claritromycine

Introductie

Claritromycine is een macrolide-antibioticum. Macrolide-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, infecties bij cystische fibrose, legionella, keelpijn, bijholteontsteking), huidinfecties, bij een slijmbeursontsteking en maag- en darmzweer.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Claritromycine werkt tegen bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen.
 • Bij luchtweginfecties, zoals infecties van longen, keel, bijholtes, cystische fibrose (taaislijmziekte) en legionella (veteranenziekte). En bij huidinfecties, maagzweren of darmzweren en slijmbeurs- of eikelontsteking.
 • Tabletten: innemen met een half glas water. De tabletten met vertraagde afgifte (SR, MGA of MVA) moet u heel doorslikken zonder te kauwen.
 • Drank: schud de fles goed om voor gebruik. Meet de hoeveelheid af met de doseerpipet of maatlepel. De drank smaakt nogal bitter. Drink daarom na innemen nog een extra glas water.
 • Uw smaak en reuk kunnen tijdelijk veranderen. Ook kunt u last krijgen van misselijk voelen, buikpijn, maagkrampen en diarree. Waarschuw bij ernstige diarree uw arts.
 • Andere bijwerkingen: huiduitslag, veel zweten, ontstoken slijmvliezen van de mond, keel of vagina. Ziet u een wit beslag in uw mond of komt er een witte vloed uit uw vagina? Raadpleeg dan uw arts.
 • De kuur duurt meestal tussen de 5 tot 14 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als u geen klachten meer heeft van de infectie , want er kunnen nog bacteriën over zijn.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent. Of als u zwanger wilt worden.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u borstvoeding geeft.

Download de samenvatting


Werking

Infecties met bacteriën

Claritromycine remt de groei van veel soorten bacteriën. Na inname verspreidt het medicijn zich via het bloed over uw lichaam. Het komt bijna overal in het lichaam terecht. Het kan dus bij allerlei infecties worden gebruikt, als de bacterie gevoelig is voor claritromycine.

Claritromycine wordt vooral gebruikt bij infecties van longen en luchtpijp, keel, bijholten, huid, maag en darmen.

MAC-infectie
Claritromycine wordt ook toegepast bij een infectie met Mycobacterium Avium Complex ofwel MAC. Deze bacterie lijkt op de tuberculose-bacterie, maar is onschadelijk voor gezonde mensen. Mensen met een verminderde afweer, zoals bij hiv en aids, kunnen wel ziek hiervan worden. Ze krijgen dan hoge koorts, koude rillingen, gewichtsverlies, maagpijn, vermoeidheid en bloedarmoede. Als de infectie zich uitbreidt in het lichaam ontstaan leverontsteking, longontsteking en bloedvergiftiging.
Artsen schrijven bij deze infectie claritromycine voor samen met een ander antibioticum, namelijk rifabutine.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken. De gewone tablet en de drank werken ongeveer 12 uur lang. De tablet met gereguleerde afgifte (SR, MGA of MVA) werkt 24 uur lang. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over infecties met bacteriën . "

Luchtweginfecties

Claritromycine kan worden gebruikt bij verschillende soorten luchtweginfecties, zoals longontsteking, acute bronchitis, keelontsteking en bijholteontsteking (sinusitis).

Verder heeft het een werking bij zeldzamere veroorzakers van luchtweginfecties, zoals de Legionella-bacterie (veteranenziekte) en de kinkhoestbacterie.

Kijk voor meer informatie bij Longontsteking, Acute bronchitis, Bijholteontsteking, Keelpijn, Kinkhoest en Veteranenziekte.

Lees meer over luchtweginfecties . "

Longontsteking

Verschijnselen
Een longontsteking is een infectie van het longweefsel. U voelt zich flink ziek, heeft koorts en moet vaak hoesten. Ook kunt u slijm ophoesten. Het ademen kan pijnlijk zijn en vaak bent u benauwd.

