U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

clobetasol op de huid

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Huidinfecties. Dit medicijn kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren.

  Dit medicijn kan een huidinfectie verbergen. U merkt dus minder snel dat u een infectie op uw huid heeft. Bijvoorbeeld met een bacterie, schimmel of virus. Dit komt doordat dit medicijn de verschijnselen van een infectie remt, zoals jeuk, zwellingen en roodheid. Daardoor kan de infectie uitbreiden zonder dat u het merkt.
  Heeft u een infectie op uw huid? Of denkt u dat u een infectie op uw huid heeft? Gebruik dit medicijn niet op deze plek. Gebruik dit medicijn bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Gebruikt u ook een medicijn tegen deze infectie? Dan kunt u het wel gebruiken.

 • Overgevoeligheid

  U kunt overgevoelig zijn voor dit medicijn of een van de ingrediënten van dit huidmiddel. Dit merkt u doordat uw huidaandoening erger wordt of niet overgaat. Raadpleeg dan uw arts. Bent u overgevoelig? Geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

 • Erger worden van acne

  Gebruikt u dit medicijn op acne-plekken? Dan kunnen deze erger worden. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Heeft u psoriasis? U kunt last krijgen blaasjes die met vocht zijn gevuld. Raadpleeg dan uw arts.

Als u dit medicijn langer dan 3 weken gebruikt:

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Dunnere huid. U kunt sneller wondjes of blauwe plekken krijgen.

  Door een dunnere huid krijgt u sneller wondjes en blauwe plekken. De huid van uw gezicht en geslachtsdeel is hier extra gevoelig voor. Stop met dit medicijn als u hier last van heeft. Dan kan de huid zich weer herstellen.

  Smeer dit medicijn liever niet op dunne huid, zoals het gezicht en de geslachtsdelen. Op deze plekken moet u meestal een zwakker werkzaam bijnierschorshormoon gebruiken. Moet u het toch op een dunne huid gebruiken? Smeer dit medicijn dan niet langer dan een paar dagen. Oude mensen hebben een dunnere huid. Daarom moeten zij dit medicijn extra spaarzaam gebruiken.

 • Huidklachten en littekens

  U kunt last krijgen van rode plekken, donkere plekken of lichte plekken op de huid waar u dit medicijn smeert. Ook kunt kunnen streepvormige littekens (striae) ontstaan. Deze plekken verdwijnen meestal niet meer. Raadpleeg uw arts als u huidklachten krijgt.

 • Rode, jeukende uitslag op uw gezicht

  Als u dit medicijn gebruikt op uw gezicht kunt u last krijgen van een rode, jeukende uitslag rond uw mond, neus of ogen. Soms is de uitslag pijnlijk of zijn er schilfers. Raadpleeg dan uw arts. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf als u stopt met dit medicijn.

 • Meer haargroei op de plek waar u dit middel gebruikt

 • Trager genezende wondjes

  Dit medicijn zorgt ervoor dat wondjes minder snel genezen. Gebruik dit medicijn alleen op advies van uw arts op een kapotte huid.

 • Glaucoom (hogere druk in uw oogbol). Heeft u glaucoom? Dit medicijn kan de oogboldruk verder verhogen. U merkt dit aan wazig zien, minder goed zien, pijn, rode of gezwollen ogen, misselijkheid en braken.

  Waarschuw uw arts als u minder goed gaat zien of als u hevige pijn achter uw oog heeft die niet binnen enkele uren wegtrekt. Glaucoom komt meestal alleen voor als u dit medicijn jarenlang gebruikt of in een te hoge dosering.

  De kans dat u hier last van krijgt, is groter als er wat van dit medicijn direct in uw ogen komt. Smeer het daarom alleen op advies van uw arts in de buurt van het oog. Het is extra belangijk uw handen goed te wassen als u dit medicijn gebruikt.

  Glaucoom kan ook ontstaan als dit medicijn te veel via de huid in het bloed komt en zo het oog bereiken. Daarom zal uw arts u meestal adviseren om dit medicijn niet langer dan vier weken op uw gezicht te gebruiken.

 • Staar als dit medicijn per ongeluk in uw ogen komt

  Gebruik dit medicijn liever niet op het gezicht en niet in de buurt van uw ogen.

  Neem contact op met uw arts als u slechter, wazig of dubbel ziet.

 • Huidklachten als u plotseling stopt met dit medicijn

  Als u plotseling stopt met dit medicijn, kunnen de klachten weer terugkomen. U merkt dit aan een intens rode huid, een brandend gevoel en tintelingen. Ook op stukken huid waar u eerder geen klachten had. Bouw het gebruik daarom langzaam af. Overleg hierover met uw arts. Zie ook rubriek 'Hoe gebruik ik dit medicijn'.

 • Bij gebruik op de benen of billen: blauwpaarse bultjes

  Als u dit medicijn enkele weken tot maanden gebruikt op uw billen of dijen, kunt u last krijgen van blauwpaarse, ovale bultjes. Raadpleeg dan arts, want nadat deze bultjes zijn verdwenen kunnen er littekens achterblijven.

 • Minder goed werken van de bijnierschors. Zodra u stopt kunt u tijdelijk last krijgen van erge vermoeidheid.

  Tijdens de behandeling heeft u hier geen last van. De kans hierop is groter als u grote hoeveelheden van dit medicijn gebruikt gedurende weken of maanden. Bijvoorbeeld als een volwassene meerdere maanden meer dan 25 gram per week gebruikt.

  Na de behandeling heeft uw bijnierschors tijd nodig om op gang te komen om weer zelf bijnierschorshormonen aan te maken. Dit kan meerdere maanden duren.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP