Dalacin capsules

Active ingredient: clindamycine om in te nemen

The text below is about the active substance clindamycine om in te nemen


Introductie

Clindamycine is een antibioticum. Het bestrijdt bepaalde bacteriën en parasieten.

Artsen schrijven clindamycine voor bij infecties met bacteriën (of om infecties te voorkomen), zoals luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, bijholteontsteking), huidinfecties, zoals steenpuisten, wondroos en hidradenitis.

Artsen schrijven het soms voor bij problemen met borstvoeding geven door een melkklierontsteking, infecties met parasieten, zoals malaria en toxoplasmose.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Clindamycine is een antibioticum. Het remt de groei van sommige bacteriën en parasieten. Werkt binnen enkele dagen.
 • Bij infecties met bacteriën, zoals van longen, luchtpijp en bijholtes. Ook bij infecties van huid en vagina. Verder ook bij infecties met parasieten, zoals toxoplasmose en malaria.
 • Drank: schud de drank voor gebruik. Meet de hoeveelheid drank af met een maatbeker of maatlepel.
 • Capsules: neem de capsules in met een heel glas water of andere drank. Zo voorkomt u dat de capsules uw mond of slokdarm irriteren.
 • U kunt last krijgen van diarree en buikpijn. Deze bijwerkingen verdwijnen na enige tijd gebruik of na stoppen met dit medicijn. Zelden: ernstige diarree met buikkrampen. Heeft u meerdere keren per dag diarree met overgeven of koorts? Raadpleeg dan uw arts.
 • Huiduitslag en jeuk komen voor, een enkele keer komt dit door allergie. Ook kunt u door allergie benauwd worden of flauwvallen. Stop dan het medicijn en waarschuw uw arts. Meld overgevoeligheid bij uw apotheek.
 • Maak de hele kuur af. Ook als de infectie genezen lijkt, want misschien zijn er nog bacteriën of parasieten over.

Download de samenvatting

 


Werking

Infecties met bacteriën

Clindamycine wordt gebruikt bij ernstige infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties, huidinfecties en infecties van botten, gewrichten, spieren, bloedvaten, zenuwen, vetweefsel, bindweefsel, vrouwelijke geslachtsorganen en buikholte. Het wordt vooral gebruikt bij:

 • bij mensen die allergisch zijn voor penicillines (een gangbaarder antibioticum);
 • bij infecties tijdens de zwangerschap, als andere antibiotica niet veilig zijn voor de zwangerschap of de baby;
 • bij infecties met bacteriën die ongevoelig zijn voor andere antibiotica, zoals penicillines.

Effect
Clindamycine bestrijdt veel soorten bacteriën.
Het wordt soms gegeven in combinatie met andere antibiotica, zoals penicillines, om het effect te versterken.
De capsules en drank beginnen na ongeveer 1 uur te werken; het infuus werkt meteen.
Een dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Uit voorzorg
Dit medicijn wordt ook toegepast om infecties te voorkomen. Bijvoorbeeld:

 • bij mensen met bepaalde hartaandoeningen of aandoeningen van de grote bloedvaten. In sommige gevallen lopen zij risico op een ontsteking van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen (endocarditis), bijvoorbeeld bij een operatie in de mond of tandartsbehandeling of bij behandeling van diepe huidinfecties;
 • bij opensnijden van een abces (etterbuil) bij mensen met een verminderde afweer of bij mensen met een gewrichtsprothese. Clindamycine voorkomt dan dat de infectie zich verspreidt;
 • bij gezinsleden van patiënten met een zeer ernstige infectie door de bacteriesoort A-streptokokken. Clindamycine moet voorkomen dat zij ook besmet raken. Deze mensen krijgen meestal een penicilline om de infectie te voorkomen.

Clindamycine wordt alleen gebruikt bij mensen die allergisch zijn voor penicillines. Om ontsteking van het hart (endocarditis) te voorkomen wordt het ook gebruikt als zij minder dan een week eerder ook al een penicilline hebben gehad.