Behandeling
Meestal schrijft de arts niet claritromycine, maar een ander antibioticum voor, zoals amoxicilline, azitromycine of doxycycline. Als deze niet helpen of niet gebruikt kunnen worden, kan de arts claritromycine voorschrijven.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken. De gewone tablet en de drank werken ongeveer 12 uur lang. De tablet met gereguleerde afgifte (SR, MGA of MVA) werkt 24 uur lang. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over longontsteking . "

Acute bronchitis

Bronchitis is een infectie van de luchtwegen. U moet veel hoesten en hoest soms slijm op. Ook kunt u koorts hebben. Een acute bronchitis kan worden veroorzaakt door een bacterie of een virus. Een bronchitis gaat meestal vanzelf over.

Als een bacterie de oorzaak is van de infectie en als u bovendien langer dan 7 dagen koorts heeft en ernstig ziek bent, kan uw arts u een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit amoxicilline, doxycycline of azitromycine. Als deze niet helpen of niet gebruikt kunnen worden, kan de arts claritromycine voorschrijven.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken. De gewone tablet en de drank werkt ongeveer 12 uur lang. De tablet met gereguleerde afgifte (SR, MGA of MVA) werkt 24 uur lang. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over acute bronchitis . "

Kinkhoest

Kinkhoest wordt veroorzaakt door de Bordetella-bacterie. Door hoesten of niezen kan de bacterie via slijmdruppeltjes iemand anders besmetten. Na een paar weken ontstaan de verschijnselen: verkoudheid, heftige hoestbuien, veel slijm en een gierende ademhaling.
Bij volwassenen zijn de verschijnselen meestal minder heftig dan bij kinderen. Zij merken meestal alleen een verkoudheid en langdurig (soms wel maanden lang) hoesten. Het langdurig hoesten komt door beschadiging van de luchtwegen door de kinkhoest-bacterie.

Uit voorzorg
Kinderen worden gevaccineerd tegen kinkhoest via de DKTP-injectie in het Rijksvaccinatieprogramma. Pasgeboren baby’s jonger dan 2 maanden zijn nog niet beschermd en kunnen dus de ziekte oplopen. Sinds kort krijgen zwangere vrouwen het advies om enkele weken voor de bevalling zich te laten inenten met het DKTP-vaccin. Dit verkleint de kans op kinkhoest bij de pasgeboren baby.

Behandeling
Claritromycine wordt gebruikt om een infectie met de kinkhoestbacterie te bestrijden. De hoest verdwijnt niet snel, omdat de slijmvliezen eerst moeten genezen. Toch kan het nuttig zijn om de bacterie te bestrijden. Bijvoorbeeld als kinkhoest voorkomt in een gezin met een nog niet gevaccineerd kind, of als de moeder op punt staat te bevallen. Door alle gezinsleden te behandelen met claritromycine, kan het kind worden beschermd tegen kinkhoest. 

Lees meer over kinkhoest . "

Cystische fibrose

Cystische fibrose (CF), ook wel cystic fibrosis of taaislijmziekte genoemd, is een erfelijke ziekte. Het is een ziekte van de slijmproducerende klieren. Zoals de klieren van de longen, alvleesklier, lever, darmen, huid en mond. Dit slijm is onder meer nodig om afvalstoffen uit het lichaam te transporteren. Slijm helpt ook om verteringsenzymen uit de alvleesklier naar de darmen te brengen.

Oorzaak en verschijnselen
Bij mensen met CF hebben de cellen van de klieren een foutje. Hierdoor kunnen bepaalde stoffen veel moeilijker de cellen verlaten. Het slijm uit die klieren wordt dan taai en dik. Hierdoor kan het slijm niet goed worden afgevoerd en kunnen er verstoppingen ontstaan. Door verstopping in de luchtwegen kan een longontsteking ontstaan.

Behandeling
Als een CF-patient een longontsteking heeft, is een intensieve behandeling met antibiotica nodig. Soms wordt hierbij claritromycine gebruikt, als andere medicijnen zoals azitromycine niet helpen.

