Chloralhydraat klysma FNA

Active ingredient: chloralhydraat

The text below is about the active substance chloralhydraat


Introductie

Chloralhydraat werkt rustgevend, bevordert de slaap en beïnvloedt de informatieoverdracht via zenuwen in de hersenen.

Artsen schrijven chloralhydraat voor om onrust te voorkomen bij een medische onderzoeken en ingrepen. Het wordt ook wel gebruikt om epilepsieaanvallen te behandelen bij mensen in de laatste levensfase en soms bij slapeloosheid.


Instructiefilmpje

Film 1 - Zetpil en klysma


Highlight

 • Chloralhydraat werkt rustgevend. Het brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust.
 • Bij onrust, bijvoorbeeld voor een medisch onderzoek. Verder om een epilepsieaanval te stoppen en soms bij slapeloosheid.
 • Het is verkrijgbaar als drank en klysma.
 • Onrust: u merkt dat u na een half uur tot 1 uur rustiger wordt.
  Epilepsie en slapeloosheid: werkt binnen 15 minuten tot een half uur.
 • U kunt suf, slaperig en duizelig worden.
  Gebruikt u dit medicijn elke dag? Dan mag u niet autorijden zolang u dit medicijn gebruikt.
  Gebruikt u dit medicijn af en toe? Dan mag u vanaf 24 uur na de laatste inname weer autorijden.
  Lees voor meer informatie over autorijden de tekst hieronder
 • Pas op met alcohol. Dit kan u nog suffer maken.
 • Klysma's: u kunt irritatie of een pijnlijk gevoel in de anus krijgen. Dit trekt snel weer weg.
 • Bent u zwanger? Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn kunt gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
 • Geeft u borstvoeding? Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.


Werking

Onrust

Bij onderzoeken of kleine ingrepen
Medische onderzoeken of kleine medische ingrepen kunnen soms zo onaangenaam zijn dat u er zeer onrustig onder bent. Dat bemoeilijkt de ingreep en verhoogt de pijn en het ongemak.

Werking
Chloralhydraat werkt kalmerend en rustgevend. Het zorgt ervoor dat u een ingreep meer ontspannen ondergaat. Het medicijn heeft geen invloed op de ademhaling in tegenstelling tot andere rustgevende medicijnen. Daarom schrijven artsen het wel voor bij ingrepen waarbij het belangrijk is dat de ademhaling normaal blijft, zoals op de intensive-care-afdeling of als u een CT- of MRI-scan moet ondergaan.

Effect
Chloralhydraat werkt binnen een half tot 1 uur. De werking houdt ongeveer 4 tot 8 uur aan.

Lees meer over onrust . "

Epilepsie

Chloralhydraat wordt soms gebruikt bij mensen die epileptische aanvallen krijgen in de laatste levensfase (in de terminale zorg).

Het wordt verder toegepast bij epilepsieaanvallen, als andere epilepsiemedicijnen niet werken. Deze behandeling gebeurt alleen in specialistische centra, zoals epilepsie-instituten en academische centra. Chloralhydraat kan een epilepsieaanval stoppen. Het werkt meestal binnen een half uur.

Lees meer over epilepsie . "

Slapeloosheid

Chloralhydraat wordt soms kortdurend gebruikt bij slapeloosheid bij mensen met een psychische stoornis. Artsen schrijven het alleen voor als andere middelen niet  werken of niet geschikt zijn.

Lees meer over slapeloosheid . "


Bijwerkingen

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Sufheid en slaperigheid. Hierdoor zijn uw reactie- en concentratievermogen verminderd.

  Voorkom ongelukken bij activiteiten thuis, op het werk en in het verkeer. Bijvoorbeeld bij het bedienen van apparaten of het beklimmen van een ladder. Ook als u 's nachts uit bed moet om naar het toilet te gaan, kunt u eerder vallen. Deze bijwerking kan voortduren tot 24 uur na het laatste gebruik.

 • Klysma's: irritatie en een pijnlijk gevoel in de anus

  Dit verdwijnt weer vanzelf.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals maagpijn, diarree of misselijkheid. De drank kan ook wat irritatie geven van de slijmvliezen van mond, keel en slokdarm. Als u een maagzweer heeft: de chloralhydraatdrank kan de klachten verergeren. Raadpleeg voor gebruik eerst uw arts.

  Meestal verminderen deze bijwerkingen vanzelf. Blijft u hiervan last houden? Raadpleeg dan uw arts.

 • Bewegingsstoornissen, zoals een onzekere gang bij het lopen, evenwichtsproblemen, duizeligheid, neiging tot vallen en moeite met de coördinatie

 • Traag of onduidelijk spreken, gedesoriënteerd zijn

 • Psychische klachten, zoals verwarring, opwinding, waandenkbeelden, nachtmerries

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartritmestoornissen. U merkt dit soms alleen aan plotselinge duizelingen of als u even wegraakt. Vooral mensen met de aangeboren vorm van de hartritmestoornis verlengd QT-interval hebben hier meer kans op. Gebruik dit medicijn NIET als u deze aangeboren hartritmestoornis heeft.

  Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

 • Als u diabetes (suikerziekte) heeft: chloralhydraatdrank bevat suiker. Houd hiermee rekening bij het volgen van uw dieet.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, roodheid, zwelling of huiduitslag.

  Raadpleeg dan uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor chloralhydraat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Hoe?

 • Drank: gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje, maatlepel of doseerspuitje. Als u last heeft van irritatie van de slijmvliezen, of als u de drank vies vindt smaken, kunt u de drank verdunnen met wat water of melk.
  Spoel na gebruik de mond met water. Zo voorkomt u tandbederf door de suiker in de drank.
 • Klysma's: ga bij voorkeur op uw zij liggen met uw onderste been gestrekt en uw bovenste been opgetrokken. Breng de lange tuit zo ver mogelijk via de anus naar binnen in de darm en knijp het flesje langzaam leeg. Haal de tuit uit de anus terwijl u het flesje ingedrukt houdt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer in de fles terugloopt. Blijf 5 tot 10 minuten liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uitkomt.

Let op: chloralhydraat kan metalen voorwerpen verkleuren. Dus pas op met sieraden of metalen brilmonturen.

Wanneer?

 • Medische onderzoek of ingreep: uw arts heeft aangegeven hoeveel tijd van te voren u dit medicijn moet gebruiken. Dat is vaak een half uur voorafgaand aan de ingreep of het onderzoek. Zorg dat u na gebruik niet meer zelf moet reizen. Dit medicijn beïnvloedt namelijk de rijvaardigheid.
 • Slapeloosheid: gebruik dit medicijn 15 tot 30 minuten voor u gaat slapen.
 • Epilepsie: gebruik dit medicijn bij een aanval.

Hoelang?

 • Medisch onderzoek of ingreep: u gebruikt dit medicijn meestal slechts een enkele keer.
 • Slapeloosheid: u gebruikt dit medicijn meestal maar kort, bijvoorbeeld enkele dagen.


Vergeten

Overleg met de arts of verpleegkundige wat u dit geval moet doen.


Verboden

autorijden?

Gebruikt u dit medicijn elke dag?
Het is gevaarlijk aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals suf, slaperig, duizelig en gedesoriënteerd zijn. U mag NIET autorijden zolang u dit medicijn gebruikt!

Moet u absoluut kunnen autorijden? Overleg dan met uw arts. Mogelijk bestaat er een ander medicijn waarmee u wel mag autorijden.

Gebruikt u dit medicijn af en toe?
Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen als u dit medicijn gebruikt. Dit komt door bijwerkingen, zoals suf, slaperig, duizelig en gedesoriënteerd zijn.

U mag vanaf 24 uur (1 dag) na de laatste inname weer autorijden. Meestal heeft dit medicijn dan geen invloed meer op het autorijden. Heeft u chloralhydraat bijvoorbeeld om 23 uur in de avond ingenomen? Dan mag u de volgende dag na 23 uur in de avond weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Gebruikt u ook andere medicijnen die deze bijwerkingen geven? Let er dan op dat u meer last kunt hebben van deze bijwerkingen.

Uitzondering: Heeft u dit medicijn minimaal 1 jaar lang in dezelfde dosering gebruikt? Dan mag u autorijden als het CBR u rijgeschikt verklaart. Overleg met uw arts of dit voor u geldt.

Let op: ook als u epilepsie heeft, mag u vaak niet autorijden, Of u mag autorijden, hangt af van bepaalde keuringseisen. Overleg hierover met uw arts. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR. Ook heeft het Epilepsiefonds meer informatie over het deelnemen aan het verkeer met epilepsie.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Gebruik geen alcohol. Door dit medicijn reageert u veel sterker op alcohol dan u gewend bent. Bovendien versterkt alcohol de bijwerkingen van dit medicijn, zoals sufheid en een verminderde coördinatie.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Andere medicijnen die het reactievermogen verminderen. Bij deze medicijnen is vaak op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op het reactievermogen en coördinatievermogen versterken elkaar. .

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.


Zwangerschap

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind. Meld het aan uw arts en apotheker als u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Misschien kan uw arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.


Stoppen

Bij af en toe gebruiken, of niet meer dan een paar dagen, kunt u op elk moment in één keer met dit medicijn stoppen.


Handelsinformatie

Chloralhydraat is sinds 1869 internationaal op de markt. Het wordt door de apotheek zelf bereid. Het is op recept verkrijgbaar als Chloralhydraat drank FNA en Chloralhydraat klysma FNA.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.