cinchocaïne, hydrocortison en framycetine bij aambeien

Introductie

Framycetine is een antibioticum. Het bestrijdt verschillende soorten bacteriën.
Hydrocortison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd. Bijnierschorshormonen verminderen ontstekingsverschijnselen.
Cinchocaïne werkt plaatselijk verdovend.

Artsen schrijven deze combinatie voor in zalf bij pijn, jeuk en ontstekingen bij aambeien.


Highlight

 • Framycetine doodt bacteriën (antibioticum), hydrocortison remt ontstekingen en cinchocaïne heeft een verdovende werking.
 • Bij pijn, jeuk en ontstekingen door aambeien.
 • Gebruik de zalf 's ochtends, 's avonds en na elke ontlasting.
 • Maak de anus schoon voordat u de zalf aanbrengt. Doe dit bij voorkeur met een watje olie. Smeer de zalf dun op de huid rond en in de anus. Met het bijgeleverde tuitje kunt u de zalf dieper in de anus brengen.
 • U kunt het medicijn gebruiken zolang u het nodig heeft. Heeft u na 2 tot 3 weken nog veel klachten? Raadpleeg dan uw arts.
 • U kunt last krijgen van een geïrriteerde huid. Dit gaat vanzelf voorbij. Houdt u last? Raadpleeg dan uw arts.
 • Een enkele keer komt overgevoeligheid voor. Dit merkt u aan galbulten, zwelling, roodheid of jeuk. Raadpleeg dan uw arts en meld bij uw apotheker dat u overgevoelig bent voor dit medicijn.


Werking

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van de binnenbekleding van de anus. Normaal sluit deze binnenbekleding de anus lekdicht af, maar bij aambeien 'zakt het uit' en kan het naar buiten komen.

Verschijnselen
U merkt een aambei aan irritatie en jeuk aan de anus. Dit komt doordat de anus niet meer goed sluit, zodat weglekkend vocht de huid van de anus irriteert. U ziet vaak ook een beetje helderrood bloed bij de ontlasting, dat ontstaat door beschadiging van de aambei.
De aambei kan aan de binnenkant van de anus zitten, maar ook naar buiten komen. U voelt dan een knobbel aan de buitenkant van de anus. Is de knobbel niet meer naar binnen te duwen en erg pijnlijk dan kunt u het beste contact opnemen met uw arts. Heeft u last van voortdurend bloedende aambeien, raadpleeg dan ook uw arts.

Oorzaak
Aambeien kunnen ontstaan door harde ontlasting of verstopping, als u te hard moet persen. Bij ouderen en zwangere vrouwen verslapt het weefsel, zodat zij sneller aambeien krijgen.

Behandeling
Met de volgende maatregelen kunt u proberen de aambei te genezen en volgende aambeien te voorkomen. Zie hiervoor ook de zelfzorginformatie over aambeien op deze site.

 • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
 • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen. Heeft u harde ontlasting of bent u verstopt, gebruik dan een dieet met veel vezels en drink veel vocht (1,5 tot 2 liter per dag) om de ontlasting zachter te maken. Eventueel kunt u tijdelijk een mild laxeermiddel gebruiken, zoals lactulosestroop.
 • Zorg voor een goede houding op het toilet. Uw voeten moeten recht op de grond staan of u kunt een voetenkrukje gebruiken.
 • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, zodat de ontlasting zacht blijft.
 • Gebruik zacht toiletpapier of een natte washand om de anus schoon te maken. U kunt ook met warm water spoelen. Gebruik liever geen zeep of vochtige toiletdoekjes, omdat deze nogal eens kunnen irriteren.
 • Draag katoenen ondergoed, dit geeft minder beschadiging van de huid.
 • Krab niet, dit verergert de jeuk en irritatie.

De aambei moet vervolgens vanzelf genezen. Bij irritatie van de huid rond de anus kunt u zinksulfaat vaselinecrème smeren. Heeft u vooral veel last van jeuk en pijn, dan kunt u lidocaïne vaselinecrème gebruiken. 

Als de klachten ernstig zijn kan een arts de combinatie cinchocaïne, hydrocortison en framycetine voorschrijven in een zalf.

Effect
Cinchocaïne werkt plaatselijk verdovend. Hydrocortison vermindert ontsteking, zwelling en jeuk. Framycetine bestrijdt bacteriën.
De werking begint binnen 15 minuten. Het kan wel 2 tot 3 weken duren voordat uw klachten helemaal verdwenen zijn. Raadpleeg uw arts als het dan nog niet over is.

Lees meer over aambeien . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Huidirritatie. U merkt dit aan roodheid, toegenomen jeuk of branderigheid.

  Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor cinchocaïne, framycetine of voor hydrocortison. U merkt dit aan toegenomen jeuk, roodheid en zwelling.

  Neem contact op met uw arts als uw klachten verergeren of als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Maak de anus vooraf schoon, bij voorkeur met een watje olie, om het irriterende vocht te verwijderen.
 • Smeer de zalf dun op de huid rond en in de anus. U kunt hiervoor een hoesje voor over de vinger, een vingercondoom, gebruiken. Dit is verkrijgbaar in de apotheek. Bij de zalf wordt ook een canule (tuitje)geleverd. U kunt de zalf dan wat dieper in de anus brengen.

Wanneer?
Gebruik de zalf 's ochtends, 's avonds en na elke ontlasting.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang u het nodig heeft. Neem contact op met uw arts als u na 2 tot 3 weken nog steeds klachten heeft.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. Gebruik het medicijn als u het nog nodig heeft.


Verboden

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen. Wel is het verstandig te zorgen voor vezelrijke voeding. Dit maakt de ontlasting zachter, zodat u minder hoeft te persen. Vezels zitten vooral in volkorenproducten, groenten en fruit.


Wisselwerking

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.


Zwangerschap

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Over het gebruik tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te kunnen stellen dat het veilig is. Mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.


Handelsinformatie

Cinchocaïne is sinds 1929 internationaal op de markt, hydrocortison sinds 1952 en framycetine sinds 1953.

De combinatie van cinchocaïne, hydrocortison en framycetine is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Proctosedyl in een zalf.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.