Lees meer over cystische fibrose . "

Veteranenziekte

Infectie met de Legionella-bacterie veroorzaakt de veteranenziekte. Deze ziekte is zo genoemd omdat hij voor het eerst is beschreven bij een groep oorlogsveteranen, die bijeen waren in een hotel. De Legionella-bacterie komt van nature voor in de grond en in water, maar kan soms enorm groeien in stilstaand water dat lauwwarm is. Bijvoorbeeld in waterleidingen, zwembaden of whirlpools. Als water met Legionella wordt verneveld, zoals tijdens douchen, kunt u met de druppeltjes de bacterie inademen.

Verschijnselen
De Legionella-bacterie kan een longontsteking veroorzaken. Daardoor kunt u griepachtige klachten krijgen; deze gaan na een paar dagen vanzelf weer over. Soms ontstaat een ernstige ontsteking van de longen, met name bij ouderen of mensen met een verminderde weerstand. U krijgt dan hoge koorts, koude rillingen, bent kortademig en heeft soms hoofdpijn, braken en diarree. Dan is meestal opname in een ziekenhuis noodzakelijk.

Behandeling 
Artsen schrijven bij een ernstige Legionella-infectie een antibioticum voor, namelijk doxycycline. Als dit niet voldoende werkt of niet gebruikt kan worden, kan de arts claritromycine voorschrijven.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken. De gewone tablet en de drank werken ongeveer 12 uur lang. De tablet met gereguleerde afgifte (SR, MGA of MVA) werkt 24 uur lang.
Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over veteranenziekte . "

Keelpijn

Keelpijn is het meestal het gevolg van irritatie van de keel, bijvoorbeeld door verkeerd stemgebruik of sigarettenrook. Ook een virus kan de keel infecteren en dan keelpijn veroorzaken. Keelpijn gaat meestal binnen een week vanzelf over.

Soms is een infectie met bacteriën de oorzaak van de keelpijn. Als de keelpijn niet vanzelf wegtrekt en u ernstig ziek wordt van de keelontsteking, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal schrijft de arts dan feneticilline, fenoxymethylpenicilline of azitromycine voor. Als deze niet gebruikt kunnen worden kan de arts claritromycine voorschrijven.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken. De gewone tablet en de drank werken ongeveer 12 uur lang. De tablet met gereguleerde afgifte (SR, MGA of MBA) werkt 24 uur lang.
Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over keelpijn . "

Bijholteontsteking

De bijholtes zijn ruimtes tussen de botten rondom uw neus, bijvoorbeeld de voorhoofdsholte en de kaakholte. Deze ruimtes staan via een kleine opening in verbinding met de neus en keel. Door een neusverkoudheid kan het virus of de bacterie ook één van de bijholtes infecteren. Dit heet bijholteontsteking (sinusitis).

Verschijnselen
Door de ontsteking komt er pus en veel slijm in de bijholtes. U voelt dan een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen, vooral als u bukt. Ook kunt u pijn bij het kauwen hebben.

Behandeling
Meestal wordt een bijholteontsteking veroorzaakt door een virus. Daar werkt claritromycine niet tegen. Maar als een bacterie de veroorzaker is, kan uw arts een antibioticum voorschrijven, zoals claritromycine.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken. De gewone tablet en de drank werken ongeveer 12 uur lang. De tablet met gereguleerde afgifte (SR, MGA of MVA) werkt 24 uur lang.
Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over bijholteontsteking . "

Huidinfectie

Door beschadiging van de huid, zoals bij eczeem, doorligwonden, bijt- of snijwonden kunnen bacteriën de huid binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Vooral mensen met diabetes, mensen met een verminderde doorbloeding van de benen en mensen met een verminderde weerstand hebben sneller een huidinfectie.

Verschijnselen
Bij een huidinfectie wordt de huid rood, warm, gezwollen en pijnlijk. Ook ontstaat pus en zijn er soms blaasjes op de huid. Soms krijgt u koorts en voelt u zich ziek.

Behandeling
Bij licht geïnfecteerde schaaf-­ of snijwonden en blaren is een antibioticum meestal niet nodig. Het is voldoende de geïnfecteerde huid goed te wassen en te ontsmetten. Het lichaam ruimt zelf de bacterie op en zorgt dat de wond heelt.

