijn, op de huid liggen of er juist in. In dit laatste geval zijn de plekken vaak pijnlijk.

Kenmerkend bij LE zijn perioden van spontane verbetering of verslechtering.

Oorzaak
Lupus Erythematodes is een auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam richt. De oorzaak hiervan is onbekend.

Bij deze ziekte kunt u ook last krijgen van ontstekingen in andere organen in het lichaam, dit heet systemische Lupus Erythematodes (SLE).

Behandeling
De huidklachten van deze aandoening kunnen behandeld worden met een sterk werkend bijnierschorshormoon, zoals dit medicijn.

Werking
Clobetasol vermindert de roodheid en remt de ontsteking. Nadat u het medicijn dun heeft opgesmeerd blijft het tussen de twaalf uur en een dag werken. U merkt dat de roodheid en zwelling binnen enkele dagen minder worden.

Lees meer over lupus erythematodes (le)


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Huidinfecties. Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren. U merkt dus minder snel op dat de huid met een bacterie, schimmel of virus is geïnfecteerd. De verschijnselen van een infectie, zoals jeuk, zwelling en roodheid treden immers minder op. De infecties kunnen zich daardoor makkelijk ongemerkt uitbreiden. Gebruik dit medicijn daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze geïnfecteerd is met een schimmel, bacterie of virus. Dus bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen.
 • Na gebruik van de shampoo: branderige of geïrriteerde ogen. Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden.
 • Overgevoeligheid voor clobetasol of een van de bestanddelen van het huidmiddel. Dit merkt u aan een verergering van de huidaandoening of doordat de huidaandoening niet overgaat. Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Bij aanbrengen op acne-plekken: een verergering van acne. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
 • Bij mensen met de huidziekte psoriasis, ontstaan van met vocht gevulde blaasjes. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

Na gebruik gedurende meer dan drie weken

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Dunnere huid, waardoor u sneller wondjes of blauwe plekken krijgt. Stop met het gebruik als u merkt dat u hier last van heeft. De huid kan zich dan weer herstellen. Smeer dit medicijn vanwege deze bijwerking liever niet op dunne huid, zoals van het gezicht en de geslachtsdelen. Op deze plekken moet u meestal een zwakker werkzaam bijnierschorshormoon gebruiken. Als u het toch op dunne huid moet gebruiken, doe dat dan niet langer dan een paar dagen. Oude mensen hebben een erg dunne huid. Daarom moeten zij dit medicijn extra spaarzaam gebruiken.
 • Littekenachtige strepen (striae), rode plekken, verbleking of juist een donkere verkleuring van de huid op de plek waar u dit medicijn aanbrengt. Deze huidafwijkingen zijn meestal blijvend. Raadpleeg uw arts bij deze verschijnselen.
 • Bij gebruik in het gezicht: rode, jeukende uitslag rond de mond, neus of ogen. Soms pijnlijk of met schilfering. Raadpleeg dan uw arts. Over het algemeen adviseren artsen dit medicijn niet in het gezicht te gebruiken.
 • Meer haargroei op de plek waar u het medicijn heeft aangebracht.
 • Tragere genezing van wonden. Breng het daarom alleen op advies van uw arts aan op een kapotte huid.
 • Cataract (grauwe staar), als dit medicijn per ongeluk in het oog komt.
  Gebruik dit medicijn daarom bij voorkeur niet in het gezicht en zeker niet in de buurt van het oog.
 • Bij mensen met glaucoom (verhoogde oogboldruk) kan dit medicijn de oogboldruk verder verhogen. U kunt dit merken aan wazig zien, minder zien, een rood of opgezwollen oog, hevige pijn aan het oog of aan het gezicht, misselijkheid en braken. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct uw arts. Deze bijwerking kan ontstaan als veel medicijn via de huid in het bloed is gekomen en zo het oog heeft kunnen bereiken. Meestal zal uw arts adviseren dit medicijn niet in het gezicht te gebruiken. Er is ook kans op deze bijwerking als er per ongeluk wat van dit medicijn in uw ogen komt. Het is daarom bij glaucoom extra belangrijk uw handen te wassen na aanbrengen van dit medicijn.
 • Als u plotseling stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. U merkt dit aan een intens rode huid, een brandend gevoel en tintelingen. Ook op plaatsen op de huid waar u eerder geen klachten had. Bouw het gebruik daarom langzaam af. Overleg hierover met uw arts. Zie ook rubriek 'Hoe gebruik ik dit medicijn'.

