clindamycine voor in de vagina

Introductie

Clindamycine is een antibioticum. Het bestrijdt bepaalde bacteriën en parasieten.

Artsen schrijven clindamycine in de vagina voor bij bacteriële vaginose en bij trichomonas-infectie.


Highlight

 • Clindamycine is een antibioticum. Het remt de groei van bacteriën en parasieten.
 • Bij bacteriële vaginose en vaginale trichomonas-infectie (geslachtsziekte).
 • Breng de crème diep in de vagina vlak voor u gaat slapen. Gebruik hiervoor het bijgeleverde ding om het medicijn in uw lichaam te brengen (applicator). Zie de uitgebreide instructie op de site.
 • Bent u zwanger? Breng de crème dan in met een vinger. Daarvoor kunt u een vingercondoom gebruiken.
 • Een branderig gevoel, jeuk of irritatie kan optreden. Dit verdwijnt vanzelf. Heeft u vlak na inbrengen geslachtsgemeenschap? De crème kan irritatie geven aan de penis van de partner.
 • Het is beter om tijdens de behandeling geen geslachtsgemeenschap te hebben. Clindamycine werkt dan minder goed. Wilt u dit toch, wacht dan tot minstens 2 uur nadat u de crème heeft ingebracht.
 • De crème kan bovendien het rubber van condooms en pessaria aantasten, waardoor deze sneller scheuren. Dit kan duren tot 3 dagen na stoppen van de behandeling.
 • Gebruik geen tampons, het geneesmiddel gaat daarin zitten en kan zo minder goed werken.


Werking

Bacteriële vaginose

Verschijnselen
Door een verstoord evenwicht tussen bacteriën, schimmels en gisten in de vagina kunnen bepaalde bacteriesoorten beter groeien ten koste van andere. U kunt dat merken aan meer afscheiding, een andere geur of kleur van de afscheiding en aan een jeukende vagina en schaamlippen.

Bacteriële vaginose voorkomen
U kunt een verstoring van het evenwicht proberen te voorkomen door de vagina niet met zeep te wassen. Gewoon afspoelen met water onder de douche is voldoende. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf. Gebruik geen vaginale spoelingen of vaginaaldouches. Deze irriteren de vagina alleen maar.

Behandeling
Als u veel last heeft, schrijft de arts meestal het antibioticum metronidazol voor. Het betreft dan een eendaagse kuur.
Vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap mogen dit medicijn niet gebruiken. Bij hen schrijven artsen clindamycine voor om aan te brengen in de vagina.
Bij bacteriële vaginose hoeft de partner niet ook een kuur te gebruiken.

Lees meer over bacteriële vaginose . "

Trichomonas-infectie

De trichomonas-infectie (‘trich’) is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Oorzaak
Het wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas. Deze wordt door seksueel contact overgedragen.
De-infectie kan een ontsteking van de vagina, plasbuis of blaas veroorzaken.

Verschijnselen
Trichomonas is niet ernstig en is goed te behandelen.
De eerste verschijnselen kunnen 1 tot 4 weken na de infectie ontstaan, maar soms merkt men het pas na jaren. Vaak merkt u zelfs helemaal niet dat u een trichomonas-infectie heeft. Het is daardoor moeilijk vast te stellen wanneer iemand besmet is geraakt.

Vrouwen hebben vaker klachten dan mannen.

 • Bij vrouwen: als de vagina ontstoken is, kan dit jeuk en veel afscheiding veroorzaken. De afscheiding kan onaangenaam ruiken en is soms geelgroen met schuimbelletjes. De schaamlippen en binnenkant van de vagina kunnen rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Het plassen kan hierdoor pijn doen.
  Bij een zwangerschap kan trichomonas soms problemen geven, zoals te vroeg breken van de vliezen, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
 • Bij mannen: mannen krijgen zelden klachten van een trichomonas-infectie. Soms hebben ze 's ochtends een beetje afscheiding. De uitgang van de plasbuis kan geïrriteerd zijn en het plassen kan een branderig gevoel geven.

Besmetting voorkomen
Gebruik van condooms is voldoende om een besmetting met Trichomonas te voorkomen. Mocht u zelf besmet zijn, dan is het belangrijk anderen niet te besmetten. Weet u niet zeker of u besmet bent, neem dan contact op met uw huisarts of met de GGD.

De arts zal meestal adviseren ook alle seksuele partners van de afgelopen 4 weken te informeren, zodat zij zich kunnen laten behandelen. Ook al hebben zij zelf geen last, zij kunnen wel anderen besmetten.