De bacterieremmende werking begint na ongeveer een uur. Eén dosis werkt 6 tot 8 uur.

Lees meer over infecties met bacteriën . "

Luchtweginfecties

Clindamycine kan worden gebruikt bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals longontsteking, acute bronchitis en bijholteontsteking (sinusitis).
Kijk voor meer informatie bij Longontsteking, Acute bronchitis en Bijholteontsteking.

Lees meer over luchtweginfecties . "

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en vaak bent u benauwd.

Behandeling
Een longontsteking wordt meestal behandeld met penicillines, doxycycline of azitromycine.
Artsen kunnen clindamycine voorschrijven als deze medicijnen niet gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld vanwege een allergie.

Werking
Clindamycine bestrijdt veel soorten bacteriën.
De capsules en drank beginnen na ongeveer 1 uur te werken; het infuus werkt meteen.
Een dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over longontsteking . "

Acute bronchitis

Bronchitis is een infectie van de luchtwegen. U moet veel hoesten en hoest soms slijm op. Ook kunt u koorts hebben. Een acute bronchitis kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus.

Behandeling
Een bronchitis gaat meestal vanzelf over.
Als een bacterie de oorzaak is van de infectie en als u bovendien langer dan 7 dagen koorts heeft en ernstig ziek bent, kan uw arts u een antibioticum voorschrijven.  Meestal is dat amoxicilline, doxycycline of azitromycine. Als deze niet gebruikt kunnen worden, kan uw arts clindamycine voorschrijven.

Werking
Clindamycine bestrijdt veel soorten bacteriën.
De capsules en drank beginnen na ongeveer 1 uur te werken; het infuus werkt meteen.
Een dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over acute bronchitis . "

Bijholteontsteking

De bijholten zijn ruimtes tussen de botten rondom de neus, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes staan via een kleine opening in verbinding met de neus en keel. Door een neusverkoudheid kan het virus of de bacterie ook één van de bijholtes infecteren. Dit heet bijholteontsteking (sinusitis).

Verschijnselen
Door de ontsteking komt er pus en veel slijm in de bijholtes. U voelt dan een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn hebben bij het kauwen.

Behandeling
Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen. Ook kunt u neusdruppels gebruiken om de doorgang naar de bijholtes te verwijden. Bijvoorbeeld neusdruppels met fysiologisch zout of met xylometazoline. Dit zorgt dat pus en slijm makkelijker uit de bijholtes kunnen wegvloeien.

Meestal wordt een bijholteontsteking veroorzaakt door een virus. Daar werken antibiotica niet tegen. De arts kan een antibioticum voorschrijven als een bacterie de veroorzaker is, en u een verminderde weerstand heeft, ernstig ziek bent of langer dan 5 dagen koorts. Meestal schrijft de arts dan amoxicilline, doxycycline of co-trimoxazol voor. Als deze niet gebruikt kunnen worden, kan uw arts clindamycine voorschrijven.

Werking
Clindamycine bestrijdt veel soorten bacteriën.
De capsules en drank beginnen na ongeveer 1 uur te werken; het infuus werkt meteen.
Een dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over bijholteontsteking . "

Huidinfectie

Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem en bijtwonden, kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Vooral mensen met diabetes hebben veel kans op dergelijke infecties, bijvoorbeeld aan de voeten. Ook mensen met een verminderde doorbloeding van de benen hebben vaker infecties aan hun onderbenen. Verder hebben mensen met een verminderde weerstand of mensen die afweeronderdrukkers moeten gebruiken sneller een huidinfectie.

Verschijnselen
Bij een huidinfectie wordt de huid rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Ook ontstaat pus en zijn er soms blaasjes op de huid. Soms krijgt u koorts en voelt u zich ziek. Vooral mensen met diabetes of hartfalen kunnen ernstig ziek worden van een huidinfectie.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf-­ of snijwonden en blaren is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende de geïnfecteerde huid goed te wassen en te ontsmetten. Het lichaam ruimt zelf de bacterie op en zorgt dat de wond heelt.