Bij langdurig gebruik van meerdere weken tot maanden

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij toepassing op de billen of dijen blauwpaarse, ovale bultjes. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts, want nadat deze bultjes zijn verdwenen kunnen er littekens achterblijven.
 • Tijdelijke vermindering van de werking van de bijnierschors. Hierdoor kunt u na het stoppen tijdelijk last krijgen van erge vermoeidheid. De kans hierop is groter als u grote hoeveelheden van dit medicijn gebruikt. Bijvoorbeeld als een volwassene gedurende meerdere maanden meer dan vijfentwintig gram zalf, crème, lotion, schuim of shampoo per week gebruikt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Uw arts heeft u waarschijnlijk een instructie gegeven hoe vaak en wanneer u dit medicijn moet aanbrengen. Het is nuttig deze instructie op te schrijven, zodat u dit later na kunt kijken. Kijk voor de juiste dosering ook altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Zalf, crème, lotion

 • Het is belangrijk dat u de juiste hoeveelheid bijnierschorshormoon (corticosteroïd) op uw huid smeert. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het middel onvoldoende werkt. Een lotion mag er niet afdruipen. In het plaatje kunt u zien wat de juiste hoeveelheid crème of zalf is voor welk lichaamsdeel. In dit plaatje wordt de hoeveelheid weergegeven als Finger Tip Unit (FTU). Een FTU (vingertopstreepje) is gelijk aan een streepje crème of zalf dat net zo lang is als het vingertopje van een volwassene. Hoeveel vingertopstreepjes u nodig heeft, hangt af van het lichaamsdeel dat u moet insmeren.
 • Was de vinger waarmee u het medicijn heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
 • Soms adviseert de arts de ingesmeerde plekken af te dekken met plastic folie of verband. Dit versterkt het effect, maar verhoogt ook de kans op sommige bijwerkingen.
 • Gebruik niet meer dan vijftig gram per volwassene per week. Als u meer gebruikt, heeft u een grotere kans op sommige bijwerkingen.
 • Let op dat dit medicijn niet in de ogen komt. Als het per ongeluk toch in het oog komt, moet u het oog goed spoelen met water om het medicijn te verwijderen.

Schuim

 • Dit schuim is brandbaar. Zorg daarom dat er geen open vuur in de buurt is, zoals de geiser of een brandende sigaret.
 • Schud de spuitbus goed.
 • Keer de bus om en spuit een kleine hoeveelheid, ter grootte van een walnoot of één theelepel, rechtstreeks op de aangetaste plek op de schedel. U kunt het ook op een dop of ander koel oppervlak spuiten en het daarvandaan op de plek schenken. Spuit het niet rechtstreeks op de handen, want bij contact met de huid begint het schuim meteen op te lossen.
 • Zorg ervoor dat het schuim niet in contact komt met uw ogen, neus of mond. Mocht dit toch gebeuren, spoel dan onmiddellijk met koud water. Het kan prikken. Neem contact op met uw arts als de pijn aanhoudt.
 • Doe het haar opzij en masseer voorzichtig in de schedel tot het schuim verdwijnt en in de huid is opgenomen. Herhaal indien nodig, totdat de hele plek is behandeld.
 • Was uw handen na het opbrengen. Gooi niet-gebruikt uitgespoten schuim weg.

Shampoo

 • Was uw handen en breng de shampoo rechtstreeks aan op de droge hoofdhuid. Bedek en masseer de aangetaste delen van de hoofdhuid goed, tenzij uw arts u anders heeft geadviseerd.
 • Vermijd het gebruik van grote hoeveelheden shampoo. Per behandeling is ongeveer een halve eetlepel (ongeveer 7.5 ml shampoo) voldoende om de hele hoofdhuid te bedekken.
 • Was uw handen grondig na het aanbrengen.
 • De shampoo moet dan vijftien minuten zonder af te dekken inwerken. Spoel daarna de shampoo met water uit. Hierna kunt u het haar op de gebruikelijke wijze drogen.
 • Gebruik uw normale shampoo als u meer shampoo nodig heeft om uw haar te wassen. Gebruik geen extra clobetasol shampoo om uw haar te wassen.

Wanneer?

Zalf, crème, lotion of schuim
Breng het medicijn aan op een moment dat u weet dat er het eerstkomende halfuur geen water op de huid komt, anders spoelt u het er weer af. Het beste kunt u het daarom voor de nacht aanbrengen.

 • Smeer de huidaandoening in wanneer deze verergert of weer opkomt. Vaak begint u met één tot twee keer per dag. Als de klachten verminderen, gaat u over op één keer per dag smeren. Het beste is het dit medicijn na een paar dagen smeren even niet te gebruiken. Bijvoorbeeld per week vier dagen dit medicijn smeren en daarna drie dagen niet. Dus zolang u last heeft van de huidaandoening één of twee keer per dag smeren tot de huidaandoening is verdwenen of sterk is verminderd. En dan weer een aantal dagen niet.
 • Gebruik bovendien elke dag de vette crème die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven.