Behandeling
Behandeling is altijd nodig als u seksueel actief bent. Dus ook als u zelf geen last heeft van de infectie. Artsen schrijven bij een trichomonas-infectie meestal metronidazol om in te nemen voor. Vrouwen die zwanger zijn, mogen dit medicijn de eerste 3 maanden van de zwangerschap niet gebruiken. Als een behandeling niet kan wachten, schrijven artsen bij hen clindamycine voor om aan te brengen in de vagina.

Lees meer over trichomonas-infectie . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Branderig gevoel, jeuk of irritatie, vlak na inbrengen. Zeer zelden: pijn of zwelling in of rond de vagina.

  Dit verdwijnt vanzelf weer. Het kan ook optreden bij de penis van de partner als u vlak na inbrengen van de crème vrijt zonder condoom.
  Raadpleeg uw arts als de klachten blijven.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn, duizeligheid, draaierigheid

 • Schimmel- of gistinfecties van de vagina (bijvoorbeeld candida). Raadpleeg uw arts als u weer meer last krijgt van jeuk van vagina en schaamlippen, als witte vloed ontstaat of als de afscheiding verandert. Een enkele keer kan de schimmelinfectie op andere slijmvliezen ontstaan, zoals in de mond.

 • Blaasontsteking

 • Verstoorde menstruatie, vaginaal bloedverlies of endometriose (wildgroei van baarmoederslijmvlies)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, verstopping of zuurbranden

  Dit komt doordat clindamycine via de vagina in het lichaam wordt opgenomen. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
  Zeer zelden ontstaat een ernstige vorm van diarree. Neem contact op met uw arts als u meermalen per dag waterdunne ontlasting heeft en daarbij ook moet overgeven en koorts heeft.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan een huiduitslag, pijn en jeuk bij uw vagina.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. U heeft meer kans op overgevoeligheid als u ook overgevoelig bent voor het antibioticum lincomycine. Meld het aan uw apotheker dat u overgevoelig blijkt te zijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet meer krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Breng de crème diep in de vagina. Dat kan met uw vinger. Gebruik hierbij eventueel een 'vingercondoom'. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
 • Bij de crème zit vaak een ding om het medicijn makkelijker diep in de vagina in te brengen (applicator). Gebruik deze applicator alleen als u niet zwanger bent.
  Ga voor gebruik van de applicator op uw rug liggen met enigszins gebogen, gespreide benen. Breng de met crème gevulde applicator diep in de vagina in. Druk dan de applicator leeg en gooi hem weg.
 • Gebruik geen tampons, het medicijn gaat daarin zitten en kan zo minder goed werken.

Wanneer?

 • Breng de crème in voor u gaat slapen. Het medicijn kan dan enkele uren in de vagina blijven en goed zijn werk doen.


Hoelang?

 • Meestal schrijft uw arts u een kuur voor van 7 dagen. Maak deze kuur altijd af, ook al zijn uw klachten al vóór afloop van de kuur verdwenen. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën of parasieten verdwenen zijn.

Kan ik geslachtsgemeenschap hebben als ik dit medicijn gebruik?

 • U kunt tijdens de behandeling beter geen geslachtsgemeenschap hebben, omdat clindamycine dan minder goed kan werken. Als u toch seksueel contact wilt hebben, wacht dan tot ten minste 2 uur na het inbrengen van de crème.
 • De crème kan het rubber van condooms en pessaria (vrouwenring) aantasten. Wees erop bedacht dat condooms en pessaria hierdoor makkelijker scheuren. Dit kan tot 3 dagen na stoppen met de behandeling duren.
 • Als u geen condoom gebruikt: door de crème kan de penis van uw partner geïrriteerd raken.


Vergeten

Breng de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in. Dat kan eventueel ook 's ochtends. Lukt dat niet, maak dan in elk geval de volledige kuur af door aan het eind de kuur te verlengen met de vergeten dosis. Bij onderbreken of te vroeg stoppen kan het resultaat onvoldoende zijn.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen bij de baby.


Stoppen

Als u stopt heeft u kans dat niet alle bacteriën of parasieten verdwenen zijn. De infectie blijft dan bestaan of keert terug.
Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.


Handelsinformatie

Clindamycine is sinds 1968 internationaal op de markt. Voor toepassing in de vagina is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Clindamycinehydrochloride crème vaginaal FNA.

Clindamycine is ook verkrijgbaar voor op de huid in lotion, gel en oplossing, en het is verkrijgbaar om in te nemen in capsules.
Deze informatie gaat alleen over de toepassing in de vagina.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.