Als de infectie dieper ligt of erg uitgebreid is en er bovendien sprake is van koorts, kan de arts kiezen voor een antibioticum, bijvoorbeeld flucloxacilline, claritromycine of azitromycine. Als deze niet gebruikt kunnen worden of niet helpen, kan de arts clindamycine voorschrijven.

Bij ernstige huidinfecties met open geïnfecteerde en stinkende wonden schrijven artsen soms een kuur met metronidazol voor. Als dit medicijn niet gebruikt kan worden, schrijven artsen soms clindamycine voor.

Effect
Clindamycine bestrijdt bacteriën die huidinfecties kunnen veroorzaken.
De capsules en drank beginnen na ongeveer 1 uur te werken; het infuus werkt meteen.
Een dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Voorkomen van een huidinfectie
Mensen met een verminderde afweer hebben meer kans dat een wond geïnfecteerd raakt. Dit is onder andere het geval bij mensen die afweeronderdrukkers gebruiken, mensen zonder milt, of mensen die hiv of kanker hebben. Bij hen beslist de arts soms om bij een verwonding een antibioticum te geven om een infectie te voorkomen. Meestal is dat het penicilline flucloxacilline. Bij overgevoeligheid hiervoor kan de arts clindamycine voorschrijven. 

Lees meer over huidinfectie . "

Steenpuist

Verschijnselen
Een steenpuist kan ontstaan als een haarzakje ontstoken raakt met een bacterie. Het pus in het haarzakje hoopt zich op en zorgt voor een pijnlijke puist.

Steenpuisten zitten vooral in de oksel of de lies, op de bil, in de nek, in het gezicht of in de neus.
Meestal breekt de steenpuist binnen een week open. Dan komt de pus er vanzelf uit en kan de huid genezen.

Behandeling
Ga met een steenpuist in het gezicht altijd naar uw arts.

Laat een steenpuist met rust. Raak hem niet aan. Een zalf met een antibioticum heeft meestal geen zin-omdat de infectie te diep in de huid zit.
Desinfecteer een (doorgebroken) steenpuist en de huid er omheen met povidonjodium. U voorkomt zo dat de bacterie zich verspreidt en er nieuwe steenpuisten ontstaan.

Als de steenpuist niet overgaat of in het gezicht zit, zal de arts meestal een antibioticum om in te nemen voorschrijven, zoals het penicilline flucloxacilline. Bent u allergisch voor penicillines, dan kan de arts clindamycine voorschrijven. De behandeling duurt meestal 7 dagen.

 

Lees meer over steenpuist . "

Wondroos

Wondroos wordt ook wel belroos, erysipelas of cellulitis genoemd. Het is een plotseling opkomende ontsteking diep in de huid, veroorzaakt door een bacterie.

Verschijnselen
De ontsteking zit vaak in en rond een zwakke plek in de huid, zoals een wond, doorligplek of een insectenbeet. De ontstoken plek op de huid is rood, dik, warm en pijnlijk. Bovendien kunt u zich flink ziek voelen, met koorts, koude rillingen, misselijkheid en hoofdpijn.

Behandeling
U kunt paracetamol gebruiken tegen de pijn.
De bacterie die wondroos of cellulitis veroorzaakt, wordt meestal bestreden met het penicilline flucloxacilline. Bent u overgevoelig voor penicillens, dan kan de arts clindamycine voorschrijven.
Na een paar dagen merkt u dat de infectieverschijnselen afnemen. De behandeling duurt meestal 10 tot 14 dagen.