Shampoo

 • De gebruikelijke dosering is eenmaal per dag. Zodra de klachten verminderen, kan de shampoo minder vaak worden aangebracht. Ook kan de shampoo worden vervangen door een andere behandeling, met een minder sterk werkzame stof.


Hoelang?
Als u dit medicijn enig tijd achter elkaar gebruikt, kan de werking afnemen.

 • Gebruik clobetasol zalf, crème of lotion niet langer dan vier weken of niet langer dan uw arts heeft voorgeschreven. Zodra de jeuk en de roodheid verminderen, kunt u dit medicijn afbouwen. Smeer het dan nog maximaal 1 keer per dag en sla steeds meer dagen over. Ga hiermee door totdat de klachten zijn verdwenen. Uw huisarts kan u hiervoor een afbouwschema geven. Het is belangrijk dat u het gebruik langzaam afbouwt. Want als u plotseling stopt, kunnen uw huidklachten weer terugkeren.
 • Als u dit medicijn langdurig moet gebruiken, smeer het dan bij voorkeur niet langer dan een paar dagen achtereen. Gebruik daarna alleen een crème of zalf zonder werkzame stof en wissel dit dan steeds af met enkele dagen clobetasol. Hierdoor keert de werkzaamheid steeds weer terug.
 • Soms geeft de arts aan om dit medicijn de eerste keer wel twee tot drie weken achter elkaar door te gebruiken en daarna de behandeling telkens na enkele dagen te onderbreken.
 • Gebruik clobetasol shampoo niet langer dan vier weken of niet langer dan uw arts heeft voorgeschreven. Neem contact op met uw arts als u daarna nog steeds klachten heeft. Als de behandeling goed heeft geholpen, kan uw arts herhalingskuren met de shampoo voorschrijven. Het is daarbij wel belangrijk dat u vaak bij uw arts op controle komt.
 • Gebruik clobetasol schuim niet langer dan twee weken. Daarna kan uw arts het wel af en toe nog voorschrijven om uw aandoening onder controle te houden.


Vergeten

Laat u bij het gebruik van dit medicijn leiden door de ernst van uw aandoening. Gebruik het medicijn daarom als de aandoening verergert en verminder het gebruik als de klachten afnemen.

Gebruik nooit een dubbele hoeveelheid om een vergeten dosis in te halen. Dit verhoogt de kans op bijwerkingen. Mocht u het medicijn er vlak na het aanbrengen per ongeluk afwassen, dan kunt u het wel opnieuw aanbrengen.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende wegsmeert. Smeer eerst het corticosteroïd op de huid. Wacht dan ten minste 1 uur voordat u de vette crème of zalf smeert, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven.


Zwangerschap

Zwangerschap
Gedurende een week kunt u dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap als het oppervlak waarop u het smeert kleiner is dan het oppervlak van een arm. Het heeft dan geen nadelige gevolgen voor het kind.

Langer dan een week gebruik geeft kans op een groeiremming van het kind. Gebruik van dit medicijn langer dan een week is alleen verantwoord wanneer u samen met uw arts de ernst van uw aandoening hebt afgewogen tegen de risico's van het medicijn voor het kind. Wanneer u hierover vragen hebt, raadpleeg dan uw arts.

Borstvoeding
Vrouwen die hun kind borstvoeding geven kunnen clobetasol in beperkte mate op de huid gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker. Smeer het niet op of rond de tepels als u vlak daarna wilt voeden.


Stoppen

 • U kunt niet zomaar stoppen met dit medicijn. Uw huidklachten kunnen dan terugkeren. Overleg hierover met uw arts. Uw huisarts kan u een afbouwschema geven. Blijf tijdens het afbouwen met dit medicijn uw huid goed verzorgen met een vette zalf of crème. Ga hier ook mee door als u helemaal met dit medicijn bent gestopt.
 • Als u clobetasol gedurende meerdere weken gebruikt en u meer dan vijftig gram crème, zalf, lotion, schuim of shampoo per week gebruikt, kunnen uw bijnieren eraan gewend zijn geraakt. U kunt dan niet zomaar stoppen, maar moet het gebruik gedurende enkele dagen afbouwen.


Handelsinformatie

Clobetasol is sinds 1973 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Dermovate, Clarelux, Clobex en Eczoria in crème, zalf, lotion, schuim en shampoo.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.