ciclopirox op de huid

Introductie

Ciclopirox is een antischimmelmiddel.

Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, bij voetschimmel, en bij pityriasis versicolor.


Highlight

 • Ciclopirox werkt tegen schimmels en gisten.
 • Bij schimmelinfecties of gistinfecties van de huid, zoals voetschimmel en bij pityriasis versicolor (huidvlekjes door gistinfectie).
 • Smeer ongeveer 2 cm breder dan de ontstoken plek.
 • Jeuk en roodheid worden na enkele dagen minder. De genezing kan echter 2 tot 4 weken duren.
 • Is de huid genezen? Ga dan nog 1 week door met smeren. Meestal duurt een kuur 2 tot 4 weken.
 • De behandelde plek kan geïrriteerd of branderig aanvoelen, rood worden en gaan jeuken.
  Heeft u hier na enkele dagen nog last van? Overleg dan met uw arts.
 • U mag dit medicijn gebruiken als u zwanger bent of zwanger wilt worden.
 • Geeft u borstvoeding? En heeft u dit medicijn op of rond de tepel gesmeerd? Maak voor de borstvoeding de tepel dan schoon met (afgekoeld gekookt) water.


Werking

Schimmelinfecties van de huid

Dit middel bestrijdt schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel (zwemmerseczeem) en Candida-infecties. Het beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft.

Bij huidinfecties merkt u na enkele dagen behandeling dat de jeuk en roodheid minder worden. De genezing duurt echter veel langer. Bij eenvoudige huidinfecties kan het twee tot vier weken duren.

Lees meer over schimmelinfecties van de huid . "

Voetschimmel

Voetschimmel is een schimmelinfectie van de huid op de voeten, meestal tussen de tenen. Hoe ciclopirox werkt bij voetschimmel kunt u hierboven lezen.

Lees meer over voetschimmel . "

Pityriasis versicolor

Een speciale gistinfectie is pityriasis versicolor. Hierbij zijn er veel kleine verkleurde vlekjes die donker zijn op een lichte huid en licht op een donkere huid. De vlekjes kunnen schilferen en jeuken. Deze infectie is niet besmettelijk.

De verkleuring bij pityriasis versicolor komt doordat de vorming van huidkleurstof verstoord raakt.

 

Hoe ciclopirox werkt bij pityriasis versicolor kunt u hierboven lezen, bij Schimmelinfecties van de huid, bij ‘behandeling’. Als u veel vlekjes over het hele lichaam hebt, kunt u ook een shampoo met seleniumsulfide gebruiken. Dit kunt u als een eenmalige kuur ’s avonds op de huid smeren en er ’s ochtends weer afdouchen.

Lees meer over pityriasis versicolor . "


Bijwerkingen

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • De behandelde plek kan geïrriteerd of branderig aanvoelen en rood worden en gaan jeuken. Dat is in het algemeen geen reden tot ongerustheid.

  Als de roodheid en jeuk na enkele dagen van gebruik niet verdwijnen, kan dat duiden op een allergische reactie. Wanneer de irritatie na het aanbrengen na een paar dagen van gebruik niet afneemt, moet u contact opnemen met uw arts. Het kan zijn dat u overgevoelig bent voor dit middel. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, meld dat dan altijd aan het apotheekteam. Zij zullen ervoor zorgen dat u dit (of een verwant) middel in het vervolg niet meer krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Huidinfecties: de schimmeldraden bevinden zich tot een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème daarom 2 cm breder dan de ontstoken plek.
 • Voetschimmel: vóór elke toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen.

Wanneer?
U mag het middel aanbrengen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel de volgende dosis aan te brengen.

Als u het één keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends. Als u het twee keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds. Zo zorgt u voor een gelijkmatig effect gedurende een etmaal. Vaker aanbrengen is niet nodig.

Hoe lang?
Houd u er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af.

 • Huidinfecties en voetschimmel: meestal 2 tot 4 weken. Smeer door tot 1 week nadat de verschijnselen zijn verdwenen.
 • Pytiriasis versicolor: meestal 2 weken.


Vergeten

Een keer vergeten is niet zo erg. De vergeten dosis kunt u alsnog smeren. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. Vaker dan twee keer per dag smeren heeft geen zin.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Ja, bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt via de huid maar in een heel kleine hoeveelheid in uw bloed. Hierdoor kan er maar weinig bij het kind en in de moedermelk komen.

Heeft u dit medicijn op of rond de tepel aangebracht? Maak voor de borstvoeding de tepel schoon met (afgekoeld gekookt) water.


Stoppen

In principe kunt u in één keer stoppen. Als u echter stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan hij makkelijk terugkomen.

Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. In overleg met uw arts en/of apotheker moet u dan overgaan op een ander middel.


Handelsinformatie

Ja, u heeft een recept nodig.

Ciclopirox is sinds 1993 internationaal op de markt. Het is te krijgen onder de merknaam Loprox als crème.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.