Effect
Clindamycine bestrijdt bacteriën die de huidinfectie kunnen veroorzaken.
De capsules en drank beginnen na ongeveer 1 uur te werken; het infuus werkt meteen.
Een dosis werkt 6 tot 8 uur. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Diepe huidinfecties (cellulitis of wondroos) voorkomen
Heeft u vaak cellulitis of wondroos of komen deze steeds terug? Is een penicilline niet geschikt voor u? Uw arts kan voorstellen dat u bij de eerste tekenen van een dergelijke infectie, meteen 10 dagen clindamycine gaat slikken.

Lees meer over wondroos . "

Hidradenitis

Andere namen voor hidradenitis zijn zweetklierontsteking, hidradenitis suppurativa, acne inversa of acne ectopica.

Verschijnselen
Hoewel de aandoening ook wel acne inversa of acne ectopia wordt genoemd, is het niet hetzelfde als acne (jeugdpuistjes). De zwellingen lijken op een puisten of kunnen iets langwerpig zijn. Ze kunnen met pus gevuld raken en openbarsten. De aandoening komt vooral voor in lichaamsplooien, zoals in de oksels en liezen. Verder kunnen de ontstekingen zitten in de bilspleet en schaamstreek, onder of tussen de borsten, achter de oren of in de nek. In veel gevallen komen de ontstekingen steeds terug. Daardoor ontstaan onderhuids zwellingen, holtes en gangetjes en later littekens. Het kan een onaangename geur geven.

Oorzaak
Bij hidradenitis zijn haarzakjes, talgklieren en zweetklieren ontstoken. De klachten verergeren als de ontstekingen openbarsten en geïnfecteerd raken met bacteriën. Er lijkt meer kans op de ontstekingen te zijn bij mensen die roken, met diabetes of met overgewicht. Bovendien komt het bij vrouwen en in sommige families vaker voor. De ontstekingen kunnen verergeren bij stress, veel zweten en bij het dragen van strak zittende kleding. 

Behandeling
Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken. Als de ontstekingen vaak terugkomen schrijven artsen meestal een lotion met clindamycine. Deze moet u dan 3 maanden gebruiken. Als dit niet voldoende helpt kan de arts ook clindamycine om in te nemen voorschrijven. Meestal moet u clindamycine om in te nemen samen met andere antbiotica gebruiken.

Werking
Clindamycine remt de groei van de bacteriën die op de huid kunnen voorkomen. Hierdoor remt het de ontstekingen van de haarzakjes, talgklieren en zweetklieren bij hidradenitis.

Lees meer over hidradenitis . "

Infecties met parasieten

Clindamycine werkt tegen bepaalde parasieten, bijvoorbeeld tegen de veroorzakers van malaria, toxoplasmose en babesiose (een ziekte overgebracht door teken).

Kijk voor meer informatie bij Toxoplasmose en Malaria.

Lees meer over infecties met parasieten . "

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte veroorzaakt door de parasiet Toxoplasma gondii. De parasiet leeft voornamelijk in katten, maar kan ook leven in de mens en andere zoogdieren, zoals koeien, varkens en schapen.
Besmetting vindt plaats door het eten van besmet vlees wat onvoldoende is verhit of ongewassen groente en fruit. Besmetting kan ook plaatsvinden door in aanraking te komen met besmette kattenpoep via de kattenbak of in de tuin.

Behandeling
Meestal wordt een toxoplasmose-infectie niet opgemerkt, omdat er bijna nooit klachten zijn. Bij mensen met hiv kunnen zeer zelden de hersenen geïnfecteerd raken. In dat geval kan een infuus met clindamycine en het medicijn pyrimethamine worden gegeven.

Lees meer over toxoplasmose . "

Malaria

Oorzaak
Bij reizen naar, of verblijf in, de tropen moet u rekening houden met malaria. Deze parasiet komt via een steek van een besmette mug in het bloed. 

Malaria ontstaat door besmetting met een parasiet. Deze parasiet komt via een steek van een besmette mug in het bloed.

