cinnarizine

Introductie

Cinnarizine vermindert misselijkheid. Verder is het een anti-allergiemedicijn.

Het is te gebruiken bij reisziekte en bij verschillende vormen van allergie, zoals netelroos en jeuk. Ook kan het gebruikt worden bij duizeligheid, maar de werking is daarbij niet aangetoond.


Instructiefilmpje

Film 1 - Slikken van medicijnen


Highlight

 • Cinnarizine vermindert misselijkheid. Het is ook een anti-allergiemedicijn.
 • Bij reisziekte en bij allergische aandoeningen (zoals hooikoorts). Ook bij draaiduizeligheid door een verstoord evenwichtsorgaan, maar de werking is daarbij niet aangetoond.
 • Werkt na ongeveer een half uur. De werking houdt 4 tot 6 uur aan.
 • Reisziekte: neem de eerste dosis een half tot 2 uur voor vertrek in met wat voedsel. Na 6 tot 8 uur kunt u eventueel weer een dosis nemen. Gebruik het maximaal 3 keer per dag.
 • Allergie en duizeligheid: heeft u voortdurend klachten? Gebruik cinnarizine elke dag. Heeft u af en toe last? Neem het dan in als u klachten krijgt. Of een uur voor u verwacht last te krijgen.
 • Bijwerkingen: sufheid, slaperigheid, slecht coördinatievermogen en droge mond. Het kan uw reactievermogen verminderen. Rijd de eerste paar dagen geen auto. Gebruikt u cinnarizine af en toe? Dan kunt u 24 uur na de laatste inname weer veilig rijden.
 • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Gebruik dit medicijn NIET vlak voor de bevalling.


Werking

Reisziekte

Verschijnselen
Door de beweging tijdens rijden, varen of vliegen kan uw evenwichtsorgaan van slag raken. Dit prikkelt het braakcentrum in de hersenen, waardoor misselijkheid en braakneigingen ontstaan.

Voorkomen
Probeer deze misselijkheid te voorkomen door voorafgaand aan het vertrek een lichte maaltijd te gebruiken, tijdens de reis naar buiten te kijken en regelmatig frisse lucht te scheppen. Werkt dit niet voldoende dan kunt u een medicijn tegen reisziekte gebruiken.

Werking
Cinnarizine blokkeert de prikkeling van het braakcentrum. Hierdoor neemt de misselijkheid en braakneiging af.

Een nadeel van cinnarizine is dat u er slaperig van kunt worden. Dit medicijn is daarom alleen geschikt als u niet zelf hoeft te rijden en als u niet alert hoeft te blijven.

De werking begint na ongeveer een half uur en houdt vier tot zes uur aan.

Lees meer over reisziekte

Allergie

Oorzaak
Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken.

Een allergie kan zich op verschillende manieren uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

Verschijnselen
De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken.

Werking
Bij een allergische reactie komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Cinnarizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.

Cinnarizine werkt versuffend en wordt daarom nauwelijks meer gebruikt bij allergische klachten. Er zijn andere anti-allergiemedicijnen op de markt die dit versuffende effect niet hebben, zoals cetirizine en loratadine.

U merkt dat uw klachten na ongeveer een half uur verminderen. Dit effect houdt vier tot zes uur aan.

Lees meer over allergie

Netelroos

Door allergie kunnen gezwollen en jeukende plekken op de huid ontstaan. Dit heet netelroos of galbulten.

Hierboven leest u onder 'Allergie' hoe cinnarizine werkt bij allergie.
 

Lees meer over netelroos

Jeuk

Verschijnselen
Jeuk kan zeer irritant zijn en u uit de slaap houden. Het dwingt tot krabben en wrijven. Soms is de jeuk zo erg, dat men tot bloedens toe krabt.

Oorzaak
Jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals leveraandoeningen, nierproblemen of allergie. Als de jeuk door allergie veroorzaakt wordt ontstaat er vaak netelroos of galbulten. Dit zijn gezwollen en jeukende plekken op de huid.

Behandeling
De beste behandeling tegen jeuk is de oorzaak aan te pakken. Soms is dat niet mogelijk of werkt dat niet snel genoeg. Meestal kunt u dan tegen jeuk plaatselijke verkoelende of verdovende zalven gebruiken. Als de jeuk door een droge huid komt helpt het de huid goed in te vetten.

Als de jeuk niet op één specifieke plek zit, maar over het hele lichaam kan de arts proberen de jeuk van binnenuit te bestrijden met een medicijn om in te nemen, zoals cinnarizine.

Werking
Bij jeuk komt er in het lichaam een stof vrij die ‘histamine’ wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de jeuk. Cinnarizine blokkeert de werking van histamine, waardoor de jeuk kan afnemen.

Uw klachten verminderen na ongeveer een half uur. De werking houdt vier tot zes uur aan.

Lees meer over jeuk

Duizeligheid

Duizeligheid komt vaak voor en is meestal onschuldig, maar wel vervelend. Het kan vele oorzaken hebben. Zo kan het onder andere ontstaan doordat het evenwichtsorgaan verstoord is. Bij duizeligheid kunt u ook last hebben van oorsuizen, misselijkheid en overgeven.