Als de infectie diep in of onder de huid zit, kan de arts een antibioticum voorschrijven. Claritromycine wordt vooral gebruikt bij uitgebreide infecties in huidplooien, bijtwonden, erysipeloïd en wondroos.

Erysipeloïd
Erysipeloïd ontstaat meestal rondom een wondje. De huid rondom de wond wordt paars-rood en de vlek breidt zich uit. De plek rondom de wond gaat zwellen en is pijnlijk. De infectie komt vooral voor bij mensen die met rauw vlees, vis of gevogelte in aanraking komen. Zoals slagers, vissers en poeliers.

Meestal gaat de infectie vanzelf over. Er is kans dat de ziekte zich uitbreidt. Dit kan leiden tot gewrichtsontsteking, hersenvliesontsteking of ontsteking binnen het hart. Daarom zal de arts in de meeste gevallen toch een antibioticumkuur voorschrijven, zoals met claritromycine.

Wondroos
Zie hiervoor de aandoening Wondroos.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken. De gewone tablet en de drank werken ongeveer 12 uur lang. De tablet met gereguleerde afgifte (SR. MGA of MVA) werkt 24 uur lang.
Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over huidinfectie . "

Wondroos

Wondroos wordt ook wel belroos of erysipelas genoemd. Het is een plotseling opkomende ontsteking diep in de huid, veroorzaakt door een bacterie.

Verschijnselen
De ontsteking zit vaak in en rond een zwakke plek in de huid, zoals een wond, een doorligplek of een insectenbeet. De ontstoken plek is rood, dik, warm en pijnlijk. Bovendien kunt u zich flink ziek voelen, met koorts, koude rillingen, misselijkheid en hoofdpijn.

Behandeling
De bacterie die wondroos veroorzaakt wordt meestal bestreden met een antibioticum, bijvoorbeeld flucloxacilline. Als u geen flucloxacilline mag hebben vanwege allergie, schrijft de arts claritromycine voor.

Effect
De tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken. De gewone tablet en de drank werken ongeveer 12 uur lang. De tablet met gereguleerde afgifte (SR, MGA of MVA) werkt 24 uur lang.
Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie afnemen.

Lees meer over wondroos . "

Eikelontsteking

Verschijnselen
Bij een eikelontsteking zitten er rode of witte plekken, schilfers of puistjes op de eikel. Soms met jeuk of een branderig gevoel. Meestal komt de eikelontsteking door een schimmel of bacterie. 

Behandeling
Komt de eikelontsteking door een bacterie? Dan kan een antibioticum helpen. Antibiotica bestrijden de bacterie. De ontsteking verdwijnt meestal binnen 2 weken. Soms kan het 3 weken duren totdat de ontsteking over is.

Meestal is een crème met antibiotica voldoende. Gaat de eikelontsteking niet over? Dan schrijft de arts een antibioticum voor om in te nemen. Bijvoorbeeld claritromycine.

Lees meer over eikelontsteking . "

Maagzweer en darmzweer

Verschijnselen
Mensen met een maag- of darmzweer (ulcus) hebben vaak een zeurende pijn in de bovenbuik. Meestal is de pijn ’s nachts het ergst en neemt de pijn af door wat te eten. Soms treedt de pijn echter juist op vlak na het eten. Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken komen voor.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een maag- of darmzweer. Soms is een infectie met de bacterie Helicobacter pylori de oorzaak. Als dat het geval is, schrijft de arts een combinatie van antibiotica en maagzuurremmers voor om de bacterie te bestrijden. Claritromycine kan hierbij worden gebruikt.

Lees meer over maagzweer en darmzweer . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Smaakverlies, minder reukvermogen en vreemde geuren ruiken. Hierdoor kunt u minder eetlust hebben. Dit trekt vanzelf weer weg na de kuur.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, brandend maagzuur, maagkrampen, opgeblazen gevoel, winderigheid, pijn en kramp rond de anus, verstopping of diarree.
  Zeer zelden ontstaat een ernstige diarree (meer dan 7 keer per dag) met buikkrampen en soms met koorts.

