cetrimide voor op de huid

Introductie

Cetrimide is een ontsmettend middel.

Het wordt gebruikt om infecties te voorkomen bij oppervlakkige schaaf-, snij- en brandwonden. Het wordt ook toegepast om de huid rond de geslachtsorganen te ontsmetten. Het wordt vaak toegepast in combinatie met het ontsmettingsmiddel chloorhexidine.


Highlight

 • Cetrimide is een ontsmettend middel. Het bestrijdt verschillende bacteriën en heeft een reinigend effect.
 • Om infecties te voorkomen bij oppervlakkige schaaf-, snij- en brandwonden.
 • Ook om de huid rond geslachtsorganen te ontsmetten.
 • Cetrimide wordt vaak gebruikt in combinatie met het ontsmettingsmiddel chloorhexidine.
 • Bij verwondingen: spoel de wond met lauw water. Dep de huid droog. Een schaafwond eerst even aan de lucht laten drogen.
 • Crème: breng 1 of 2 keer per dag dun aan. Dek de ingesmeerde plek af met een verband of pleister.
 • Oplossing met chloorhexidine: breng 1 of 2 keer per dag aan op de wond en de omliggende huid met een gaasje of watje.
 • Zorg dat dit medicijn niet in uw ogen komt. Dat geeft irritatie.


Werking

Huidinfectie

Op de huid zijn altijd bacteriën aanwezig. U heeft daar normaal gesproken geen last van. 

Als de huid beschadigd is,  zoals bij eczeem, doorligwonden, snijwonden, brandwonden en scheerwondjes, kunnen bacteriën in de huid doordringen en dan een huidinfectie veroorzaken. De huid rond de wond kan dan rood worden, zwellen en pijnlijk worden. Ook ontstaat er soms pus.
 

Werking
Cetrimide bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Het heeft ook een reinigend effect. Bij licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden kunt u cetrimide gebruiken om de huid te ontsmetten.

Ook wordt het middel gebruikt om te voorkomen dat er een infectie ontstaat. Bijvoorbeeld op de huid en slijmvliezen van de vagina na de geboorte en op de huid voor een lichte ingreep of onderzoek.

Lees meer over huidinfectie . "

Wondjes

Bij een oppervlakkige schaafwond of snijwond is het belangrijk dat de wond niet geïnfecteerd raakt. Spoel de wond daarom goed schoon met lauw stromend kraanwater. Ontsmet daarna de wond, bijvoorbeeld met chloorhexidine of povidonjodium.

Ook kunt u cetrimide of de combinatie cetrimide met chloorhexidine daarvoor gebruiken. Dek de wond daarna af met een gaasje of pleister. Een schaafwond eerst even aan de lucht laten drogen.

Werking
Cetrimide bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Het heeft ook een reinigend effect.

Lees meer over wondjes . "


Bijwerkingen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Lichte irritatie van de huid. Vooral in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen.

   

  Dit gaat vanzelf over.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, roodheid, zwelling, sterke uitdroging van de huid of huiduitslag.

  Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan erop letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen


Gebruik

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Maak de huid eerst schoon door spoelen met lauw water en dep de huid droog. Eventueel kunt u hierbij een desinfecterende zeep of een pH-neutrale wasemulsie gebruiken. Gebruik liever geen gewone zeep, omdat dit de huid kan irriteren en de aandoening verergeren. Korstjes kunt u verwijderen door ze te weken in baby-olie of met een oplossing van 1 theelepel keukenzout op 1 glas water, die u steeds vers aanmaakt.
 • Crème: breng de crème dun aan. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met verband of pleister.
 • Oplossing: de oplossing van cetrimide met chloorhexidine op de wond en de huid er omheen aanbrengen. Gebruik hiervoor een gaasje of een watje. Soms moet u de oplossing eerst verdunnen met water. Dit staat op de verpakking aangegeven.
 • Vermijd contact met de ogen en laat het medicijn niet in de mond of neus komen, omdat dit irriterend kan werken. Als het toch in de ogen komt, spoel de ogen dan direct grondig uit met water.

Wanneer?

 • Crème: breng 1 of 2 keer per dag aan.
 • Oplossing: bij een wond: 1 of 2 keer per dag aanbrengen.
 • Bij een ingreep of bevalling: vlak voor de ingreep de huid ontsmetten.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn gebruiken tot de wond zichtbaar is verbeterd. Dan kunt u stoppen met de behandeling. Als dit medicijn niet werkt of als de aandoening zich uitbreidt, moet u contact opnemen met de arts.


Vergeten

U kunt dit medicijn dan alsnog aanbrengen.


Verboden

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.


Wisselwerking

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.


Zwangerschap

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.


Stoppen

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen. Stop pas als het wondje zichtbaar is verbeterd. De infectie kan nog aanwezig zijn of terugkeren. U kunt het beste stoppen als u merkt dat de wond geneest.


Handelsinformatie

Cetrimide is sinds 1943 internationaal op de markt. Voor op de huid is cetrimide zonder recept in de apotheek verkrijgbaar als het merkloze Cetrimide crème FNA.

Gecombineerd met de ontsmettende stof chloorhexidine is het verkrijgbaar onder de naam Hibicet. Het is verkrijgbaar als oplossing.


Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.