cinnarizine met chloorcyclizine

Introductie

Cinnarizine en chloorcyclizine verminderen misselijkheid. De combinatie is te gebruiken bij reisziekte.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Cinnarizine en chloorcyclizine zorgen dat u minder misselijk bent.
 • Bij reisziekte.
 • Werkt na ongeveer een half uur en blijft 6 tot 8 uur lang werken.
 • Neem dit medicijn een half uur voor vertrek met wat voedsel. Na 8 uur kunt u het nog een keer nemen. Gebruik het maximaal 3 keer per dag.
 • Bijwerkingen: suf zijn, slaperig zijn, problemen met de coördinatie, wazig zien en droge mond.
 • U mag 24 uur niet autorijden nadat u dit medicijn heeft gebruikt.
 • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.
 • Geeft u borstvoeding? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken. Dit medicijn komt in de moedermelk en kan bijwerkingen geven bij de baby.


Werking

Reisziekte

Verschijnselen
Door de beweging tijdens rijden, varen of vliegen kan uw evenwichtsorgaan van slag raken. Dit prikkelt het braakcentrum in de hersenen, waardoor misselijkheid en braakneigingen ontstaan.

Voorkomen
Probeer deze misselijkheid te voorkomen door voorafgaand aan het vertrek een lichte maaltijd te gebruiken, tijdens de reis naar buiten te kijken en regelmatig frisse lucht te scheppen. Werkt dit niet voldoende dan kunt u een medicijn tegen reisziekte gebruiken.

Werking
Cinnarizine en chloorcyclizine blokkeren de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt de misselijkheid en braakneiging af.

Een nadeel van cinnarizine en chloorcyclizine is dat u er slaperig van kunt worden. Deze combinatie is daarom alleen geschikt als u niet zelf hoeft te rijden en als u niet alert hoeft te blijven.

De werking begint na ongeveer een half uur en houdt zes tot acht uur aan.

Lees meer over reisziekte . "


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag is onbetrouwbaar als u ook dit medicijn gebruikt. Dit medicijn gaat namelijk ook allergische reacties tegen. Stop daarom met dit medicijn 3 dagen voordat u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, een afgenomen coördinatievermogen en een verminderd reactievermogen

  Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste week van de behandeling, als u nog aan het medicijn moet wennen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Droge mond, neus en keel

   

   

  Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.

 • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.

 • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen. Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maag- en darmklachten, zoals buikpijn, verstopping of diarree

 • Hartkloppingen, versnelde hartslag

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat.

  Neem contact op met uw arts of apotheker als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn beter geschikt voor u.

 • Opwinding, rusteloosheid, zenuwachtigheid, irritatie, slapeloosheid. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn, zoals huiduitslag, galbulten of jeuk

  Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor deze combinatie. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden, bij gebruik gedurende meerdere maanden

 • Stijve spieren, trillen van handen en bewegingsstoornissen. Deze herkent u aan zuig-, kauw- en smakbewegingen, bewegingen van de tong en grimassen en tics van het gezicht. Vooral mensen met de ziekte van Parkinson, ouderen, vrouwen en mensen die een hoge dosering gebruiken kunnen hier meer last van krijgen. Raadpleeg uw arts of apotheker als dit gebeurt, mogelijk moet u een lagere dosering gebruiken.

  Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts voor overleg. De verschijnselen worden bij staken na verloop van tijd minder.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?
Neem de eerste dosis uiterlijk een half uur voor vertrek met wat voedsel in. Eventueel kunt u na acht uur weer een dosis nemen.

Hoe lang?
Gebruik dit medicijn om de acht uur, zolang u verwacht last te hebben van reisziekte.


Vergeten

Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens acht uur later in.


Verboden

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals suf, slaperig, moe en duizelig zijn. U mag vanaf 24 uur nadat u dit medicijn voor het laatst heeft ingenomen weer autorijden. Heeft u cinnarizine met chloorcyclizine bijvoorbeeld om 11 uur 's ochtends ingenomen? Dan mag u de volgende dag na 11 uur 's ochtends weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Voor meer algemene informatie kunt het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u niets van het versuffende effect heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast cinnarizine met chloorcyclizine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Bij gebruik van dit medicijn aan het eind van de zwangerschap is er een kans dat de baby moeite heeft met ademhalen.

 • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts, voordat u met dit medicijn begint. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan bekend is dat het wel veilig is tijdens de zwangerschap.
 • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan ook eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat het veilig is tijdens de zwangerschap.
 • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in de moedermelk terecht. Het kan dan bijwerkingen bij de baby veroorzaken, zoals sufheid. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Nee, u heeft geen recept nodig.

Cinnarizine is sinds 1959 internationaal op de markt en chloorcyclizine sinds 1949. Deze combinatie is zonder recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Primatour.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.