  Waarschuw dan een arts. Drink voldoende vocht als u diarree heeft, anders raakt u uitgedroogd.

 • Huiduitslag, overmatig zweten

  Huiduitslag kan wijzen op overgevoeligheid. Heeft u huiduitslag? Laat uw arts het controleren, zodat deze kan bepalen of het overgevoeligheid betreft.

 • Ontstoken slijmvliezen van mond, keel, vagina of anus. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in uw mond, of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.

  Dit is meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dat komt omdat het normale evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels is verstoord.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Droge mond, verkleuring van tong en tanden

  Deze verkleuring is meestal goed weg te poetsen, of door de tandarts weg te polijsten.

 • Spierpijn, spierkramp, in zeldzame gevallen afbraak van spieren. Waarschuw een arts bij roodbruine kleur van de urine, koorts en spierkramp.

 • Minder goed kunnen horen, oorsuizen

 • Hoofdpijn, duizeligheid en een draaierig gevoel

 • Slaapproblemen zoals slapeloosheid, slaperigheid of abnormale dromen

 • Psychische klachten, zoals depressie, nervositeit, angst, verwardheid, hallucinaties

 • Trillende handen (tremor)

   

 • Vermoeidheid, zwak gevoel

 • Koorts, koude rillingen

 • Meer kans op hartproblemen. Neemt contact met uw arts als u hier last van krijgt.

 • Hartkloppingen en andere hartritmestoornissen. U kunt last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft.

  Overleg met uw arts. Mogelijk kan uw arts een ander antibioticum voorschrijven.

 • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen

  Overleg hierover met uw arts.

 • Verminderde werking van de nieren, ontsteking van de nieren. Waarschuw uw arts als u minder plast, pijn in uw zij heeft, misselijk bent en u zwak voelt.

 • Leveraandoeningen, zoals hepatitis of galstuwing, ontsteking van de alvleesklier. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik, hevige pijn boven in de buik, donkere urine, een gele kleur van het oogwit of van de huid of jeuk over het hele lichaam.

  Waarschuw dan een arts.

 • Minder witte bloedcellen, minder bloedplaatjes. Waarschuw uw arts bij koorts, keelpijn en blaasjes in de mond en bij bloedneuzen en blauwe plekken. In zeldzame gevallen maakt het beenmerg te veel bloedplaatjes aan. Dit merkt u aan tintelingen in handen en voeten, blauwe vingers en tenen, problemen met zien, hevige pijn in een kuit of kortademigheid. Waarschuw dan ook een arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, puistjes, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  Zeer zelden kunt u benauwd of duizelig worden, flauwvallen of koorts krijgen. Of u kunt zwellingen krijgen in het gezicht, de lippen, mond en keel. U kunt hierbij erg benauwd worden.
  In zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Waarschuw in deze gevallen direct een arts, of ga naar de Eerste-hulpdienst.
   

  Als blijkt dat u overgevoelig bent voor claritromycine, mag u dit medicijn of erop lijkende antibiotica niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Gewone tabletten: innemen met een half glas water.
 • Tabletten met vertraagde afgifte (SR, MGA of MVA): hieruit komt de werkzame stof langzaam vrij. U mag deze tabletten niet fijnmaken of kauwen, anders komt de dosis in één keer vrij. Slik de tablet heel door met een half glas water.
 • Drank: de fles vlak voor gebruik goed omschudden. Meet de voorgeschreven hoeveelheid drank af met de meegeleverde doseerspuit of maatlepel . De drank smaakt bitter, drink daarom een glas water na tegen de bittere smaak.

Wanneer?
Het beste kunt u dit medicijn innemen op vaste tijdstippen, dan vergeet u minder snel een dosis. Als u het 2 keer per dag gebruikt: bijvoorbeeld 's ochtends en 's avonds.

Hoelang?
De kuurduur hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 5 tot 14 dagen. Bij bepaalde infecties langer.

Houd er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en dat u hem helemaal moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.


Vergeten

 • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
 • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.


Verboden

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.