Behandeling
Er zijn geen medicijnen die goed werken bij duizeligheid. Als u niet alleen duizelig maar ook misselijk bent, kunt u wel een medicijn tegen misselijkheid gebruiken. Bij ernstige draaiduizeligheid kunt u proberen of cinnarizine de duizeligheid vermindert.

Werking
Het kan enkele dagen tot weken duren voor de duizeligheid afneemt. Als u na twee weken geen effect merkt, kunt u beter met cinnarizine stoppen.

Lees meer over duizeligheid


Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, een afgenomen coördinatievermogen en een verminderd reactievermogen. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste week van de behandeling, als u nog aan het medicijn moet wennen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Droge mond, keel en neus. Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
 • Als u het syndroom van Sjögren heeft, een aandoening waarbij de slijmvliezen van onder andere ogen en mond droger zijn dan normaal: u kunt meer klachten krijgen. Dit middel vermindert de aanmaak van traanvocht en speeksel. Neem contact op met uw arts als u meer last heeft van oogirritatie of een droge mond. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.
 • Dubbelzien, wazig zien en vermoeide, branderige ogen. Vermoeide branderige ogen ontstaan doordat uw ogen minder traanvocht aanmaken. Vooral mensen met contactlenzen hebben hier sneller last van. Houd ze in dat geval minder lang in of gebruik bevochtigende oogdruppels (kunsttranen).

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, verstopping of diarree.
 • Hartkloppingen of een versnelde hartslag. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
 • Moeilijk kunnen plassen. Dit is vooral van belang als u al moeite met plassen heeft door een vergrote prostaat. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.
 • Opwinding, rusteloosheid, zenuwachtigheid, irritatie, slapeloosheid. Vooral kinderen en ouderen zijn gevoelig voor deze bijwerkingen.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk of doordat de klachten niet overgaan of erger worden. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor cinnarizine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden, bij gebruik gedurende meerdere maanden

 • Stijve spieren, trillen en bewegingsstoornissen. Deze herkent u aan zuig-, kauw- en smakbewegingen, bewegingen van de tong en grimassen en tics van het gezicht. Neem bij deze verschijnselen contact op met uw arts voor overleg. De verschijnselen worden bij staken na verloop van tijd minder. Vooral mensen met de ziekte van Parkinson, ouderen, vrouwen en mensen die een hoge dosering gebruiken kunnen hier meer last van krijgen. Raadpleeg uw arts als dit gebeurt, mogelijk moet de dosering worden verlaagd.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag is onbetrouwbaar als u ook dit allergiemedicijn gebruikt. Stop daarom met dit medicijn 3 dagen voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

Heeft u last van een bijwerking? Meld dit dan bij het bijwerkingencentrum lareb. Hier worden alle meldingen over bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld. Ik wil een bijwerking melden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?

 • Reisziekte: neem de eerste dosis 30 minuten tot 2 uur voor vertrek met wat voedsel in. Eventueel kunt u na 6 tot 8 uur weer een tablet nemen.
 • Duizeligheid en allergie: neem de tablet in bij het eten of met wat voedsel.

Hoe lang?

 • Reisziekte: gebruik dit medicijn om de 6 tot 8 uur zolang u verwacht last te hebben.
 • Allergie, jeuk en netelroos: gebruik dit medicijn zolang u last heeft van de overgevoeligheid. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.
 • Duizeligheid: dit hangt af van het resultaat. Meestal zult u het een aantal weken tot maanden moeten gebruiken voordat het effect optimaal is. Gedurende deze tijd kan het zijn dat uw arts de dosering bijstelt aan de hand van het resultaat. Mocht het na twee weken nog niet werken, dan heeft voortzetting van gebruik van cinnarizine geen zin.


Vergeten

Reisziekte
Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens acht uur later in.

Duizeligheid, allergie, jeuk en netelroos

 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.


Verboden

autorijden?

Gebruikt u het af en toe of enkele dagen?
Het kan gevaarlijk zijn deel te nemen aan het verkeer als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, verminderde coördinatie en dubbelzien. Overleg met uw arts of u of wel of niet mag autorijden.

Gebruikt u het elke dag?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals sufheid, slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid, verminderde coördinatie en dubbelzien. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden. Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook draaiduizeligheid kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van dit medicijn. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit medicijn, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. Rijd geen auto als u naast cinnarizine nog een ander medicijn gebruikt dat het reactievermogen beïnvloedt.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. En anders zult u meestal (tijdelijk) moeten overstappen op een ander medicijn, zoals loratadine of cetirizine. Van deze medicijnen is namelijk wel bekend dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.

Gebruik cinnarizine in elk geval NIET vlak voor de bevalling. Bij gebruik vlak voor de bevalling kan uw kind na de geboorte versuft zijn en moeite hebben met ademhalen. Overleg hierover met uw arts.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk, maar is niet schadelijk voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Cinnarizine is sinds 1959 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar als het merkloze Cinnarizine in tabletten.

Cinnarizine wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknaam Primatour.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.