U heeft nog geen producten in uw winkelmand

Terug naar medicijninformatie

clindamycine capsules

Werkzame stof: clindamycine om in te nemen

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof clindamycine om in te nemen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree, buikpijn, maagpijn

  Deze bijwerkingen gaan meestal over als u dit medicijn enige tijd gebruikt of na het stoppen met dit medicijn.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Ernstige diarree en darmontsteking. Dit ontstaat meestal binnen 2 of 3 weken na het begin van de behandeling. Verzwakte patiënten en personen ouder dan 60 jaar hebben hier meer kans op. Mensen met de chronisch ontstoken darmen (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) hebben meer kans op deze bijwerking.

  Neem contact op met uw arts als u meermalen per dag waterdunne ontlasting heeft en daarbij ook moet overgeven en koorts heeft.

 • Slokdarmontsteking en ontstekingen in de mond doordat clindamycine de slokdarm en het mondslijmvlies kan irriteren

  Dit kunt u voorkomen door de capsule met een ruime hoeveelheid vocht door te slikken en erna nog een glas water te drinken.
  Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? Gebruik niet de capsule, maar de drank met clindamycine. De drank geeft minder kans op irritatie van en schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.

 • Huiduitslag met vlekjes en bobbeltjes
   

  Huiduitslag kan komen door overgevoeligheid maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden Overgevoeligheid).

 • Schimmel- of gistinfecties van de slijmvliezen, zoals mond of vagina. Raadpleeg uw arts bij witte plekken in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.

  Dit komt doordat het antibioticum het natuurlijke evenwicht tussen schimmels, gisten en bacteriën kan verstoren. De schimmels en gisten kunnen dan tijdelijk de overhand nemen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Smaak- of reukstoornissen

 • Verminderde leverwerking. U merkt dit aan een gele kleur van het oogwit en huid.

  Raadpleeg dan uw arts.

 • Minder witte bloedcellen, en minder bloedplaatjes. Dit kunt u merken aan onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken of bloedneuzen.
   

  Waarschuw dan uw arts.

 • Spierzwakte, door blokkade van zenuwen die de spieren aansturen. U merkt dit aan slappe spieren, dubbelzien, neerhangende oogleden, slik- en kauwproblemen en ademhalingsmoeilijkheden.

  Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

 • Gewrichtsontstekingen. De plek van de ontsteking kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
  In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid en flauwvallen. Of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  Ook is er een zeer kleine kans op een ernstige huidaandoening met een rode huid en blaren op de huid of slijmvliezen. Of met koorts, huiduitslag en gezwollen lymfeklieren.
  In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.
   

  U heeft meer kans dat u overgevoelig op clindamycine reageert als u ook overgevoelig bent voor het antibioticum lincomycine.
  Als u overgevoelig bent, mag u clindamycine in de toekomst niet meer gebruiken. Meld dit aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet meer krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Copyright © 2021 Service Apotheek Beheer. Alle rechten voorbehouden.
IDeal Visa Mastercard
TOP