Wisselwerking

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Medicijnen met een verhoogd risico op hartritmestoornissen. Bij combinatie met claritromycine kan een ernstige hartritmestoornis ontstaan. Vooral bij vrouwen of bij mensen die ouder dan 70 jaar zijn of al een hartaandoening hebben. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Mogelijk controleert de arts uw hart met een hartfilmpje. Of schrijft hij een ander medicijn voor. U merkt een hartritmestoornis aan plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Neem direct contact op met uw arts als u dit merkt.
 • Buiktyfusvaccin-capsules. Claritromycine maakt het buiktyfusvaccin in de capsules onwerkzaam. Gebruik daarom beide middelen niet samen. Als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit, is er geen probleem.
  Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen na afloop van de kuur met claritromycine. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De wisselwerking treedt dan niet op.
  Heeft u minder dan 3 dagen geleden capsules met buiktyfus-vaccin gebruikt en moet u nu starten met claritromycine? Neem dan contact op met uw arts.
 • Sommige medicijnen tegen hiv en hepatitis C. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Claritromycine kan de bijwerkingen van onderstaande medicijnen versterken. Gebruik deze medicijnen niet samen. Uw arts zal meestal een ander antibioticum voorschrijven. Als u het toch moet gebruiken, zal uw arts de bijwerkingen controleren en eventueel de dosering aanpassen.

 • De afweeronderdrukkende medicijnen ciclosporine, everolimus, sirolimus en tacrolimus.
 • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol, apixaban, fenprocoumon, rivaroxaban, ticagrelor. Gebruikt u acenocoumarol of fenprocoumon? Geef het dan door aan uw trombosedienst.
 • Budesonide, een bijnierschorshormoon tegen benauwdheid (inhalatie) of darmontsteking (tabletten, capsules of schuim voor in de anus).
 • De calciumblokkers tegen hart- en vaatziekten, namelijk amlodipine, barnidipine, felodipine, lacidipine, lercanidipine, nicardipine, nifedipine en nimodipine.
 • Carbamazepine, onder andere gebruikt bij epilepsie of zenuwpijn.
 • De cholesterolverlagers atorvastatine, lomitapide en simvastatine.
 • Cinacalcet, een medicijn bij bepaalde bijschildklierziekten en nierziekten.
 • Colchicine, een medicijn tegen jicht.
 • Darifenacine, een medicijn tegen urine-incontinentie.
 • Digoxine, een medicijn tegen hartfalen en hartritmestoornissen.
 • De medicijnen tegen hart- en vaatziekten diltiazem en verapamil. Bovendien kunnen deze medicijnen ook de bijwerkingen van claritromycine versterken. U heeft hierdoor meer kans op hartritmestoornissen.
 • De medicijnen tegen erectiestoornissen en hoge bloeddruk in de longen avanafil, sildenafil, tadalafil en vardenafil. Een lage dosis sildenafil van niet meer dan 25 mg sildenafil per dag mag u eventueel wel gebruiken.
 • Ergotamine, een medicijn tegen migraine.
 • Guanfacine,een medicijn tegen ADHD.
 • Ivabradine, een medicijn tegen pijn op de borst en hartfalen.
 • Ivacaftor, een medicijn bij cystische fibrose.
 • Het antibioticum linezolid. Gebruikt u het tegen tuberculose? Dan kan de arts de combinatie wel voorschrijven. Claritromycine verbetert namelijk het effect van linezolid bij tuberculose.
 • De medicijnen tegen psychoses lurasidon en quetiapine.
 • Rifabutine, een medicijn tegen tuberculose en MAC-infecties.
 • De slaap- en rustgevende middelen alprazolam, buspiron en midazolam.
 • Tolvaptan, een medicijn bij nierziekte.
 • Tofacitinib, een medicijn tegen reuma of andere chronische ontstekingen.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk, maar is niet schadelijk voor het kind.


Stoppen

Als u stopt heeft u kans dat niet alle bacteriën verdwenen zijn. De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nog.

Claritromycine is sinds 1990 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten en drank onder de merknaam Klacid en als het merkloze Claritromycine.

Claritromycine is ook verkrijgbaar in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknaam Panclamox.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.