cidofovir

Introductie

Cidofovir is een virusremmer.

Artsen schrijven het voor bij virusinfecties, namelijk een infectie met CMV (cytomegalovirus) en soms bij andere virusinfecties bij kinderen.


Highlight


Werking

Infecties met virussen

Bij personen met een verminderde weerstand kan contact met virussen veel sneller een ernstige infectie veroorzaken dan bij gezonde personen. Een verminderde weerstand treedt bijvoorbeeld op bij mensen met hiv en aids, na transplantaties en bij behandeling van leukemie.
 

Infectie met het cytomegalovirus
Het cytomegalovirus (CMV) is een virus dat bij mensen met een verminderde weerstand een ernstige infectie kan veroorzaken. Veel mensen dragen dit virus bij zich. Het virus wordt overgedragen via speeksel, urine, moedermelk, bloed of door seksueel contact. Besmetting treedt meestal al op in de kindertijd door knuffelen en nauw contact. Het is vrijwel niet mogelijk het virus uit te roeien. Na de eerste infectie blijft het virus levenslang in het lichaam.

Verschijnselen
Als gezonde mensen in aanraking komen met CMV, merken ze daar meestal weinig van. Soms krijgen ze koorts, vergrote lymfeklieren en voelen zich ziek. Dit verdwijnt vanzelf.

Tijdens de zwangerschap is een besmetting gevaarlijk voor het ongeboren kind. In sommige gevallen krijgt het kind problemen met zien of horen, of ontstaan geestelijke of lichamelijke beperkingen.

Bij mensen met een verminderde weerstand verloopt een infectie met CMV soms ernstig. Het virus kan zich in verschillende organen nestelen en daar een infectie veroorzaken. Bijvoorbeeld in de longen, hersenvlies, lever of het netvlies van de ogen. Dit kan leiden tot blindheid of zelfs levensbedreigend zijn. 

Behandeling
Artsen schrijven cidofovir voor bij infecties met CMV bij mensen met een verminderde afweer, zoals hiv-patiënten of mensen die een transplantatie hebben ondergaan. Het kan ook worden gebruikt om een infectie met het virus te voorkomen.

Als een zwangere met het virus is besmet kan zij haar baby infecteren. Bij een zwangere is geen behandeling mogelijk om dit te voorkomen. De gynaecoloog zal de ontwikkeling van de ongeboren baby dan extra goed in de gaten houden.

Effect
Cidofovir remt de groeit van het virus en bestrijdt zo de oorzaak van de infectie. Het virus gaat niet dood, maar blijft in het lichaam aanwezig en kan opnieuw klachten geven.

Infectie met andere virussen
Artsen schrijven cidofovir soms voor bij infecties met andere virussen. Virussen die voor gezonde mensen meestal ongevaarlijk zijn kunnen bij kinderen met een verminderde afweer leverontsteking of longontsteking veroorzaken. Verder schrijven artsen het voor bij wratten op de stembanden (larynxpapillomatose), als andere behandelingen niet mogelijk zijn en men veel klachten heeft.

Lees meer over infecties met virussen . "


Bijwerkingen

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Bloedarmoede, een verhoogde kans op infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw arts: onverklaarbare koorts of keelpijn, blaasjes in de mond en keel, bloedneuzen, onverklaarbare blauwe plekken en extreme vermoeidheid. Neem ook contact op bij infecties zoals verkoudheid, keelontsteking, griep, steenpuisten en andere huidinfecties.

    Deze bijwerkingen ontstaan doordat het lichaam minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes aanmaakt.

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en braken. Zelden komt diarree voor.

    Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  • Haaruitval

  • Hoofdpijn

  • Slap en zwak gevoel, koorts en griepverschijnselen.

  • Huiduitslag.

    Als u hier veel last van heeft, overleg dan met uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • De werking van de nieren wordt snel slechter. Dit merkt u aan minder plassen en donkere plas, hoofdpijn en misselijk zijn, vochtophoping zoals dikke enkels, handen of een dik gezicht.

    Uw arts zal uw bloed en urine voor elke behandeling controleren.

  • Benauwdheid. U heeft het gevoel dat u te weinig lucht krijgt. Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.

  • Oogklachten, zoals wazig zien, rood of pijnlijk oog, zwarte vlekjes of slierten in het beeld. Dit kan komen door een ernstige ontsteking van de ogen. Raadpleeg daarom uw arts bij deze klachten. Uw arts zal u ook aanraden om regelmatig uw ogen te laten controleren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Doofheid. Raadpleeg uw arts als u merkt dat uw gehoor achteruit gaat.

  • Ernstige veranderingen in het bloed (een melkzuuracidose). Bij een melkzuuracidose verandert de zuurgraad van uw bloed. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. De verschijnselen van een acidose zijn misselijkheid, braken, diarree, buikpijn, snelle ademhaling en bewustzijnsverlies. Neem bij deze verschijnselen onmiddellijk contact op met een arts.

  • Ontsteking van de alvleesklier. Raadpleeg uw arts bij klachten als pijn boven in de buik, koorts, verlies aan eetlust, misselijkheid.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?
Een arts of verpleegkundige zal het infuus aanbrengen. Het inlopen van het infuus duurt ongeveer 1 uur.

Wanneer?
De eerste 2 weken van de behandeling krijgt u het infuus 1 keer per week.
Daarna krijgt u het meestal 1 keer per 2 weken.


Vergeten

Dit infuus wordt meestal om de paar dagen tot weken in het ziekenhuis toegediend. Als u niet in het ziekenhuis verblijft, maar voor het infuus een afspraak maakt, is het belangrijk dat u zich aan de afspraak houdt.

Bent u de afspraak vergeten? Neem dan contact op met het ziekenhuis om een nieuwe afspraak te maken.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden.

Tijdens de behandeling mag u niet zwanger worden. Vrouwen moeten goede anticonceptie gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

Mannen moeten condooms gebruiken tijdens de kuur tot en met 90 dagen na stoppen, als hun partner zwanger kan worden. In theorie is het mogelijk dat cidofovir de zaadcellen aantast.

Overleg in al deze gevallen met uw arts voor u met dit medicijn begint.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.


Stoppen

De behandeling is een kuur. Als de kuur niet wordt afgemaakt, is het virus waarschijnlijk nog actief en kunt u opnieuw geïnfecteerd raken.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, zal u wel moeten stoppen met de kuur.


Handelsinformatie

Cidofovir is sinds 1996 in de handel. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Cidofovir als infuus.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.