Een groot deel van de muggen in tropische landen is besmet met de malariaparasiet. De parasieten nestelen zich eerst in de lever. Als ze het volwassen stadium bereiken, verhuist een deel van deze parasieten naar de rode bloedcellen. In de rode bloedcellen ontwikkelen de parasieten zich verder, waardoor de rode bloedcellen kapot gaan. Dit veroorzaakt de malaria-aanval. De parasieten die in de lever zijn achtergebleven, kunnen weken tot maanden later op dezelfde manier een nieuwe malaria-aanval veroorzaken. 

Verschijnselen
Als de parasiet in de rode bloedcellen zit, ontstaat koorts. U merkt malaria dan ook aan een grieperig gevoel, gevolgd door koude rillingen en koortspieken. Koortspieken met daartussen perioden waarin u geen koorts heeft, zijn typerend voor malaria.

Gebruikte u medicijnen om malaria te voorkomen en krijgt u toch malaria? Dan hoeft u geen koorts op te merken en heeft u soms alleen last van een grieperig gevoel. Raadpleeg altijd bij griepverschijnselen een arts, ook als u al weken of maanden thuis bent na uw reis naar de tropen. Een malaria-aanval kan namelijk nog weken of maanden na terugkomst optreden.

Behandeling
Uw arts kan voor verschillende antibiotica kiezen om de parasiet te bestrijden. Vaak is dat een combinatie van kinine en doxycycline. Als doxycycline niet mogelijk is, kan uw arts daarvoor in de plaats clindamycine voorschrijven.

Lees meer over malaria . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals diarree, buikpijn, maagpijn

  Deze bijwerkingen gaan meestal over als u dit medicijn enige tijd gebruikt of na het stoppen met dit medicijn.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Ernstige diarree en darmontsteking. Dit ontstaat meestal binnen 2 of 3 weken na het begin van de behandeling. Verzwakte patiënten en personen ouder dan 60 jaar hebben hier meer kans op. Mensen met de chronisch ontstoken darmen (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa) hebben meer kans op deze bijwerking.

  Neem contact op met uw arts als u meermalen per dag waterdunne ontlasting heeft en daarbij ook moet overgeven en koorts heeft.

 • Slokdarmontsteking en ontstekingen in de mond doordat clindamycine de slokdarm en het mondslijmvlies kan irriteren

  Dit kunt u voorkomen door de capsule met een ruime hoeveelheid vocht door te slikken en erna nog een glas water te drinken.
  Heeft u een slokdarmstenose, een vernauwing van de slokdarm? Gebruik niet de capsule, maar de drank met clindamycine. De drank geeft minder kans op irritatie van en schade aan de slokdarm. Overleg hierover met uw arts.

 • Huiduitslag met vlekjes en bobbeltjes
   

  Huiduitslag kan komen door overgevoeligheid maar dat hoeft niet (zie Zeer zelden Overgevoeligheid).

 • Schimmel- of gistinfecties van de slijmvliezen, zoals mond of vagina. Raadpleeg uw arts bij witte plekken in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.

  Dit komt doordat het antibioticum het natuurlijke evenwicht tussen schimmels, gisten en bacteriën kan verstoren. De schimmels en gisten kunnen dan tijdelijk de overhand nemen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Smaak- of reukstoornissen

 • Verminderde leverwerking. U merkt dit aan een gele kleur van het oogwit en huid.

  Raadpleeg dan uw arts.

 • Minder witte bloedcellen, en minder bloedplaatjes. Dit kunt u merken aan onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken of bloedneuzen.
   

  Waarschuw dan uw arts.

 • Spierzwakte, door blokkade van zenuwen die de spieren aansturen. U merkt dit aan slappe spieren, dubbelzien, neerhangende oogleden, slik- en kauwproblemen en ademhalingsmoeilijkheden. Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen.

  Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

 • Gewrichtsontstekingen. De plek van de ontsteking kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
  In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid en flauwvallen. Of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  Ook is er een zeer kleine kans op een ernstige huidaandoening met een rode huid en blaren op de huid of slijmvliezen. Of met koorts, huiduitslag en gezwollen lymfeklieren.
  In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-hulpdienst gaan.
   

  U heeft meer kans dat u overgevoelig op clindamycine reageert als u ook overgevoelig bent voor het antibioticum lincomycine.
  Als u overgevoelig bent, mag u clindamycine in de toekomst niet meer gebruiken. Meld dit aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet meer krijgt.

 • De nierwerking gaat plotseling achteruit.

   Dit merkt u aan minder plassen en donkere plas, hoofdpijn en misselijk zijn, vochtophoping zoals dikke enkels, handen of een dik gezicht. Waarschuw dan uw arts. 

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Drank: schud de fles elke keer voor gebruik een aantal keer. Meet de juiste hoeveelheid drank af met een maatbeker of maatlepel.
 • Capsules innemen met een heel glas water of andere drank. Hiermee voorkomt u dat clindamycine de slokdarm irriteert.

Wanneer?

 • Bij een infectie: verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag, voor een constant effect. U mag dit medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.
 • Om te voorkomen dat een infectie ontstaat door een operatie of tandartsbehandeling: meestal neemt u dit medicijn een half uur tot een uur voor de ingreep in uw mondholte of de operatie.
 • Voorkomen van wondroos of cellulitis (een diepe huidinfectie). Begin meteen met slikken zodra u de eerste verschijnselen van de huidontsteking opmerkt.

Hoelang?

 • De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur tussen de 5 en 14 dagen. Bij bepaalde infectie kan de kuurduur meerdere maanden zijn.
 • Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en dat u hem helemaal moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën of parasieten zijn verdwenen.
 • Voorkomen van wondroos of cellulitis (een diepe huidinfectie). De kuur duurt 10 dagen, maar merkt u na 2 dagen nog geen verbetering? Neem dan contact op met uw arts.


Vergeten

 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
  Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak dus de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
 • Als u dit medicijn 3 of 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u dus de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren


Verboden

autorijden, alcohol drinken of alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Antistollingsmedicijnen. Gebruikt u acenocoumarol of fenprocoumon? U kunt een eenmalige dosis clindamycine zonder problemen gebruiken. Krijgt u een langere kuur? Uw apotheek zal bij de eerste keer uw trombosedienst inlichten dat u clindamycine gebruikt. Vertel ook zelf de trombosedienst wanneer u begint of als u stopt met clindamycine of als de dosering verandert. Uw stolling moet dan extra worden gemeten.
 • Ciclosporine, een afweeronderdrukkend medicijn. In combinatie met clindamycine kan de hoeveelheid hiervan in uw bloed afnemen, waardoor het minder goed werkt. Overleg met uw arts of apotheker of een ander antibioticum mogelijk is. Als u toch clindamycine moet gebruiken, zal de arts de dosering van ciclosporine moeten aanpassen.
 • Buiktyfusvaccin-capsules. Clindamycine maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
  Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met clindamycine. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
  Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met clindamycine? Neem dan contact op met uw arts.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap. Er is redelijk veel ervaring met het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap. En er zijn geen aanwijzingen dat dit medicijn slecht is voor de zwangerschap of voor de baby.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een heel kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig in de moedermelk komen. Nadelige effecten bij de baby zijn daarom onwaarschijnlijk.


Stoppen

Als u stopt heeft u kans dat niet alle bacteriën of parasieten verdwenen zijn. De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Clindamycine is sinds 1968 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules, drank en injecties onder de merknaam Dalacin en als het merkloze Clindamycine.

Clindamycine is ook verkrijgbaar in lotion, gel en vaginale crème. Zie hiervoor Clindamycine voor in de vagina en Clindamycine op de huid.

Deze informatie gaat alleen over de capsules, drank en injecties.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.